U kotorskoj pravoslavnoj crkvi Sv Nikola nastavljaju molebane bez obzirom na zabranu javnih okupljanja

25

 

Iako u Crnoj Gori i dalje niko zvanično nije zaražen korona virusom uvedene su rigorozne, preventivne mjere.

Odlukom Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti zabranjena su sva javna i privatna okupljanja.

Te odluke se pridržavaju svi osim Srpske pravoslavne crkve. Jasno i glasno je to kazao Momčilo Krivokapić, protojerej stavrofor na jučerašnjoj liturgiji u kotorskoj crkvi Sv Nikola, a njegov govor je postavljen na sajtu Pravoslavne mitropolije crnogorsko primorske.

https://mitropolija.com/2020/03/15/o-momcilo-krivokapic-hristos-je-susta-cistota-on-je-jedini-koji-iscjeljuje/

Tekst prenosimo u cjelosti.

Arhijerejski namjesnik bokokotorski, paroh kotorski, protojerej stavrofor Momčilo Korivokapić poručio je da je najnoviji virus iskušenje kada se može pokazati malovjerje zbog straha od pričešća jednom kašičicom.

„Hristos je sušta čistota. Ne može se neko zaraziti ili onečistiti preko Čistoga. On je jedini taj koji iscjeljuje. Zato slobodno pristupamo Svetom pričešću jednom kašičicom“, kazao je Momčilo Krivokapić, koji je sa sveštenstvom u crkvi Svetog Nikole u Starom gradu danas na praznik Nedjelje Grigorija Palame, služio Svetu liturgiju.

Poručio je da današnje Sveto jevanđelje govori o istinitom događaju gdje se pokazuje cijela snaga i razlika između Gospoda Hrista i nekih drugih.

„Podučava nas da bismo ostali snažni u svom podvigu, da postimo, da smo svjesni koliko je post važan i koliko je naša vjera važna. Evo sad se susrećemo i sa jednim novim iskušenjem i vjerovatno se mnogi od vas dvoume kada je u pitanju ono gdje može da se pokaže naše malovjerje. Pojavio se ovaj novi virus i postaviće mnogi pitanje da li možemo da se pričešćujemo svi jednom istom kašičicom. Možemo, jer  je Hristos sušta čistota“, kazao je  Krivokapić.

Podsjetio je da je Gospod Hristos činio čudesa, podizao mrtve, ozdravljao bolesne.

Podsjetio je i na epidemiju velikih boginja (Variola vera) početkom 70-tih godina proščog vijeka, kada je od strane vlasti bilo zabranjeno pričešćivanje jednom kašičicom, ali i da je Crkva to odbila.

„Ovo nije pitanje fanatizma, već naše vjere. Zar i mi sveštenici nismo primjer. Sve što ostane u putiru, kada se završi Sveto pričešće, sveštenik upotrebi. Kao što vidite svi smo zdravi i nikome se nikada ništa nije desilo. Važno je ostati u čistoj vjeri i zato se ne bojte nikakvih priča. Preko Svetog pričešća se ne može niko zaraziti. Pričešće je znak naše vjere“, kazao je Krivokapić.

On je rekao i da istorija Crkve govori da je pričešćivanje svima  bilo na zdravlje i spasenje.

„Onim što je najčistije, neko ko je bolestan, može samo da ozdravi. Svi mi sve svoje bolesti liječimo u Crkvi, samim Hristom. Treba se bojati grijeha i da ne upadnemo u grijeh zbog kojeg možemo da se razbolimo. Naravno, treba se starati o svom tijelu, ali ne na način da budemo egoisti. Ako je propisan post nije propisano da se ubijamo postom, nego da postimo razumno, sa ljubavlju i svako prema svojoj mjeri. Važno je da se posti od srca i da se to radi iz ljubavi Božije, a ne iz straha i zato što se bojimo da ćemo biti kažnjeni. Vjera tvoja spasi te, idi s mirom, kaže Gospod. I nas neka Gospod čuva u našoj vjeri, a onda se ne bojimo“, kazao je između ostalog otac Momčilo Krivokapić.

Podsjećamo, molebani Presvetoj Bogorodici u crkvi Svetog Nikole u kotorskom Starom gradu, u cilju povlačenja Zakona o slobodi vjeroispovjesti, nastavljaju se četvrtkom i nedjeljom u terminu od 18 časova.

