Duhovni, intelektualni i humani znak Boke

2


Sa omaža Don Branku

Sa omaza Don Branku

tonski zapis sa omaža

Don Branko Sbutega, čovjek vjere, kazao je monsinjor Anton Belan, na omažu u palati Grgurina u srijedu 27. aprila.

Sjećanja uokvirena slikom “Mali princ Laforest prislonjen uz majčin skut”, poklon Lidije Laforest posljednjeg potomka poznate fotografske porodice Laforest u Kotoru koja je prvi put nakon reatauracije izložena u Muzeju.

Don Branko

Susret don Branka sa akademskom slikarkom Lidijom Laforest u Zagrebu zapravo je put ovoj slici-ulje na platnu do Muzeja đe je zasjala punim sjajem, kazala je Mileva Pejaković Vujošević, direktorka Muzeja.

Monsinjor Anton Belan govorio je nadahnuto, životno, duhovno i duhovito sjećanjem od Prčanja sa Don Nikom Lukovićem do Rima, svješteničkim životom, ali i svjetovnim u odlomcima, uz sačuvana pisma i poeziju Don Branka.

Kraj je onda kada nestane misao, kada vrijeme preoblikuje riječi u tihu ravnodušnost, a stvari pretvori u dekor, kaže riječima Don Branka prof. Gracijela Čulić.

Pet godina je prošlo, a Don Branka ima, ima ga u Mocartovom rekvijemu, na pjaci Svetoga Tripuna, u svijećama koje se pale, u svetosti Gospine hridi, u refrenima molitava, u srcima ljudi i odjeku zvona, kazala je prof. Čulić.

Don Branko

Zvucima flaute i klavira, veče od riječi, slike, sjećanja i aplauza brojne publike, obojile su flautistkinja Vasilisa Dragović i pijanistkinja Ana Mihaljević. 

Veče je vodila Dolores Fabijan.

2 KOMENTARI

  1. Drago mi je da niste zaboravili Don Branka koji nam je svima ostao duboko u srcima i mislima. Imali smo sta i da naucimo od njega.Iako pripadam drugoj konfesiji ne pravim razlike izmedju crkava. Neka je vecna slava i hvala Don branku. Verni slusalac Skala radija iz Beograda.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].