U Kotoru Regionalni sastanak “Svjetska baština i održivi razvoj”

13
Marija Ćatović otvara Regionalni sastanak

Sa otvaranja Konferencije

Regionalni sastanak “Svjetska baština i održivi razvoj – uloga lokalnih zajednica u upravljanju UNESCO područjima” održava se danas i sjutra u Kotoru.

Regionalni sastanak je organizovan u okviru inicijative “Kultura – most razvoja”, a u okviru obilježavanja 40. godišnjice UNESCO-ve Konvencije o svjetskoj baštini.

Na sastanku učestvuju  predstavnici  Bosne i Hercegovine, Albanije, Bugarske, Hrvatske, Grčke, Makedonije, Rumunije, Slovenije, Srbije, Turske i Crne Gore.

Pozdravljajući učesnike i otvarajući sastanak Marija Ćatović gradonačelnica Kotora je kazala da je poimanje i razumijevanje kulturne baštine neraskidivo povezano sa procesom održivog razvoja.

Kao neobnovljiv i ograničen resurs, kulturna baština zahtijeva očuvanje, brigu, vrijednovanje i korišćenje prema načelima održivosti.

Postajemo svjesni da kulturnu baštinu i njene potencijale moramo efikasnije koristiti kao razvojni resurs, poštujući pri tome principe održivog razvoja.

U svijetlu tih činjenica i i majući u vidu da Kotor baštini više od polovine spomeničkog blaga Crne Gore, Ćatovićeva vjeruje da će ova konferencija doprinijeti i rješavanju pojedinih dilema na lokalnom nivou.

To su, kazala je ona, opravdasnost zahtijeva da Kotor ima status primjeren svom značaju, način obez bjeđivanja sredstava za očuvanje i zaštitu kulturnog nasljeđa, usklađenost Menadžment plana sa razvojnim planovima grada, funkcionisanje Savjeta za upravljanjem područja Kotora i tako dalje.

Pozdravljajući skup, pomoćnica ministra kulture za kulturnu baštinu Lidija Ljesar je kazala, da su kroz višedecenijski status kulturne baštine, nacionalne i lokalne vlasti kroz različite oblike normativne i institucionalne zaštite pokazivale brigu o području Kotora za kvalitetnu zaštitu valorizaciju i prezentaciju njegove kulturne baštine.

Svi ovi napori doprinijeli su ukupnom napretku u procesu evropskih i evroatlanskih integracija.

Proces evropskih integracija u kome se nalazi Crna Gora, podrazumijeva restruktuiranje postojećih i ustanovljavnaje novih mehanizama za upravljanje baštinom.

Vjerovati je da ćemo ovim okupljanjem i svim budućim aktivnostima moći još cjelovitije odgovoriti savremenim zahtjevima unaprijeđenja zaštite i upravljanja univerzalnim vrijednostima Kotora kao svjetske baštine, poručila je Ljesar.

Šef odsjeka za kulturu UNESCO-ve kancelarije iz Venecije Entoni Kraus je kazao da je angažovanje lokalnih zajednica  prepoznato kao jedan od glavnih strateških ciljeva za sprovođenje konvencije Svjetske baštine.

Konvencija svjetske baštine je dosta kasno prepoznala aspekat te vrste i ovaj sastanak je način da mi to i definišemo za nauku.

Konvencije su dosta široki koncepti i ovaj sastanak, omogućiće ekspertima iz različitih zemalja da prezentuju na jedan komparativan način izabrana područja UNESCO-a, sa standardima, smjernicama i Planom upravljanja, kao naučnih lekcija koje će se čuti.

Kraus vjeruje da će diskusije biti usmjerene ne samo na progres i napredak, već i teškoće sa kojima su suočene lokalne zajednice u integrisanom procesu upravljanja i održivom razvoju kulturne baštine.

Prvog dana sastanka, predstavnici zemalja učesnica predstaviće primjere iz svojih sredina, sa posebnim osvrtom na teme: priprema i implementacija menadžment planova, očuvanje lokalnih znanja, jačanje lokalnog društvo-ekonomskog razvoja, pomirenje u konfliktnim područjima, primjeri dobrog upravljanja i slično.

Drugog dana organizovaće se radionica posvećena razvoju ljudskih resursa kroz dvije teme: integrisani procesi upravljanja kulturnom baštinom i učešće zajednice i razvoj kulturne baštine.

