U Donjem Grblju od sinoć bijesni požar

5
Bijesnio požar u Donjem Grblju

Maksim Mandić

Maksim Mandić

Kotorski vatrogasci, godinama već ljeto provode gaseći požare po Donjem Grblju.

Mjesta su ista samo je vrijeme drugačije.

Krimovica, Žukovica, Glavatičići, Bigova, Lješevići, Vranovići, Pobrđe, Zagora, i mnoga druga sela i zaseoci su, na žalost dnevna tema u ljetnjim mjesecima kada gori na sve strane.

Javna je tajna da požare izazivaju pojedinci koji su plaćeni da očiste teren za prodaju ili eventualnu gradnju.

Najlakše je kada potpale na više mjesta, pa plane na širem prostoru tako da je vatru nemoguće ugasiti.

Svjesni su oni da će vatrogasci brzom intervencijom uspjeti da požar stave pod kontrolu, čuvajući na taj način imovinu i lica.

Njih nije briga, a na žalost ni one koji bi morali da se zainteresuju ko ovo i za čiji interes radi što će vatrogasci ostati na terenu danima, što će izgorjeti rastinje i borova šuma i što će se troškovi višestruko uvećati.

Od četvrtka veče pripadnici kotorske Službe zaštite i spašavanja bore se sa vatrenom stihijom koja bijesni na području Žukovice-Glavatičića u Donjem Grblju.

U velikom šumskom požaru gori niska i srednja gorica, a na pojedinim mjestima vatra hvata i borovu šumu koja plane.

Maksim Mandić, komandir kotorske Službe zaštite i spašavanja kazao nam je da su od četvrtka veče u 22 sta na terenu.

Angažovano je šest vozila sa kompletnom posadom, a u gašenju požara pomažu pripadnici Službe zaštite iz Tivta i DVD iz Perasta i Radovićia.

Mandić je kazao da su pripravni vatrogasci Budve i aerodroma Tivat i da čekaju poziv ukoliko se ukaže potreba.

Teren je okružen sa tri strane, tako da Mandić misli da su na taj način obezbijeđene kuće ukoliko, zbog pojačanog vjetra koji je najavljen dođe do ekspanzije vatre prema selima Glavatičići i Krimovica.

To je moguće jer vjetar često mijenja pravac.

Vatrogasci će, to je sasvim izvjesno i drugu noć provesti pod otvorenim nebom.

Mandić poručuje da će tu ostati sve dok se god ne otkloni opasnost po ljude i objekte.

Dok je gorjelo u Donjem Grblju, pripadnici Službe zaštite i spašavanja su uspjeli da izvuku Savetu Kovačević iz vozila Golf II kojim je sletjela s puta kod Bajove kule.

Nakon izvlačenja iz vozila, Kovačevićevu je preuzela Hitna pomoć iz Kotora u prisustvu kotorske policije.

Zdravstveno stanje Kovačevićeve je, kako saznajemo stabilno.

Osjeća bol u grudima i ugruvana je.

Na licu mjesta su bili i pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Perasta koji su učestvovali u spašavanju povrijeđene.

Pripadnike Službe zaštite i spašavanja Kotora i njihove kolege posjetio je gradonačelnik Kotora dr Aleksandar Stjepčević koji se upoznao sa trenutnom situacijom i obećao svu potrebnu pomoć koju opština Kotor u ovom trenutku može da pruži.

požar velikih razmjera

5 KOMENTARI

  1. Ovo je strašno da godinama neko magarči sve . Vatrogasci rade svoju rabotu ali je ovo prešlo svaku mjeru da zbog bolesnika i interesa pojedinaca im je život u torbi.

  2. Vatrogasci ginu, humani i vazda spremni za pomoć a ostali, izio vuk magarca. Fala predsjedniku opštine što ih je obišo ali ima li koga da konačno uvate te razbojnike što pale iz godine u godinu.Može im bit i zato to čine jer ih nikada nijesu prozvali i dobro rebnuli po dđepu ili u ćuzu.

  3. …..Svetoga Ilije-sunce sve milije? Zato se i pale vatre-da se osiromašeni narod spasi od zime-studeni(kad ne može od gladi?)? Zemlja se vrti i ladi-ne grijje se-a dan krača-noć pusta dugo traje ? Osobito onome što ga ne večerava? Nema okle-ili se “prejeo” u pasnim godinama(čekajući obećane “zlatne ožice”?)-pa ga drže na djetu radi kolomasti i glicerine u krvne(zaboravio da hoda-glad ga je pretekla?) žile-što su našli laboranti? I konačno-su svanuli bolji dani i potonja “oaza za razvoj turizma”-u opštini Kotor-je konačno poslije 42 krcate godine-procvjetala-u slavu i iluminacija-da će nešto da se gradi kao i cijela donja banda( u pasanim, bezmalo pola stoljeća)-od rta Platamudi-Trstenoga-Svetokrivovice-Zagorske ravan-Bigove i slećeli konačno i za vazda i u Žukovicu-pustinju-nepoznatu do juče za vatrogasce? Bože mi oprosti-ki ona “plemena u Brazilske prašume” što su poslije toliko silnije iljada godina ,preo satelita, našli naučnici ?

    Zemljo moja-ničija i ne,baš,svačija-nego biranije drugova-proizvođača gospoštine i gospođe korpucije i druga mita-čoeka od reda i riječi-uz pjesmu” “uzmi sve što ti život pruža-,danas si sve šutra uvela -“ružaaa trtiica”?

    Mama mia-cvanti ladri-tuti cvanti….liši umrlih proletera-koji su davno pali-poginuli za ono-što su im potomci-naslednici na vlasti za vazde izgubili-obraze i usput -s l o b o d u!

    Gori vatra….?

  4. A je li opet zvjezda upekla pa zapalila travu i drvece ili je kao i uvjek ljudski faktor nemarnih ili namernih piromana u pitanju …da sam vatrogasac ja bih tijema sto pale ljeti i rostiljaju i bacaju opuske zazdila list Dan pa savila i turila im u p…o !!!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].