U Psihijatrijskoj bolnici u Dobroti nema torture i nečovječnog ponašanja

1
Psihijatrijska bolnica u Dobroti

dr Aleksandar Tomčuk

dr Aleksandar Tomčuk

Monitoring poštovanja ljudskih prava u ustanovama zatvorenog tipa u Crnoj Gori biće sproveden u zatvorima, policijskim stanicama, javnim ustanovama Komanski most i Ljubović, kao i Specijalnoj psihijatrijskoj bolnici u Dobroti.

Zbog psihopatologije koju tretira, Psihijatrijska bolnica u Dobroti je prepoznata kao instutucija gdje postoji eventualni prostor za kršenje ljudskih prava, kazao je za Skala radio direktor ove bolnice dr Aleksandar Tomčuk.

Crna Gora je potpisala protokol sa Evropskim komitetom  za sprječavanje mučenja, torture i nečovječnog ponašanja, i delegacija tog Komiteta je u dva navrata posjetila Psihijatrijsku bolnicu u Kotoru i uradila izvještaj.

Tokom dvije posjete nije notirano niti primijećeno da je u ovoj ustanovi bilo torture i nečovječnog ponašanja prema štićenicima Psihijatrijske bolnice, kazao nam je dr Tomčuk.

O mogućim situacijama u kojima postoji eventualno prostor za torturu, on  je objasnio da se u psihijatrijskim ustanovama tipa Dobrote, primaju lica koja su pogoršanog psihičkog stanja i potencijalno su agresivna prema okolini.

Stoga je Evropski komitet za sprječavanje torture uradio poseban protokol o situacijama i načinu na koji se takve osobe eventualno lišavaju slobode kretanja.

Ove protokole je usvojila Psihijatrijska bolnica u Dobroti i u odnosu ne te evropske standarde u ekstremnim situacijama koje treba da traju što kraće, u ovoj ustanovi se postupa u praksi, kazao je dr Tomčuk.

On je podsjetio i na savremenu psihijatriju koja je bazirana na takozvanoj komunalnoj, odnosno psihijatriji u zajednici sa osnovnim ciljem da psihijatrijski bolesnici što kraći vremenski period provedu u instituciji, a da se kompletno liječenje i rehabilitacija sprovodi u njihovom neposrednom okruženju, tj. u zajednici.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].