U Kotoru nema više Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture

12
zgrada bivšeg Zavoda

Đorđije Vušurović

Đorđije Vušurović

U Kotoru nema više Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture već dva područna odjeljenja JU Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore.

Odlukom Vlade Crne Gore o reorganizaciji dosadašnjih institucija kulture iz oblasti zaštite kulturne baštine, počinje život dvije nove institucije, izjavio je za Skala radio Đorđije Vušurović, dosadašnji direktor Republičkog zavoda za zaštitu spomenika.

Vlada je donijela odluku o organizovanju Javne ustanove Centar za konzervaciju i arhreologiju Crne Gore i imenovala Vušurovića za vršioca dužnosti direktora ove ustanove.

Za v.d. direktoricu Uprave za zaštitu kulturnih dobara imanovana je Snježana Simonović, magistrica arhitekture.

Ovo je početak obimnog posla na reorganizaciji Republičkog i Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture i Centra za arheološka istraživanja, što znači da od juče te tri institucije više ne postoje.

Sada umjesto njih postoji Javna ustanova Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore i Uprava za zaštitu kulturnih dobara.

Ovom reorganizacijom,prema riječima Vušurovića, Kotor nije izgubio nego dobio, kada je riječ o obimu poslova u odnosu na one koje je do sada radio.

Kotor je sada dobio odjeljenje Uprave i područno odjeljenje Centra za konzervaciju i arheologiju, što znači da će u Upravi nastaviti sa radom upravnih poslova, a u područnom odjeljenju će se raditi konzervatorski poslovi i nova djelatnost, budući da se osniva sektor za podvodnu arheologiju, kojeg do sada nije bilo u Crnoj Gori.

U Regionalnom zavodu u Kotoru, do sada je bilo zaposleno 20 radnika koji su se, kaže Vušurović, bavili i upravnim i konzervatorskim poslovima i svim ostalim.

Po novoj organizaciji, sada će u Kotoru biti  zaposleno 32 radnika zajedno sa 2 načelnika, što znači da nije smanjena već proširena djelatnost područnih odjeljenja čije je sjedište i direktor na Cetinju.

Što se tiče imenovanja načelnika u Kotoru, Vušurović je u područnim jedinicama isključivo za struku.

12 KOMENTARI

 1. Obrni-okreni Kotor izgubi jos jednu instituciju bez ispaljenog metka.Od drugog sv. rata na ovamo neko rece njih preko 40 je iseljeno iz Kotora.Pa se vi prepucavajte oko gluposti i dalje gospodo komentatori.

 2. 12 novih radnih mjesta u sred krize! Ha, ha, ha,ha Pa, sa kim se vi odje salite da ne napisem sto ruznije?!
  Kotor je kao dobio, ha, ha. Ma vazi! Vi te bajke nekom drugom!!!!!

 3. Gospodja Ruzica je pocetkom godine izjavila da ce se do maja ove godine uraditi Menadzment plan Kotora umjesto starog koji niko nije ni vidio, a Ministarstvo kulture je reklo da ce do juna biti usvojen novi Zakon o spomenickom nasljedju Kotora, umjesto toga Kotor je dobio Vucuruvica da rikovodi istrazivanjima u Risnu. Ha ha ha

  • Vlada Crne Gore je jučer utvrdila Nacrt Menadžment plana prirodnog i kulturno istorijskog područja Kotora, koji će biti na javnoj raspravi mjesec dana. Zakon o zaštiti područja svjetske baštine Kotora biće razmatran na narednoj sjednici Vlade.

 4. Neka se ugasi, i nijesu bolje zaslužili. Čast izuzecima koji nijesu ni mogli rabotati od dvije čuvene pravnice. Jednu će još gosn suprug šlepati po sistemu funkcionera visokog a ona će se pitati kao u p… ako Bog da i Cetinjani koji će je valjda prozresti . A ona od rozalija neka se vuče u penzion. dokle je kakvi škopacun ne pogodi i SRETAN IM PUT!

 5. Fala Bogu da veliki stručnjaci sa akcentom na pravne nauke ne kroje više ako ih neke po partijskoj liniji ne ostave da ne daju stručnjacima od zanata da rabotaju i čuvaju spomenike .
  Neka se miču po kancelarija partijskih ćelija, više nam je dosta foliranja , ko im još vjeruje. Zbog takvih je sve pasalo iz Kotora samo oni neće skoro.

 6. Puno srece u radu gospodji Simovic i gospodinu Vucurovicu. Prirodno je da centrala bude na Cetinju a Kotor dobija dvije nove ustanove, dva nacelnika i u ovoj krizi 12 novih radnih mjesta. To je za svaku pohvalu.

 7. Pazi, kako nas perfidno uljuljkuju pričom da će se novom organizacijom
  povećati broj zaposlenih.
  Očekujemo da nam i “Nautiku” i Fakultet za pomorstvo presele na Batu Cucku.
  Ili u Ćekliće.
  Sigurno bi se i tada povećao broj zaposlenih.
  A stošesdesetogodišnja tradicija Pomorske škole u Kotoru,
  za Katunjane ne znači ništa.
  Kad bi se kojim čudom za trenutak ustao kap. Marko Martinović,
  poželio bi da se odmah vrati u “Svijet tišine i pravde”.
  Hoće li to novo arheološko-arhitektonsko-konzervatorsko-graditeljsko-istorijsko
  društvo konačno dozvoliti izgradnju zaobilaznice?
  I, umjesto tunela i lifta do San Đovanija – ŽIČARU ?

 8. Pa dobro cini mi se ipak, ako ce ih zaposlit vise, a dobro je i to sto otvaraju novi centar za podvodnu arheologiju, sto je vazno, jer takve centre imaju sve Mediteranske zemlje. Mozda ce biti i malo vise novaca, a moglo bi se i sa evropskih programa iz tih oblasti povuci koja para.
  Zelimo uspjeha u radu, sadasnjim, novim i mladim strucnjacima, a nama vise paznje oko spomenika kulture i ocuvanja kulturne bastine po Boki.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].