U Mustrici dobrotska čipka, čuvar tradicije minulih vjekova

10
Vasilija Todorović, Natalija Maksić, Dolores Fabihan, s lijeva na desno

Piše: Dubravka Jovanović

U Kotoru je preko stotinu sivenirnica a u samo rijetkim može se pronaći autentičan suvenir što na drevni grad miriše.
U uskim kaletama njegovim, na pjacetama i pod voltovima kao pečurke iznikle su turske radnje, u i ispred kojih su izloženi tapići, kožne jakne, borse  i galanterija,  do lustera, lampi , nakita, pa mještani Kotor nazivaju mali Istanbul.
Onda su se sjetili da bi njihove komšije iz svakog kantuna, kotorske mačke, mogle biti suvenir i ovaj mačiji svijet zagipsali i utisnuli na magnete, i ostale, nazovimo suvenire Kotora grada.

Unutrašnjom objekta

Mačke su od vjekova stanovnici starog kotorskog jezgra kome daju specifičan šarm, ali pored prebogatog kulturnog nematerijalnog nasljeđa Kotora, one ne mogu imati prednost i privilegiju i  nezvamično se proglašavati glavnim suvenirom.
Ovih dana konačno, bokun  Kotora na jednom od punktova kod sjevernih gradskih Vrata od rijeke na Parilu,  koji  vodi do tvrđave San Đovani i crkvice Gospe o zdravlja, po kotorski Madudine, kod male pompe /česme/,otvorena je butiga u kojoj je zamirisala tradicija,pod nazivom MUSTRICA.
Mustra, ogledni primjerak ili uzorak veza kroz tradiciju Bokeljki, sada će se naći u replikama na magnetima, šoljama , nakitu, posebno rećinama/minđušama , ali i u ramovima na galebovim krilima, lumbrelama, platnenim boršama .
Motiv koji preovladava u prostoru od duha i starine na stilskom stoliću, psihi , komonćinu i elegantnoj kredenci, od kojeg je izvezena emocija je dobrotska čipka.

Dobrotska čipka tka poeziju minulih vjekova

Podsjetimo, dobrotska čipka je uvrštena u nematerijalnu kulturnu baštinu a njen originalni rad u 130 komada se čuva u riznici crkve Sv. Eustahija u Dobroti. Datira iz 14.stoljeća i predstavlja najvrijedniji dio tekstila koji se uopšte pojavljuje u istoriji.Oltarnici u koji se čuvaju u  ovoj crkvi  su stari oko 500 godina. Po stilu je čipka svrstana još iz vremena gotike, zatim najveći dio u renesansnom periodu i u vrijeme baroka.

Za dugih dana čekanja svog dragog, muža ili vjerenika sa dugih morskih putovanja, Dobroćanke su izrađivale čipku, merlo, a za jednu maramu ili ubris trebalo je i do 3 godine. Obično bi svoj rad započinjale  kada bi njen moreplovac  pasao  na vjađ a završavale kad  se vraćao s mora da bi mu ga poklonile.
Emocija, osjećaji i misli koje su bile upućene njemu čekajući ga sa dugog vjađa ostali su u svakom bodu igle, satkani u motivima  čipke . U tom merlu vidljiva je i vjera  u uskrsnuće koje su radile.
Takvi primjerci od sada će se naći u Mustrici, butigi vlasnice Natalije Maksić.
Ideja je došla spontano, kockice su se sklopile kada je Natalija  od  2021 godine naučila da veze dobrotsku čipku. Vidjela sam da nema ovog dragocjenog motiva nigdje u suvenirnicama po gradu i došla sam na ideju da čipka bude simbol moje radnje, priča  Natalija za portal Radio Skala.

I dobrotska čipka i sve ostalo čega  nema na drugim mjestima naći će se na ovom.
Svaki suvenir imaće pečat, čak i najobičniji magnet imaće znak dobrotske  čipke na njemu. Podmetači, nakit, kolekcija  šolja sa motivom čipke koje su izrađene u saradnji sa umjetnikom Petrom Martinovićem.
Natalija je naučila da veze i to svoje znanje prenosi na druge žene i djevojke kako bi u njenoj Mustrici u zimskim mjesecima radile  radionice i stvarale se nove ideje. Biće ovo mjesto da za vrijeme  kotorskih kiša  uz bićerin i komad dobrotske  torte, aranćina, bruštulanih  badema ili autentičan stih kotorskoga jezika, zaživi tradicija i da se čuje autentična bokeška riječ, nota i po koja šarmantna ćakula u duhu grada od vjekova.
Fureštima, putnicimna, namjernicima biće to mali finestrin/prozor u bogatu prošlost Kotora a za domaće biće popusta u cijeni. Autentičan  bod  čipke biće vrjednovan na pravi način, poručuju Natalija, Dolores i Vasilija.

Kantun za dušu  Kotorana po kotorski

I dok ćakulamo sa  vrijednim i originalnim damama, mlada umjetnica Vasilija  lijepi magnete na keramici  na kojoj  je utisnuta čipka koju za sad nema niko.
Da bi neko mogao da uradi ovakav magnet, trebalo bi da je savladao vez dobrotske čipke a to je mali broj žena i djevojaka koje su pohađale radionice ovog rada kod porofesorice Nade Radović i umjetnice Mile Moškov.

