U Perastu mnogo toga treba popraviti

0
Perast

Krsto Žmukić

U Perastu je već duže vrijeme problem redovno održavanje čistoće jer je, prema riječima Krsta Žmukića, člana Savjeta MZ Perast, jedan čistač zadužen za Perast, Kostanjicu i Morinj nedovoljan.

Do sada nije bilo razumijevanja od strane Komunalnog preduzeća, kazao je Žmukić, vjerujući da će se bar u ljetnjim mjesecima, kada je Perast pun turista, morati obezbijediti dva čistača dnevno.

Nadalje, za komunalnu sliku baroknog Perasta prioritet je i sanacija priobalnog puta koji je oštećen prolaskom tranzitnog cjevovoda prema Risnu, nakon čega su ostavljene brojne rupe koje prijete bezbijednosti građana i gostiju.

Izvođač radova je ovu cestu uz samo more ostavio u katastrofalnom stanju.

Istina, Direkcija za uređenje i izgradnju Kotora je nekoliko puta obavila djelimične sanacije, ali su i dalje na sigirno deset mjesta ostale tzv. crne rupe.

Ni održivi, integrisani saobraćaj u Perastu, posebno ovoga ljeta, nije funkcionisao na pravi način.

Budući da je Perast grad bez saobraćaja, rampe su se ipak podizale za brojne automobile domaćih i gostiju i ponovo je dolazilo do gužvi u gradu.

Većina Peraštana se zalagala za ovaj vid održivog saobraćaja, smatrajući da je to pravi potez za Perast i slična mala mjesta duž naše obale, podsjeća Žmukić.

Međutim, i pored solidne komunikacije sa direktorom Javnog komunalnog preduzeća, dešava se da  su često puta ljudi koji rade na rampama sa dva parking prostora na ulazu u Perast, nemoćni i da pored njihove zabrane, vozila ipak ulaze u grad.

Prema opštinskoj Odluci, ulaz u grad je dozvoljen stalnim stanovnicima i onima koji imaju svoje objekte za rad, a toliki broj automobila je nemoguće primiti.

Zimi je to broj od 70-ak automobila, a ljeti ih je preko 250, što znači oko 150 dozvola za ulaz u Perast, objašnjava Žmukić.

To je loše, kaže on, i predlaže da predstavnici Savjeta za bezbijednost saobraćaja sagledaju broj parking mjesta koja se nalaze u mjestu i da na osnovu toga odrede koliko broj automobila može da uđe u Perast.

Na naše pitanje gdje su i što je sa električnim automobilima i sigvejima koji su se izdavali na prilaznim parkinzima za saobraćaj Perastom, a ovoga ljeta ih nije bilo, ili veoma mali broj, Žmukić je odgovorio da su iz Komunalnog preduzeća koje gazduje integrisanim saobraćajem kazali da su se istrošile baterije, a njihova zamjena je skupa.

Od deset segveja, samo su dva u funkciji jer su ostali bez baterija, a neki su i pokvareni, jer su završavali u more lošom vožnjom pojedinih iznajmljivača.

Ovaj odgovor čudi, ako se zna da se ipak sa dva prilazna parkinga uzmu neki novci, kako od izletničkih autobusa, tako i od putničkih automobila, jer su ljeti parkinzi sa oko 70 parking mjesta puni.

Za funkcionisanje integrisanog saobraćaja na pravi način i zarad prave funkcije koju ovaj vid saobraćaja ima u sličnim mediteranskim gradovima razvijene Evrope krajnje je vrijeme  jer, sezona brzo dolazi, a sa ovakvim stanjem nije je čekati, zaključio je Žmukić za Skala radio.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].