U Kotoru danas Tripundan, vanjska proslava u nedjelju

3
bazilika Svetog Tripuna
bazilika Svetog Tripuna

Kotorani i Bokelji danas slave Svetog Tripuna, zaštitnika grada.

Vanjska proslava u čast svecu je u nedjelju 6. februara.

Odred podružnice Kotor zajedno sa kotorskom Gradskom muzikom, ispred glavnih gradskih vrata dočekuje odred mornara podružnica Tivat i Herceg Novi, kao i tivatsku Gradsku muziku.

Nakon toga se ispred Doma pomoraca formira Glavni odred Bokeljske mornarice, koji sa gradskim muzikama Kotora i Tivta prolazi ulicama grada do trga Svetog Tripuna.

Zatim je raport Admiralu Bokeljske mornarice ispred katedrale i pozdravni plotun.

U 10 sati Bokeljska Mornarica pleše kolo u čast Svetog Tripuna na trgu ispred katedrale.

Pola sata kasnije, u 10 i 30 je Svečana Pontifikalna Sveta Misa, koju će služiti nadbiskup Nikola Eterović, generalni sekretar  sinoda biskupa iz Rima.

Svečana procesija ulicama kotorskog starog grada je u nedjelju 6. februara u podne.

3 KOMENTARI

  1. Dok je blagdan sv. Trupuna bio i dan grada, kad je sav narod kotorski bio oslobođen rabote (kao što su to u Dbk za sv. Vlaha) sv. Tripun se u Kotoru slavio na dan kad mu je blagdan 3.II. i nije se odilo u Dubrovnik. Pošto su nam “dragi” komunisti ostavili u testament 21. XI. kao neki posebno veliki dan, a sve opštinske vlasti do danas u srcu ostali komunisti, sasvim je prirodno, pastoralnog razloga radi (kako bi se i Bokelji i prijatelji Boke i štovatelji sv. Tripuna mogli istog dana okupiti u Kotoru) svečanosti sv. Tripuna “prebaciti” u prvu nedjelju iza blagdana… Znači nije zbog sv. Vlaha pomjerena fešta kao što većina misli i kako mnogi tumače, samo nekima smeta što oni ne smiju preko “grane” dugima ne odgovara da se okuplja velik broj ljudi i da čine procesiju gradom, trećima smeta i jedno i drugo…etc.
    Žalosti činjenica da mnogi iskorištavaju to. Ali vazda je bilo i ostalo da je lakše abadat trn u tuđem oku nego balvan u svome.

  2. Zalosno je da se u Kotoru Tripundan ne slavi onda kad treba -3.februara sa svom vanjskom proslavom, misom i procesijom, a ne tri ili cetiri dana kasnije. I to sve samo radi toga da nasi kotorski i bokeljski popovi 3.februara mogu libero odit na Svetoga Vlaha u Dubrovnik! Jadno je to kad se ne drzi do sebe ! Svetome Vlahu svaka cast i koga je volje neka slobodne ide u Dubrovnik, ali ne treba radi patrona jednog drugog grada pomjerat proslavu svoga grada!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].