U kotorskom zatvoru arhitekte o planiranju i projektovanju na crnogorskoj obali

5
Dijana Vučinić

Dijana Vučinić

Dijana Vučinić

Arhitektonska ljetnja škola Kotor APSS, segment međunarodnog festivala Kotor Art i ove godine održava se u starom, nekadašnjem kotorskom zatvoru od 4. do 14. jula.

Konstruktivna misao koja je procurila iz zatvora prošle godine nastavlja se i ove, istim pravcem uz stručnu i naučnu, domaću i međunarodnu javnost, ali sa novim temama, kazala je Dijana Vučinić, programska direktorka Kotor APSS-a.

Ovogodišnja tema arhitektonske radionice je veoma aktuela i tiče se planiranja i projektovanja na crnogorskoj obali.

Arhitekte će adresirati neke goruće teme današnje problematike planiranja prostora koje su aktuelne još od 90–ih do danas, ali nijesu bile na pravi način adresirane od strane vaninstitucionalne grupe stručnjaka, kazala je Vučinićeva.

Ove godine na APSS-u u Kotoru su studenti iz Švajcarske, Hrvatske, Slovenije, Albanije, Egipta, Češke.

“Bio je veoma dobar odziv studenata ali se broj učešća na radionicama zadržao na 20. Ostavljeno je svako i mjesto za crnogorske studente arhitekture jer je veoma važno da se naše nove generacije obrazuju”, kazala je Vučinićeva.

Predavači su najznačajnija domaća i inostrana imena iz svijeta arhitekture prije svega, kaže Vučinićeva na APSS-u je Boštjan Vuga arhitekta iz Ljubljane koji predaje na tehničkom Univerzitetu u Berlinu i Univerzitetu na Harvardu.

Šira publika će 12. jula imati priliku da vidi radove nastale u toku radionice, nakon čega će biti organizovana panel diskusija, a dan kasnije zatvor će biti otvoren za sve zainteresovane za radove nastale u toku ovogodišnje arhitektonske radionice u Kotoru.

Završna konferencija za sve učesnike je 14. jula, zaključila je Vičinićeva.

5 KOMENTARI

  1. Naslov nije tačan! Trebalo je da pise:
    U PODGORICKOM (vlasnost ZIKS-a) zatvoru, smjestenom u Kotorskom starom selu, PODGORICKE arhitekte o planiranju i projektovanju na crnogorskoj obali

    ps
    Izvinjavam se onima koji ne umiju da citaju. Hvala.

  2. Hoce kako nece, pa ova gospodja je ukljucena u revalorizaciju spomenika kulture na ovom podrucju. Pa ce ona da obavjesti gospodju Lidiju Ljesar, pa kad ova nazove Ruzicu onda devastatorima nastaju veliki problemi. Sve to moraju da sanariju a sanaciju ce obaviti Polimski muzej iz Berana. Sto ucinje Zaga od CG BASTINE

  3. Oće li ti stručnjaci arhitekte i naučnici obići Perast što je radio Skala slikala i kazali svima i oće li oni dati apel ili kakav sud o degradaciji ambijena ili kulturnog pejzaža?

  4. Ko bi sve moja draga od prave trebao u zatvor ali ne kotorski jer ga nema a ko je unakazio obalu i dalje to čine?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].