Kotor

13 KOMENTARI

 1. Stara je izreka: „ Ako si Kotoranin a želiš da uspiješ, moraš se iselit iz Kotora“.Pa kako da neko cijeni takav grad ? Valjda je svima jasno da Kotor služi za kićenje. Na Regionalnoj konferenciji stručnjaci sa strane, lokalnih nema.Tako je bilo i kod upisa Kotora u svjetsku baštinu UNESCO-a, Pa, kada projekat upisa koji su radili strani stručnjaci nije prihvaćen u UNESCO-voj komisiji, domaće rukovodstvo se sjetilo Kotorana. Na žalost, jedan od njih je skoro preminuo, ali ne bi ni za njega bilo mjesta na Regionalnom sastanku, kao što nije bilo ni u CANU ni u DANU. Na zdravlje živima, njima nema pristupa ni na lokalnim a ne regionalnim sastancima, kada je riječ o kulturi. To je Kotor . Koliko se cijeni kao grad, govori njegovo mjesto i uloga u CG. Od sjedišta postao je filijala, ili čak ni to, kulturnih institucija: pozorište, filharmonija, Grad teatar , Pjesma Mediterana, Istorijski arhiv, Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture.

 2. Slazem se da neko ko je radio u Peći i na Kosovu bio kadar Socijalisticke partije Srbije ne moze imati osjecaj za Kotor kao domaci experti. Nije Rozmari kriva sto je postavljena na tu funkciju, ona je monistrov izbor!

 3. Dopunjavam Zastitara, Mićun i njegovi saradnici sa lokalnim “Stručnjacuma” iz bivšeg Zavoda za zaštitu spomenika uložili su i ulažu STRAŠNE napore da zaštite Kotor i jegovo kulturno blago. Svi su oni zaslužili nagradu METLU.

 4. Predsjednice jasno im i u brk recite da ne mogu s Kotorom kako u kabinetu ŽAGINOME misle. Dileme da se riješe odma, na ovu konferenciju kkao čitam sa ovoga sajta da ste kazali.Budite oštri i odlučni ako vas upošte ima ko čuti od naših koji odlučuju.

 5. Ne trebamo mu mi Zaštitar ništa davat. Uzeo je on sve što mu treba ovđe. Žena mu je bila glavna za pozorišne predstave, njena firma za propagandu, on za Ljumovića i ostalo. Htio je sve ali mu Maja nije dala. Sad rabi onoga maloga Bogdanovića sa Cetinja. On će mu dat nagradu. Kotor od njega ne može da bude grad od posebnog značaja. Samo da što prije ide pa i da mu damo nešto. To je Mićunović ministar. Znaš ti to Zaštitar dobro jer to svi znaju.

 6. Eksperti su sigurno eksperti na ovoj konferenciji kako obavještavate iz regiona, ali što je sa našima . Oni su zaista istinski iz struke primjer Rozmari hhahahaaaaaAJ; OJ KUKU LELE

 7. Je li to Ljesarica priča o Kotoru i njegovim vrijednostima . Sa Kosova o Kotoru , pored kotorskih kulturnih radnika, etnologa, muzeologa, arheologa,konzervatora, arhitekata. Svaka nam čast

  • Milice, neka priča dan-noć kad joj može bit. Ko nam je kriv što nemamo građanske hrabrosti i kažemo im da idu ća okle su došli.

 8. Jeli ko reko tim ekspertima svjetskim da se u Crnoj Gori još lome koplja jeli Kotor grad ili nije.Znaju li koji mu je status namijenjen?

 9. Ministar Micunovic je velikan crnogorske kulture. Istina radio je on reklame za Slobodana Milosevica i predstavu Kosovski boj pocetkom 90 ih. Ali se sada preobratio i radi na dobrobit crnogorske kulture. Mozda vi jos ne razumijete njegove vizije! On zeli da Kotor bude moderan a da ocuva svoje vrijednosti. Razmislite da mu date neku nagradu oslobodjenja grada!

 10. Zaštitar, ovo nije okrugli sto no Regionalna konferencija. A što se tiče ministra Mićunovića kad bi moga urnisa bi Kotor. To je dokazao kad nastoji da zaustavi svaki razvoj ali muće poć za rukom. Nadamo se da je i njemu brzo kraj na ovoj funkciji. Poslaće ga neđe u ambasadore. Što dalje od Kotora to bolje za Kotor. On je htio da bude gazda Kotora pa kad mu predsjednica nije dala onda se sad sveti. To je Mićunović.

 11. Samo tako, ovo je znacajan pomak u zastiti Kotora. Ministar Micunovic i njegovi saradnici ulazu maksimalne napore u zastiti Kotora i ovakvim okruglim stolovima doprinose boljem razumjevanju.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].