U Kotoru više turista u odnosu na prošlu godinu

1
turisti u Kotoru

Mirza Krcić

Mirza Krcić

U Crnoj Gori broje se i prebrojavaju turisti ove sezone, praćene lošim vremenom.

Ovoga ljeta Kotor bilježi rast broja turista od 13% u odnosu na isti period prošle godine.

Na teritoriji kotorske opštine, od Grblja do Kostanjice, boravi oko 3000 gostiju po posljednjoj statistici.

Mirza Krcić, direktor kotorske Turističke organizacije za Skala radio kaže da je objašnjenje za to urednija prijava boravka gostiju za razliku od prošlih godina, kada je veći broj turista boravio u sivoj zoni bez ikakve evidencije.

Razlog boravka gostiju u većem broju u Kotoru prethodnih dana bio je i Sea rock festival koji je okupio preko 1500 ljudi, a ove sedmice takođe će biti evidentan rast broja gostiju zbog Internacionalnog ljetnjeg kotorskog karnevala.

Kada je riječ o prijavi stranih gostiju na pet informativno turističkih punktova, koliko ih je ovoga ljeta otvoreno na području kotorske opštine, od 1. jula do 1. avgusta prijavljeno je ukupno 5.408 gostiju, od toga najviše Rusa, potom srpskih državljana, Britanaca, Poljaka, Francuza, Rumuna, Bosanaca i Hercegovaca.

Ovo su ohrabrujući podaci, uz podatak da je u julu u Kotoru od boravišne takse naplaćeno oko 36 hiljada eura, od čega 20% pripada Nacionalnoj Turističkoj organizaciji.

Ukupna naplativost po ovom osnovu je u odnosu na prošlu godinu za 1% veća, kazao je Krcić.

On je napomenuo da su evidentne velike gužve na info punktovima prilikom prijave boravka stranaca u privatnom smještaju koji po zakonu moraju da se evidentiraju, jer se dnevno obrađuje oko 250 pasoša.

Stoga je neophodno za sljedeće ljeto otvaranje još par informativno turističkih punktova, pa iz Turističke organizacije najavljuju nove lokacije za ovu aktivnost, u Dobroti 1 u tamošnjoj Mjesnoj zajednici, Morinju, Stolivu i Orahovcu.

Tako bi se rasteretile gužve, a prijava boravka gostiju bi bila brža, zaključio je Krcić.

1 KOMENTAR

  1. Iz godine u godinu turista će biti sve više. Zato žičara treba prioritetno u paketu sa zaobilaznicom da se gradi. Žičara je održiva inveticija koja je potrebna Kotoru ekonomski isplativa.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].