U Psihijatriji paleta novih ljekova

1
Psihijatrijska bolnica u Dobroti

Dr Aleksandar Tomcuk

  dr Tomčuk

Crnogorska psihijatrija prati savremena dostignuća u farmaceutskoj industriji, kaže za Skala radio dr Aleksandar Tomčuk, direktor Psihijatrijske bolnice u Kotoru.

Ovoj ustanovi je na raspolaganju paleta novih, ali i  skupljih ljekova koji izazivaju mnogo manje neželjenih sporednih efekata kod pacijenata, kao što su pospanost, osjećaj tromosti, ukočenosti.

Pomenute manifestacije su razlog što su pacijenti samoinicijativno prekidali terapiju, kaže dr Tomčuk.  

Novije forme ljekova iz grupe antipsihotika, koji se daju putem inekcije predstavljaju za pacijente mnogo konforniji način uzimanja terapije, a sa druge strane garancija su psihijatru da je pacijent pokriven lijekom.

Mogućnost upotrebe ovih, novih ljekova ide u prilog savremenim trendovima u psihijatriji, kao što je takozvana psihijatrija u zajednici, što znači da pacijent treba da je što više u svom prirodnom, porodičnom okruženju, a samo u izuzetnim slučajevima u psihijatrijskoj bolnici.

Novi ljekovi su još uvijek na takozvanoj B listi ljekova.

 Komisija razmatra svaki pojedinačni zahtjev za ovom vrstom terapije, objašnjava doktor Tomčuk.

1 KOMENTAR

  1. naj bolji lek je za dalje , oni koji jos nisu dosli dotle bolji zivot..nauciti biti smiren u svim situaciama….srecan rad i sto manje bolesnih i vise zdravih….!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].