(SPCO Kotor, foto Andrea Ševaljević)

25 KOMENTARI

 1. Blago vama Vladimire i Bokelju ne treba vam pribor jer vam je dosta jedna kašika i viljuška, jedna salveta, ako je koristite, jedan toaletni papir, jedan čuč-muč. Sve vam je po jedan za vjekaaaa vjekovaaaaaa
  Nisu vas litije spasile litijaši no i nas zarazujete.

  • Znam da ti je krivo al što ti mogu . Sam si izabrao pogešan put. Nemam namjeru da te nagovaram na vjeru. Vjera je kao ljubav . Nju ili imaš u srcu ili nemaš. Moj ljudski način komentiranja govori nešto o meni a ono podrugljivo čuč muč govori o tebi i o tvom karakteru. Puno pozdrava.

 2. 2000 Godina hrišćani ljube ikonu i uzimaju pričest istom žlicom i još ih virus nije iskorjenio koliko vidim. Uvjek je tako bilo i uvjek će tako biti. Jedini virus koji je uspio da pobije ogroman broj vjernika i sveštenika , da poruši crkve i manastire i pljune na korjene i grobove svojih predaka je virus komunizma ali hvala Gospodu i on polako nestaje i ova vređanja i ružni komentari su njegovi zadnji trzaji prije konačne smrti.

  • Vlado fanatični stvore, crkve su uvijek predvodile najveće zločine!
   Da nije bilo komunista ovdje bi živjeli fašisti i tvoji preci četnici, izdajnici i kolaboranti fašista, svi skupa hulje.
   Ideš i ti njohovim stopama!

   • Moji su svi bili u partizanima i u familiji sam imao dvojicu pukovnika i jednog majora a onaj tenk sto stoji na Kalimegdanu i na kom piše “prvi partizanski osvojeni tenk” je osvojio moga djeda brat Đuro Vukelić u selu Nebljusi (poginuo je prilikom osvajanja drugog tenka)E moj Grujo fanatični stvore moji su bili heroji i antifašisti ali nisu pljuvali po svojoj vjeri kao tvoji a ti vidim ideš njevim stopama . Jesi li zadovoljan odgovorom ? (sve podatke koje sam naveo možeš provjeriti i ako nađeš i jedno slovo neistinito pjuni me )

 3. Crkva nece prestati sa bogosluzenjem,izbor svakog pojedinca je da odluci da li ce doci ili ne.
  Upravo je osnovna misija Pravoslavne crkve da spasonosno i ljekovito djeluje u ovakvim situacijama.
  Zato u ovim danima pojacanih iskusenja,Crkva poziva sve vjernike na molitvu i post kako bi paniku i strah zamijenili vjera i nada.Crkvene molitve su upucene i za ljekare koji se danonocno nesebicno trude da pomognu onima kojima je to potrebno.
  Skala i DPS sigurno nisu “faktori” koji ce “suspendovati” molebane!
  Kad se ovo zavrsi,a hoce uz Bozju pomoc,vraticemo se s litijama jos vecim i masovnijim!
  Ko razumije,razumio je!

 4. Sve opstine u Crnoj Gori reducirale rad.
  Organizovale dezurne sluzbe.
  A u kotorskoj opstini ojhaaa!!
  “Radi se” punom parom,stanje redovno!
  To ne smeta?Opstinari su imuni na virus?
  Nece zaraziti cijeli grad?

 5. E Bokelju avetni, vaš sve treba zatvorit kod ovih bradatih virusa i dat vam jednnu ožicu da žderete. sapun i voda vam ne trebaju jer ga niste koristili ni do sad pa što bi vam onda.
  Skalo samo naprijed ne dajte ovim jadima da dižu glavu jer vas podržavamo u svemu

 6. Nasiljem Dps-a,Skupstina Luke Kotor odrzana i pored prethodnog otkazivanja i naredjenja Ministarstva zdravlja??
  Za D
  A Skali smeta Moleban u sv Nikole?
  ludilo.me

