U Perastu nema gradnje, samo adaptacija i rekonstrukcija postojećih objekata

6
Perast

Slavica Vojinović

Slavica Vojinović

Urbanistički projekat Perasta koji su usvojili odbornici Skupštine opštine Kotor na kraju prošle godine podrazumijeva da se u Perastu, koji je jedinstvena barokna cjelina, može samo raditi rekonstrukcija, odnosno adaptacija postojećih objekata.

Ovaj projekat ne odobrava ostalu gradnju kako ispod magistrale na priobalnom putu, tako i iznad, posebno za objekat tvrđave Svetog križa, za koji je takođe predviđena samo rekonstrukcija.

Ovo je za Skala radio izjavila Snežana Vojinović, nova sekretarka opštinskog Sekretarijata za urbanizam.

Perast mora ostati autentičan u punom sjaju nekadašnje arhitekture, jer smo svjedoci brojnih devastacija, poput nadgradnje pojedinih objekata, izmjena baroknog stila, postavljanja eloksirane bravarije i upotrebe neprikladnih materijala za sanaciju objekata.

Urbanistički projekat Perasta je dokument koji će morati da poštuju budući investitori.

Ni ovu vrstu posla, dakle rekonstrukciju i adaptaciju postojećih objekata, investitori neće moći raditi bez konzervatorskih uslova Uprave za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore, kazala je Vojinovićeva.

6 KOMENTARI

  1. To je vrlo true.I izgubio težinu samo napravio promjene u hrani , uzimajući sve vegetarijance i malo ugljikohidrata skalaradio.com mi je puno pomogao i predlažem svima

  2. Vi završili neke dobre bodove na skalaradio.com . Učinio sam pretrage na temu i pronašaovećina osoba će imati isto mišljenje s vašeg bloga . Srdačan pozdrav !

  3. Perast to puce od grada? Dosta je bilo i haranja bogatuna po njemu ! neka ti novi iz Cetinja od monumenata otvore oči ali ne i špagove kao neki naši koji su dozvoljavali i minarete i očekivali smo džamiju i ograde drvene, eloksirane i novih mustra i matreijala.

  4. Viđećemo oće li ovi novi iz Uprave za zaštitu kako ih zovete biti lakomi na mito kao neki bolje reći beke gospođe iz dosadašnjega Zavoda od monumenata. D vidimo i to čudo bez lopate i bagera u Perast!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].