U prvoj polovini godine registrovano 130 krivičnih djela nasilje u porodici

0
Siniša Bjeković

Uprava policije je u prvoj polovini godine registrovala 130 krivičnih djela nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici, saopštili su danas iz institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, ističući da su, iako statistika ne mora uvijek da odražava pravo stanje stvari zbog sive brojke neprijavljenih slučajeva nasilja, brojevi ipak dobar pokazatelj ozbiljnosti situacije kada je u pitanju prisutnost porodičnog nasilja u crnogorskom društvu.

Iz institucije Ombudsmana, na čijem je čelu Siniša Bjeković, poručuju da su slučajevi nasilja nad ženama i porodičnog nasilja rijetko izolovane i sporadične pojave, zbog čega apeluju na dalje jačanje svijesti javnosti o važnosti prijavljivanja ovih djela.

“Pristup u kojem se nasilnički događaj posmatra izolovano od nasilničkog konteksta omogućava praksu blagog kažnjavanja, ako se izuzme postupanje sudova za prekršaje. Samo adekvatnim odvraćujućim kaznama za nasilnike postići ćemo željeni efekat – da nasilnici ne postanu jači od porodice, institucija sistema i društva”, navode u kabinetu Ombudsmana.

Dodaju da kad govorimo o nasilju prema ženama od strane muškaraca – ne govorimo o svim muškarcima, već o vrlo konkretnim osobama koje imaju svoje ime i prezime.

“Zato se u osvjetljavanju ovog problema uvijek naglašava da se tu ne radi o dvije suprotstavljene strane, o ženama na jednoj i muškarcima na drugoj strani, već o zajedničkom društvenom i rodno uslovljenom problemu”, pojašnjavaju u toj instituciji.

Za nasilje uvijek kriv i odgovoran nasilnik

Kako kažu, izuzetno je važno još jednom naglasiti da nasilje u porodici i prema ženama nikada nije privatna stvar, da žrtve nasilja u porodici ne snose krivicu za nasilje koje je prema njima izvršeno, te da je za nasilje uvijek kriv i odgovoran nasilnik.

“Pri tome je sasvim svejedno jesu li nasilnik i žrtva u bračnoj, vanbračnoj, partnerskoj, sadašnjoj ili bivšoj vezi, kao i koliko je ta veza ili odnos dugo ili kratko trajao, kao i da li dijele ili su dijelili zajedničko prebivalište”, naglašavaju u instituciji Zaštitnika ljudskih prava i sloboda.

Ističu da je, osim što je Uprava policije registrovala 130 krivičnih djela nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici (u istom periodu 2019. godine registrovano je 110 krivičnih djela) registrovano i 21 krivično djelo koje se dovodi u vezu sa nasiljem u porodici, a kvalifikovano je drugačije.

“Ova krivična djela počinjena su od strane 149 izvršilaca (131 muškog i 18 ženskog pola), nad 165 žrtava (od čega 114 ženskog pola)”, navode u kabinetu Ombudsmana.

Povećan i broj prekršaja u vezi sa nasiljem u porodici

U prvih šest mjeseci ove godine registrovana su 803 prekršaja (u odnosu na 700 za isti period prethodne godine) u vezi sa nasiljem u porodici.

“Od 796 izvršilaca 615 bilo je muškog pola. Prema dostavljenoj informaciji Zaštitniku najveći broj krivičnih djela i prekršaja iz ove oblasti izvršen je tokom mjeseca juna tekuće godine, dok je trećina prijavljena i procesuirana na teritoriji opštine Podgorica”, preciziraju u toj instituciji.

Pred sudovima za prekršaje na predmetima iz oblasti Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, sudovi su u 2019. godini imali u radu 2.059 predmeta.

“Prvostepeni sudovi za prekršaje su u prvoj polovini 2020. godine imali u radu 1.314 predmeta iz oblasti Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, od čega 830 Sud za prekršaje u Podgorici, 269 Sud za prekršaje u Budvi i 215 predmeta Sud za prekršaje u Bijelom Polju”, dodaju u kabinetu Zaštitnika.

Što se tiče podataka civilnog sektora, Sigurnoj ženskoj kući prošle godine javilo se 600 osoba sa iskustvom porodičnog nasilja, dok je inicijalno savjetovanje pruženo čak 1.010 puta.

“Važno je podsjetiti i da predmeti koji se odnose na porodično pravnu problematiku u širem smislu u sebi sadrže i elemente nasilja nad djecom-jer dijete koje svjedoči nasilnom ponašanju jednako je žrtva kao i kada se nasilje sprovodi nad njim”, ukazuju iz te institucije.

Preispitati politiku stambenog zbrinjavanja žrtava nasilja

Ističu i da se kod nasilja u porodici rijetko događa da je žrtva izložena samo jednom obliku nasilja, već se vrlo često radi o sticaju više oblika nasilja kroz kontinuiran vremenski period, pa se stoga nasilje najuspješnije sprječava preventivnim mjerama i kvalitetnim i dugotrajnim programima resocijalizacije počinitelja, a manje represijom.

“Zato smatramo da je potrebno preispitati cjelokupnu politiku stambenog zbrinjavanja žrtava nasilja u porodici i rodno zasnovanog nasilja i pronaći učinkovitiji model stalnog i privremenog stambenog zbrinjavanja žrtava”, dodaju u kabinetu Ombudsmana.

Preporuke Zaštitnika za unapređenje stanja u ovoj oblasti, između ostalog, su:

  • ekonomsko osnaživanje žena žrtava nasilja u porodici;
  • jačanje (kadrovski i finansijski) organa starateljstva kako bi odgovorili svim izazovima u oblasti rodno zasnovanog nasilja i nasilja u porodici;
  • kontinuirane edukacije za zdravstvene radnike iz razloga što su oni prvi koji se suočavaju sa žrtvama rodno zasnovanog nasilja i nasilja u porodici;
  • obaveza vođenja rodno osjetljive statistike koja se odnosi na prijave nasilja i procesuirane slučajeve, sa podjelom na posebno osjetljive grupe, kao što su djevojčice, starije žene, žene sa invaliditetom, Romkinje i sl;
  • nastaviti sa ciljanim medijskim kampanjama i djelovati na osvješćivanju društva da nasilje u porodici nije privatna stvar, nego krivično, odnosno prekršajno djelo.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].