U Kotoru ponovo uspostavljena patronažna služba Dječijeg dispanzera

4
majke u savjetovalištu

Dr Vesna Mačić i patronažna sestra Olga Krivokapić

Na inicijativu dr Vesne Mačić i njenog tima, u Dječijem dispanzeru kotorskog Doma zdravlja, sluhom menadžmenta ove ustanove i u saradnji sa porodilištem i dječijim odjeljenjem Opšte bolnice, Kotor je ponovo dobio patronažnu službu.

dr Vesna Mačić

Poslije dugo godina ponovo patronažna sestra Olga Krivokapić pri Dječijem dispanzeru, svakog dana obilazi porodilje i njihove bebe na području kotorske opštine.

patronažna sestra Olga Krivokapić

To je prva, stručna pomoć pedijatrijske iskusne sestre koja izlazi na teren, dolazi u porodicu, pruža savjete i prva tri dana prati sve promjene koje ukazuju da li je dijete za pregled kod pedijatra, objašnjava za Skala radio dr Mačić.

Dugi niz godina Kotor nije imao patronažnu službu i dr Mačić je ponosna, kako kaže, što su zajedno dobrom saradnjom sa kolegama iz porodilišta i dječijeg odjeljenja uspjeli da uspostave ovu, veoma važnu službu.

Sestra Olga ima veliko dosadašnje iskustvo i sa majkama i bebama, mobilna je i agilna, stručna i odgovorna, kazala je dr Mačić.

Obaveza patronažne sestre je da svakog dana obavijesti Dječiji dispanzer gdje i koga ima da posjeti, pita za savjete pedijatra i u timskom radu uspjeh je zagarantovan, poručila je dr Vesna Mačić.

Govoreći o  važnosti posjete i pomoći porodiljama i bebema, sestra Olga je posebno akcentovala njenu ulogu u promovisanju dojenja, kao najzdravije ishrane za bebe.

Takođe je njen zadatak, osim savjetodavnog karaktera i obrada  pupka kod bebe, praćenje disanja, pomoć oko kupanja, širokog povijanja kukova, njege bebe i majki.

Uvođenje patronažne službe posebno su pozdravile mlade majke, dojilje koje smo zatekli u savjetovalištu Dječijeg dispanzera kotorskog Doma zdravlja koje svakodnevno i timski sarađuju sa dr Vesnom.

Tom prilikom bio je prikazan i UNICEF-ov  film o važnosti dojenja novorođenčadi.

Čuo se i podatak da je u Kotoru pedijatar deficitarni poziv i  u našem gradu radi samo pet pedijatra.

Tri u Dječijem dispanzeru i dva u opštoj Bolnici, a na području kotorske opštine  registrovano oko 6000 djece.

Godišnji natalitet je oko 250 beba u opštini Kotor.

4 KOMENTARI

  1. …pa svi zdravi-a đeca na dobrome putu ka Jevropi-pucaju od zdravina-nerada-šmrkanja i drugijeh “projevropskije prerađevina” -ljekova u obliku aspirina za “kijavicu”?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].