U Kotoru porast izdavanja građevinskih dozvola

10
u Kotoru se više gradi

Slavica Vojinović

Slavica Vojinović

Na području kotorske opštine u prošloj, 2013. godini, opštinski Sekretarijat za urbanizam, građevinarstvo i prostorno planiranje je izdao 324 urbanističko-tehničkih uslova i 147 građevinskih dozvola za izgradnju objekata.

Rastu izdavanja građevinskih dozvola i urbanističko tehničkih uslova je u mnogome doprinijelo usvajanje Detaljnog urbanističkog plana za područje Dobrote u julu prošle godine, o čemu svjedoči podatak da je od ukupno izdatih dozovola za gradnju, 115 urbanističko tehničkih uslova i 30 građevinskih dozvola izdato samo za područje Dobrote.

Ovo je za Skala radio kazala Slavica Vojinović, sekretarka ovog Sekretarijata.

Izmjenama Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata predviđeno je da se za izdavanje urbanističko tehničkih uslova i građevinskih dozvola ne plaćaju takse i naknade, što predstavlja povoljnost investitorima za dobijanje potrebne dokumentacije za izgradnju objekata, podsjetila je Vojinovićeva.

Prilikom izdavanja građevinskih dozvola plaća se naknada za komunalno opremanje građevinskog zemljišta i doprinos za Regionalni vodovod za Crnogorsko primorje.

Opština Kotor ima 37 važeća planska dokumenata, kojima je uglavnom veći dio opštine pokriven urbanističkim planovima, osim dijela donjeg Grblja i područja Krivošija i Ledenica.

Vojinovićeva je istakla podatak da je u toku prošle godine Sekretarijat za urbanizam dobio samo jednu žalbu na građevinsku dozvolu.

Svi urabističko-tehnički uslovi, kao i građevinaske dozvole, a time i kompletna planska dokumentacija su objavljene na sajtu opštine Kotor i dostupne su javnosti.

10 KOMENTARI

 1. Valjda će struka, (arhitekti i konzervatori), odlučno ustati protiv
  bilo kakvog mijenjanja spoljnog gabarita i izgleda Slavjanske čitaonice.
  Bojim se da će kojekakve agresivne, nezajažljive kafedžije, proizvođači nekontrolisane muzičke buke, šunda i galame, kojima nikad nije dovoljno
  kafanskih kvadrata, pobijediti u bezobzirnoj trci da
  prepoznatljivo, kultno mjesto u Dobroti pretvore u jednu
  krčmetinu više.
  Ako mještani, građani Dobrote i Kotora, kolektivno ne dignu svoj glas protiv
  te sulude ideje – proširenja kafanskih sadržaja Čitaonice, da bi se zadovoljile
  sitne “kafanske aspiracije” pojedinih šrafčića aktuelne opštinske Vlasti,
  biće to trajan poraz DUP-a, PUP-a, UTU-a, U2… i ostalih opštinskih čimbenika.

 2. Opštinari donosite odluke brže ne čekajte. Svi Investitori su ti koji nas vade iz krize. Radite više izmjene planovo jer zakonom je predviđeno mijenjati planove. Nema potrebe za strahom kada se radi bez korupcije a po zakonu.

 3. Priča se da vlasnik šanka na rivi u Dobroti želi da od montaznog napravi objekat “čvrste gradnje” i tako da rivu pretvori u nešto drugo!!!
  Pa naravno kad ne znaju sto je more!!
  Vidi se : okrenuo “ledja” moru, a šank i stolove okrenuo prema brdima , ulici , gasovima i buci, vjerovatno nekoj svojoj staroj postojbini jer ga vuče nostalgija. . Milije mu je da gleda u brdo nego u more……

  • SIGURNO NIJE RODJAK SA PRCANJA, JER OVAJ OKRECE BUKU I GASOVE PREMA BRDIMA, DA NE BI JOS KO SLJEGA DOLJE, KA J… I NJEGOVI LJUBIMCI.
   HAJDE DOK JE TAKO, DA GA PRIPOMOGNEMO JER VISE NEMA DOBROTSKE RIVE.
   NE SLUZI RIVA SVOJOJ NAMJENI KO ZNA OD KADA ZAR NE?

   ADIO MARE SRECNA OVA ‘NASA’

 4. Kada naplacuju komunalije prilikom izdavanjagradj. dozvola , za te nov zgrade i uzmu im lijepe pare, neka urbanisti rijese i atmosfersku kanalizaciju a ne da se dogadjaju poplave kao kod skole Savo Ilic pa se sada nezna kuda ce da sprovedu vodu do mora…..

 5. Nadamo se da ce se ispostovati status kulturnog dobra za Slavjansku čitaonicu odn Dom kulture u Dobroti i da će se sanacija objekta odvijatiu skladu sa dokumentom koji je propisani i usvojen od strane SO Kotor, tj da se nece mjenjati eksterijer, tj gabariti i td.
  Osjeca se u zraku da nesto pokusavaju da smuvaju u Mjesnoj zahednici jer im treba prostor za rentiranje i sticanje prihoda. Čak se suskao nadogradnji i širenju objekta. To bi bio zlocin!

 6. Oće li biti izmjena DUPA Dobrota?Nešto sam slušala na radio skala da se neće dozvoliti gradnja na pjenu od mora i čudovišta od objekata.

 7. Ma svaka vam cast,samo se bojim da ne preteknemo Kinu koja je pretekla Ameriku po ekonomskom razvoju.Samo tako nastavite i nikoko nam nece biti ravan.

 8. To mi je milo čuti da se sve vidi na sjat od opštine. Pa da nema dileme koliko se plaća za izdavanje građevinskih dozvola, ima li ispod ruke itd.

 9. To mije milo čuti da se sve vidi na sjat od opštine. Pa da nema dileme koliko se plaća za izdavanje građevinskih dozvola ima li ispodc ruke itd’

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].