U Perastu ljepotom progovorili jatagani

0
sa izložbe

U Muzeju grada Perasta ljepotom su progovorili jatagani.

Potreba da se ovjekovječi pobjeda, poraz, sreća, nesreća, bilo koji usud vrijedan pohvale, pokude ili pokore, kroz pjesmu, igru, naraciju i na maču, sablji, jataganu natživjela je njihove tvorce i učinila, kako nama večeras, tako i generacijama prije nas, kao i budućim, plezir zadovoljstva, uživanja u neponovljivoj ljepoti oštrice i ukrasa, koja plijeni neizvjesnim uzbuđenjem, ivičnik, dihotomnih graničenja, kazala je otvarajući izložbu jatagana mr Anastazija Miranović, istoričarka umjetnosti.

Ona se zapitala da li čudnovatija njihova izrada i ukrašavanje ili onaj dio priče koji se vezuje za utilitarnu funkciju jatagana.

Svaki njegov dio-oštrica, drška, korice imale su svoju naraciju, svoje majstore, radionice.

Autori izložbe “Jatagani, kad oružje progovori ljepotom” su Dragana Lalošević, Draginja Radonjić i Goran Bubanja, a organizatori su OJU Muzeji Kotor u saradnji sa JU Muzeji i galerije Budva i Zavičajnim muzejom Bara.

Dragana Lalošević, autorka kataloga koji prati ovu izložbu je kazala: “Naći se pred predmetom na kome se moć ljepote i surovosti stapa u cjelinu, koja kao da namjerno opominje i uči o vječnom dualizmu u postojanju svega ovozemaljskog, veliki je izazov i još veća odgovornost da se na pravi način pristupi njegovom proučavanju”.

Nakon izložbe u peraškom Muzeju priređen je koncert kamernog orkestra Montenegro Muse.

Na programu su bila djele Telemana i Bramsa.

jatagani

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].