Almer Mekić: U korupciju NVO sektora i pojedinih medija uključene i pojedine službenice iz kancelarije EU u Podgorici

1
Dosta korupcije!

Koliko pojedinim organizacijama, njihovim pomagačima i pojedinim medijima nije odgovaralo održavanje okruglog stola na temu “Korupcija u nevladinim organizacijama kroz zloupotrebu demokratije u medijima”, koji se održao 1. decembra u Hotelu Crna Gora, govori veliki pritisak koji se tih dana vršio na mnoge da se ne odazovu okruglom stolu.

Nije nikakvo čudo što se jedan dio NVO nije pojavio na okruglom stolu jer se radi o temi koja je vrlo osjetljiva i koja treba da pokrene aktivnosti oko rasvjetljavanja korupcionaške aktivnosti u nevladinom sektoru u koju su umiješani i pojedini mediji.

Očekujući da će Okrugli sto doživjeti fijasko i da neće biti dovoljnog interesovanje, jedan broj medija se pojavio sa ciljem da upravo o tome izvijesti svoje gledaoce i slušaoce, ali je, iznenadjen prisustvom respektabilnog broja učesnika ubrzo nakon otvaranja napustio mjesto održavanja.

Naravno da predstavnici tih medija nijesu ni pomenuli u informativnim emisijama organizaciju ovako značajnog skupa, ali jesu svojim nekulturnim ponašanjem pokušali da izazovu reakciju organizatora.

Kada u tome nijesu uspjeli, mobilnim telefonima su izvještavali vjerovatno svoje pretpostavljene o obimu skupa, pominjući pritom prisutne i organizatore.

Znajući da zadire u srce mafije koja je na sve spremna, organizator je, radi sigurnosti obezbijedio tonsko i video snimanje čitavog toka rada Okruglog stola a material je spremna ustupiti svima koji su za ovu temu zainteresovani.

Okruglom stolu je je trebala da prisustvuje, a to je potvrdio i šef kancelarije Evropske Unije u Podgorici Mitja Drobnič i Jadranka Milić, zadužena za odnos sa civilnim društvom pri kancelariji delegacije Evropske Unije.

I pored čvrstog obećanja ona se nije pojavila.

Poznato je da je Jadranka Milić u prijateljskim i kumovskim vezama sa pojedinim vlasnicima medija koji su takodje dobijali sredstva od kancelarije Evropske delgacije, kao i osnivačima pojedinih velikih nevladinim organizacijama čije je sjedište u Podgorici.

Sasvim je jasno da je šef kancelarije Evropske delegacije u Crnoj Gori Mitja Drobnič prevaren od strane Jadranke Milić za koju se sumnja da je umiješana u korupcijsku aferu NVO i pojedinih medija.

Pored nje, Okruglom stolu se nije odazvala ni Eleni Zerzelidou, a za obje je gospodin Drobnič javio organizatoru i međunarodnoj organizaciji iz Slovenije Alpe Adria Green, da će biti prisutne.

Organizator  je dobio potvrdu i od Dragana Mugoše, potparola delegacije da će njihove predstavnice biti pridsutna na Okruglom stolu.

Kako se one nijesu  odazvale, tražili smo kao organizatori pismeno objašnjenje od gospodina Mugoše koji nam je odgovorio da je Jadranki Milić majka bila bolesna a da je druga predstavnica bio pridsutna.

Uvidom u video material jasno je da je Mugoša krivo informisan o čemu će i on i šef delegacije Mitja Drobnič biti upoznati kada im dostavimo foto i video material iz koga se jasno vidi da Evropska delegacija nije imala svoje predstavnike na ovom važnom okruglom stolu.

Očito je da se radi o prevari Drobniča, kako bi se prikrio rad pojedinih NVO iza kojih  stoji Jadranka Milić a koji su duboko zašli u koruptivne radnje.

Potvrdu ovakvom razmišljanju dobili smo nakon informacija koje su nam proslijeđene od pojedinih naših kolega o telefonskim pozivima Jadranke Milić kojim je pozivala predstavnike pojedinih Nevladinih organizacija,a poslije dodijele grantova od strane ove kancelarije, preko CRNVO, gdje smo javno iznijeli dokaze o korupciji tokom podjele, kako treba da se udruže sa velikim organizacijama kao što su CRNVO jer će od njih imati veću korist.

Zbog svega toga postavljamo pitanje gospodinu  Mitji Drobniču, šefu kancelarije Evropske delegacije u Crnoj Gori da li je zadatak Jadranke Milić da poziva nevladine organizacije i da im daje predloge šta će da rade i od koga će imati veću korist.

Međunarodna organizacija Alpe Adria Green jedan od organizatora okruglog stola,će o čitavoj situaciji obavijestiti i komesara za proširenje

Evropske Unije Štefana Filea,kao i sve države članice Evropske Unije.

Takođe smo već u kontaktu sa organizacijom Olaf  kojoj ćemo poslati dokaze i obavijestiti da pokrenu istraživanje da li je bilo korupcije od strane pojedinih službenika kancelarije Evropske delegacije u Crnoj Gori.

Želimo poručiti i gospodji Jadranki Milić da će naša organizacija ići do kraja dok se god ne ispitaju svi oni koji su umiješani u slučajeve korupcije, bez obzira o kome se radilo.

O svemu ćemo obavijestiti i šefa delegacije Evropske delegacije u Crnoj Gori Mitju Drobniča, koga su, sigurni smo iskoristili zbog neformisanosti službenice njegove kancelarije u kojoj je potrebno izvršiti izmjene i provere onih službenika koji su crnogorski državljani.

U suprotnom će i gospodina Drobniča uvesti u probleme kao što su i bivšeg šefa Leopolda Maurera koji je jedva dočekao da što prije ode iz ove kancelarije, kaže se u saopštenju koje potpiuje Almer Mekić, izvršni direktor NVO “Euromost”.

1 KOMENTAR

  1. a ko nije sve ukljucen u korupciju..mogu se takvi na prste izbrojat. to je opaka bolest koja je zavladala ovim prostorima. Narocito u pravosudju, skolstvu i zdravstvu. Trebalo bi ih sve pohapsit da im na um ne opane vise da primaju eure, prsute, pice i torte a neko bogami i kolane i zlatne djindjulice.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].