   • ..”KASNIŠ LI KASNIŠ”-babarije ti napale crvljive moždane? A ZNAŠ LI BIO VESEO-KA ŠTO SI POŠTEN…ŠTO OVO NEMA TVOJE BRAĆE PO TATI..BUĐONI BUZDOV AN…Moj gada od gadova…I OSTALE KOTORSKE PREPVRTLJIVE GAMADI-BAAGRE..”kako vitar puga”DA BAČITE DVIJE”PROLETERA-SPASILACA SRSTVA I KOSOVA I NEPRIRODNIJE GRANICA-KONAVOJSKIH… SA KONAVALA I DUBROVNIKA..1991-1999 GODINE…”PA DA KA LJUDI.KA ŠTO STE-A DA NO NIKO KA VI”..PODUČITE “BRAĆU VAŠU SRBPSKU”-DA JE HIGIJENA-ČISTOĆA POLA ZDRAVLA I ŽIVLJENJA..I DA NE RILAJU-RILJATE JEDNOM GLIBAVOM OŽICOM IZ JEDNOGA GLIBAVOGA VAGANA-KORITA PROSUTU U CUKAR ZOB-ŠENICU…I DA SE NE KUPITE KA MUHE NA MERDU-JER JE TO ZABRANJNEO ZAKONOM OVE DRŽVE-OKUPLJNAJE BRAVA I VIŠE OD JEDNOGA ČOBANA..NA ISPAŠIŠTA CRNE GORE?!..TI-VI NI SLOVA-JER VAM JE PREČA OBRAZNABLIZNICA-OSOBNA G…CA OD NARODA I DRŽAVE ..ISTINI ZA VOLJU NIJE VAŠA-NO TUĐA…?!!!
    E BO..JEDNOM GUDIN-ZA NAVIJEK GUDIN-GUDINI…?!!!

 7. Sveštenik je kazao da će služiti moleban Bogorodici kao što je i red. Vjernici znaju da li će biti na ovom bogosluženju. A Skala, kao skala, zna samo svađati Kotorane i Bokelje.

  • .A NE MOTE SVAĐATI “atarokotorane :Moj gada,Pera gudina,BUĐONA,BUZDO VA..i ostale vedete -“abonente-konzumente..kotorskije fosa-koji isplutavaju poslije veljije kiša-i promjena vlasnika nihovih tabula raza-okupatora-koje su im preci-sdušno i odano služili..molebanima…??? E,bože bože kako i tebe ne otruju ovi “kotorani-coronaskorupani”..?!

 8. Nebeskima neće ništa bit.
  Ovo je prevrsilo svaku mjeru.
  Oni su drzava i sud i tuzilastvo i ombudstman i sve u liku Amfa i njegovih poslusnika poliricara crkvenih opstina.

 9. Nije za ocekivati od neokomunista sa Skale da razumiju sustinu Crkve i vjere.
  Mozda ne bi lose bilo da dodju na liturgiju umjesto da vire kroz kljucaonice?

  • Bokelju-To nisu crkve no pećine i
   kasarne za paštvu!
   Komunisti i ateisti imaju svoje slobodne teritorije( Markovina, Dančulovina itd.).
   Što ti pada na um, oli si iśempija,
   doći ćeš ti Nama, kao onda pred tapecirana vrata u Komitet.
   Śeti se, kad si u Risnu, labrnju gulio!

   • …TVOJ-VAŠ KOMUNIZAM JE U ZGRADI URAJINACA U PARK LALA ZUBERA – JUGOCRNOGORSKA ZOBNICA..tzv.JUGOOCEANIJA..A ONA DVA-CRVENDAĆA,TE SU SA UPRAVOM U ŠKALJARSKI KAŠUN-JE VAŠA”ZABLUDLA FRAZA-ČIJE POREZE PLAĆA VJERUJUĆI-PREVARENI NROD-U VAŠA OBEĆANJA..-SKOVANA ILITI ZARAĐENA NA-KONAVLE I DUBROVNIK DRAGI GRUJO”POST FESTUM TUSO”-OLITI NOĆNA POSUDA..ZA LAKOVJERCE..ANTITALENTE GLUMCE…”FESTA-JUGOSLAVIJA LA FINITA”?.

  • Crni si ti Bokelj i toboznji vijernik krsten u poznim godinama bivsi komunisto.
   Jadna nasa divna bivsa KPJ sa takvim bivsim pionirima ljigavcima.

 10. Ovo je kameno doba popovskih iživlhavanja.
  Sramota ali tamo njima!
  Većina stanovnika Kotora je kulturna i pridržava se uputstava i zakona.
  Ovi planetarni su za no coment!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].