Potpisan memorandum o saradnji Komisije za sprječavanje sukoba interesa CG i Opštine Kotor

0
potpisivanje Memoranduma: Ćatović-Leković
sa potpisivanja Memoranduma
Budući da je Opština Kotor najtransparentnija opština u Crnoj Gori prirodno je da se potpiše memorandum o saradnji komisije za sprječavanje sukoba interesa i Opštine Kotor.
Status najtransparentnije crnogorske opštine Kotor želi da zadrži i ubuduće, a Memoradnum o saradnji znači da želimo biti transparentni u svemu, kazala je Marija Ćatović, gradonačelnica Kotora.
Ona je podsjetila da je lokalna uprava servis svim građanima koji u svakom trenutku moraju znati sve što radi javna uprava, zatim kakvo je imovno stanje javnih funkcionera i da li su prijavili svoju imovinu, kolika su im primanja i krši li se zakon.
Opština Kotor ima 89 fukcionera koji moraju biti na usluzi građanima, a posebno se lokalna uprava mora boriti protiv korupcije našto nas obavezuje EU, naglasila je Ćatovićeva.
Tri lokalna funkcionera su u prekršaju zato što nijesu prijavili svoju imovinu, čulo se na današnjem potpisivanju Memoranduma.
Još od 2005. godine Komisija za sprječavanje konflikta interesa ima veoma dobru saradnju sa Opštinom Kotor i to kroz različute radionice i edukativne seminare, kazao je Slobodan Leković – predsjednik Komisije za sprječavanje konflikta interesa.
“Činjenica je da Evropska komisija sve više poklanja pažnju konfliktu interesa i korupciji o kojoj govore svi zvaničnici kao o prioritetu, i nije slučajno da je otvaranje pregovora sa EU uslovljeno ispunjenjem uslova iz poglavlja 23 i 24. Jedna od značajnih stavki u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala je transparentnost i javnost podataka”, kazao je Leković.
U Crnoj Gori je oko 3,5 hiljada javnih funkcionera i građani žele da znaju ko su funkcioneri na državnom i lokalnom nivou, kako troše novac, koju imovinu posjeduju, da li su u više Upravnih odbora, da li imaju privatne firme, primaju li poklone itd, objašnjava Leković.
Stoga zajednički, i na nivou države i loklanom nivou, moramo raditi na sprječavanju sukoba interesa javnih funkcionera posebno kroz zajedničke edukacije, rekao je on.
Memorandum o saradnji znači unaprijeđenje i jačanje administrativnih kapaciteta komisije za sprječavanje sukoba interesa nadležnih organa i radnih tijela Opštine Kotor.
Ovaj memorandum je i podrška u implementaciji novog zakona o sprječavanju sukoba interesa u obavljaju javnih funkcija i zakona o lokalnoj samoupravi.
On predstavlja sporazum između Komisije za sprječavanje sukoba intresa Crne Gore i Opštine Kotor.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].