U Crnoj Gori završen popis

0

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Crnoj Gori, koji je počeo 1. aprila, završen je u petak veče 15. aprila.

Popis je sproveden na tradicionalan način, metodom intervjua, koristeći princip od vrata do vrata.

Svi odgovori građana koji su dati u popisu biće zaštićeni, smatraće se anonimnim i koristiće se isključivo u statističke svrhe, a za popisivače predstavljaće službenu tajnu.

Građani su, prema Zakonu o popisu, imali obavezu da odgovore na pitanja iz popisnih obrazaca, osim onih koja se odnose na nacionalnu, odnosno etničku pripadnost, vjeroispovijest i maternji jezik.

Shodno Zakonu o popisu, prvi rezultati koji se odnose na broj stanovnika, domaćinstava i stanova, biće objavljeni 15. maja.

Monstat je saopštio da će prvi rezultati popisa, koji se odnose na pitanja o naciji, vjeri i jeziku, biti objavljeni 15. jula.

Monstat će od 18. do 26. aprila sprovesti postpopisno istraživanje koje se sastoji od kontrole obuhvata i kvaliteta odgovora, kako bi ocijenio stepen pouzdanosti rezultata popisa na nivou Crne Gore.

Iz Monstata su saopštili da su upitnici koji se koriste u svrhu kontrole znatno kraći od onih koji su korišćeni u popisu i ne sadrže pitanja o nacionalnalnoj odnosno etničkoj pripadnosti, maternjem jeziku i vjeroispovijesti.

Iako su sve političke stranke saopštavale da popis treba da bude čisto statističko pitanje i pozvale građane da se slobodno izjasne, atmosfera u kojoj je popis sproveden umnogome je podsjećala na političku kampanju.

Građanima je posredstvom TV spotova, bilborda i saopštenja sugerisano kako da se izjasne o identitetskim pitanjima.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].