U Risnu pronađen prsten iz III vijeka prije nove ere

7
prsten nađen u Risnu, kraj III v. p.n.e.

Vilma Kovačević

Vilma Kovačević

Najznačajnije otkriće petnaestodnevnih arheoloških istraživanja koja zajednički sprovode ekipe crnogorskih i poljskih arheologa, u okviru međunarodnog projekta “Risinium – prijestonica kraljice Teute” je izuzetno lijep i veliki ženski zlatni prsten, sa violentno-crnim dragim kamenom u koji je urezana predstava boginje Artemide.

Takođe su pronađena i tri novčića koji svjedoče o nalazu iz III vijeka prije nove ere.

Gema sa predstavom boginje Artemide

Prsten potiče iz grčkih radionica sa ostrva Sicilije.

To je veoma rijetko i vrijedno otkriće, koje potvrđuje značaj Risna u antičkom periodu i njegove jake kulturne i trgovačke veze.

Otkriveni su i zidovi još jedne helenističke kuće iz drugog, trećeg vijeka, sa pomoćnom prostorijom, koja je, s obzirom na količinu gari, očigledno, stradala u požaru.

U njoj je pronađena keramika (helenistička, italskog porijekla), amfore i lonac za kuvanje visine oko 30 cm, antičko kupatilo sa keramičkom kadom, kao i jedna količina neupotrebljavanih bronzanih eksera raznih veličina.

novootkriveni prsten iz Risna

Istraživanjima rukovodi Vilma Kovačević, arheološkinja Regionalnog zavoda, a ekipu arheologa iz Varšave predvodi prof. dr Pjotr Diček, navodi se u saopštenju iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kotor.

“Neobičnost nalaza velikog ženskog zlatnog prstena na arheološkim iskopinama u Risnu je njegovo mjesto. Obično se nakit nalazi u grobovima, a ovaj prsten je pronađen u sklopu arhitekture, u prolazu između objekata, što možda potvrđuje da je  ispao u nekakvoj žurbi”, objašnjava za Skala radio Vilma Kovačević, koja rukovodi ovim arheološkim lokalitetom.

Ona je za Skala radio podsjetila da je Risan imao raznih napada, između ostalog Iliri su ratovali sa Rimljanima, tako da je to bila neka vanredna situacija, pretpostavlja Kovačevićeva.

U zvaničnim istraživanjima do sada na ovom mjestu nije bilo zlata, uglavnom su nalazi bili keramika, amfore, novčići koji svjedoće o običnom životu, ali je Risan sigurno imao kulturu življenja na mnogo većem nivuo nego što se to danas zna, zaključila je Kovačevićeva.

7 KOMENTARI

  1. Interesantan manikir :)))) Ja smatram da su informacije kojima covjecantvo raspolaze a ticu se istorije jako nepouzdane.. U svakom slucaju prsten je jako lijep i voljela bih da ga i ja malo “pronosam” 😉

  2. Za nedovoljne upucene u grcku mitologiju, kratko pojasnjenje:
    Artemida – Boginja mjeseca, lova, zastitnica djevojaka

    Artemida, kćerka Zeusa i Lete, rodjena je istog dana kao i njen brat Apolon. Bila je boginja lova, mjeseca, zastitnica djevojaka. Od malena, zatražila je od svoga oca Zeusa da ostane neudata, te je naoružana lukom i strelom, obilazila šume u društvu svojih omiljenih srna i jelena.
    Uz Heraklovu pomoć, ubila je giganta Grationa.

  3. sad je pitanje , đe će se izložiti u koji muzej, lapidarijum, đe na viđelo ili će ga ko ošklapit-nebi me čudilo? Građani i turisti bi rado viđeli ovaj nalaz kao i ostale ali ništa …..

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].