Vasilija, Natalija i Dolores

U zavisnosti od budžeta i interesovanja ,neko bi htio da suvenir koji odnese iz ove butige ima upotrebnu vrijednost i za to je idealna šolja ili minđuše sa različitim motivima čipke.  A pravi ljubitelji čipke  u ovoj radnji  mogu kupiti i konkretan komad čipke u platnu ali i predmete ,figurine  koji  čipki daju trodimenzionalost, poput galeba koji je obučen u merlo.Galeb predstavlja povratak tradiciji kazala je Vasilija Todorović.
Čipka na batiće takođe je prezentovana,  zatim heklani radovi, jer naše žene oduvijek rade heklicoim, mozaici koji prezentuju motive Kotora .
Dolores se nadovezuje i kaže da će galeb sa ovoga mjesta polećeti u svijet a ona kao turistička vodičkinja furešte će  u svakom điru po gradu fertmat upravo do ove butige kojoj i sama daje svoj pečat, njegujući još jednu tradiciju Boke a to je  Dobrotska torta.Ova delicija takođe je dobila status nematerijalnog  kulturnog nasljeđa.
Ona praviti  freške torte kako velike za čast i gušt uz degustaciju  u radnji, tako i one male- suvenir  tortice u celofanu za  kupit i ponijet.
Uz to biće i narančine kore u cukar, tzv arančini  i pečenih, bruštulanih mendula u fišeku sa fjokom, originalne proizvode predstavlja Dolores Fabijan.
Rampada i Kotor će zamirisati bokeškim specijalitetima a svaki punat, ponat ili bod će svakog turistu, fureštu ma i svakog Bokelja navesti do ovoga  mjesta da zastanu na putu  prema tvrđavi i Madudini kod pompe od vode. Da kušaju nešto od naših delicija i da se zaljube u ovu malu butigu kojoj će se udahnitui život za velike stvari. U kojoj sve odiše, Kotorom, Dobrotom, Bokom i našim rukaticama, poručuje  su Dolores  Fabijan – Gašler.
Desertni programi  imaće mjesta  za sve one koji  se žele napojiti duhom ovog grada. Butiga je opremljena kao  jedan tineo  u kome se osjećate kao da si došao doma kod nekoga u vižite za popit  jedan bićerin, osladit se komadom torte dobrojske, proćakulat, nasmijat se. Butiga je zamišljena tako da bude mjesto druženja  osim same prodaje. Mjesto odakle će mnogi izaći  bogatiji za tradiciju koja nije konzerva i koja mora izaći iz škatule u skladu sa vremenom. Stoga se  na sva kotorska zvona  mora znati da postoje ljudi koji ne kritikuju  samo i ne žale nostalgično  za prošlim danima kotorskim, već rabotaju punom parom sa željom da ožive tradicionalne vrijednosti i kulturološki milje grada.
Tako je Dobrotska čipka postala i jedan pontapet/broš, jedna rećina,braćolet,i sve to je utisnuto na  kamenu ovog mjesta . Ovdje su da čuvaju  bar segment onoga što Kotor kroz svoje civilizacijske slojeve posjeduje, poruka je tri gracije iz male biutige što se Mustrica zove.

10 KOMENTARI

 1. Pari se da se tu po Parilu motau i oni koji zbore nemuštim jezicima,a svi skupa sa odorašima kuju zavjere i stvaraju narative
  prošlosti. Ima li malo avangarde, bez ingvazdanih
  čipki , babetina i uśeđelica
  potašulanih koječim !?
  Dunkve, trapule uspavanih tradicija, bez iskoraka u virtuelnu budućnost , su
  igrokazi dokonica .
  Igrati igrice i žaliti za prohujalim tempima je jalov i dokon posal, sa puno rišentimenta.
  Trebalo bi i onu pumpu osposobit i vratit lavandere, akokojoj basta mistrio, kain i bujo u ruke metnut, pa i na śevrnu portu izić ba izvan i u Škurdu itnit čabao na konop i vodu vuć i nosit u lavanderaj.
  Potla bi se i tiramoli mogli inkrožat verso mustrice, pa lancuni da vihore da lade furešte uz put za San Giovanni ?
  Za ovo triba i petlje imat , ali i
  vitalnih šinjorina uz budno oko štriga i škopacuna .
  U vižite će, kako se pari i reakcija, sa tajkunerijom arivat, a možda i padri sa mitrama da vide mirakule .

 2. Da je sreče sve bi suvenirnice i butige u starom gradu odisale tradicijom Kotora a ne rusmim babuškama i turskim lusterima i tepisima.
  Čestitke za ideju i srećan rad Mustrici i Mustricama u njoj.

  • Tačno
   Upravo tako a ne kineski kič i skupa koža,nakit i ostalo.
   Kotor da ovo dozvoli u svom srcu.
   Sramota.

   • Slagao se ili ne, kinezi kao monolit su sve progucali, turci ih kopiraju, a mustrice izmislile teolu akvu. Oni iz slijepe cale što ilegalnu akvu penje kroz merdevine i rupu u Špiljarima bolje konta jerbo vodu ladi po panjegama. Sada na piscini ključari gabine noću i altroke sa fratelom aloćava okolo kokolo .
    Fale samo kljunaši i štrige od beštija 🤳, agua dolçe .

 3. Čestitke Nato
  Samo izdrži da ne paneš u iskušenje i kreneš u svaštarenje.
  Samo rukom ,ručnim radom o čemu god da se radi.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].