U Crnoj Gori za godinu rođene 62 bebe iz epruvete

0

Načelnik Odjeljenja za humanu reprodukciju cetinjske Opšte bolnice Željko Lazović kazao je u razgovoru za Dan da u je u toj bolničkoj jedinici dosad odrađeno 136 postupaka vantjelesne oplodnje (VTO), što je 30 odsto manje nego u prethodnoj godini.

Ocijenio je da je razlog toga pandemija virusa korona kojoj smo svi morali da se prilagodimo, pa i parovi koji su p lanira li neki od postupaka biomedicinski potpomognute oplodnje. Prošle godine postupkom vantjelesne oplodnje rođene su 62 bebe, a majke su bile prosječne starosti 38 godina.

On je kazao da su ponovo zbog eskalacije virusa korona obustavili postupke vantjelesne oplodnje.

“Uticaj epidemije na rad Odjeljenja se ogledao u tome što smo u trenutku proglašenja pandemije Covid-19 u Crnoj Gori (17. marta) obustavili primanje novih pacijenata u postupke VTO, a oni pacijenti koji su se već nalazili u postupku, prema preporukama Evropskog udruženja za humanu reprodukciju (ESHRE) imali su mogućnost da završe započeti postupak, ali da ne bude transfera embriona već da se embrioni zamrznu. Nakon tog prvog talasa u maju smo ponovo nastavili sa radom, naravno morali smo prilagoditi rad Odjeljenja novonastaloj situaciji. To prilagođavanje odnosilo se na prostor, kadar, pacijente i metode rada. Sve te mjere su omogućile da se smanji rizik od u nošenja virusa u centar i povećanje bezbjednosti kao i smanjenje rizika obolijevanja zaposlenih na Odjeljenju”, izjavio je Lazović.

Prema njegovim ri ječima, kada su u pitanju pacijenti prednost su dali grupi onih kod kojih se ne preporučuje odlaganje postupka a to su žene starije od 40 godina, pacijentkinje sa slabom rezervom jajnih ćelija, teški muški infertilitet i svi oblici onkofertiliteta.

“Sve parove 48 sati prije aspiracije jajnih ćelija obavezno smo testirali na PCR Sars Kov2. Sada smo zbog eskalacije pandemije ponovo prinuđeni da prekinemo rad, tako da ovom prilikom mogu da informišem pacijente da oni kojima je Konzilijum odobrio postupak VTO o trošku Fonda zdravstva, a nijesu uspjeli da ga obave neće izgubiti pravo i da će važenje u puta biti produženo”, objasnio je doktor Lazović.

Dodao je da se podaci o broju rođenih beba ažuriraju tek kada se poslije uspješnog postupka VTO sve pacijentkinje i porode.

“Tako da imamo podatke za prošlu godinu kada su iz postupka VTO rođene 62 bebe, prosječna starost majki je bila 38 godina. Inače, u bolnici „Danilo Prvi” u ovoj godini dosad je rođeno 296 beba”, istakao je dr Lazović.

Doktor Lazović upozorava da problem neplodnosti pogađa svaki šesti par u Crnoj Gori.

“Ako izrazimo u procentima 40 odsto je problem kod ženskog, 40 odsto kod muškog, 10 odsto oba partnera, 10 odsto idiopatski sterilitet (nepoznat uzrok). Jedan od glavnih razloga je odlaganje rađanja prvog djeteta za kasniju životnu dob, tj. poslije 35 godine života. Najčešći medicinski razlozi od strane ženskog lartnera su poremećaji ovulacije, začepljenje jajovoda, endometrioza, policistični sindrom jajnika, anomalije materice, infekcije genitalnog trakta i polno prenosive bolesti, operacije jajnika i jajovoda. Od strane muškog partnera svi oni razlozi koji dovode do smanjenog broja, pokretljivosti i kvaliteta spermatozoida ili potpunog odsustva spermatozoida (azospermija).Tu spadaju infekcije, razni endokrini poremećaji (gojaznost, štitna žlijezda) zloćudne bolesti, epigenetski uticaji. Takođe štetno mogu uticati faktori spoljašnje sredine: plastikadeški metali, pesticidi, jonizujuće zračenje. Zatim konzumirannje alkohola, duvana, droga”, upozorava Lazović.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].