U Crnoj Gori sa HIV-om žive 243 osobe, omogućeno besplatno testiranje i savjetovanje

0

U Crnoj Gori su, prema podacima iz Registra, na kraju 2019. godine sa HIV-om živjele 243 osobe (216 muškaraca i 27 žena), što čini da je prevalencija ove infekcije u Crnoj Gori 0,04 odsto, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

“Prvi slučaj HIV infekcije u našoj zemlji je registrovan 1989. godine i od tada do kraja 2019. godine, registrovane su ukupno 303 osobe inficirane HIV-om, od kojih je 146 (48 odsto) osoba u momentu otkrivanja infekcije bilo u stadijumu razvijene bolesti (AIDS-a), a njih 157 je registrovano u asimptomatskoj fazi bolesti. U istom periodu 60 osoba je umrlo od AIDS-a”, saopšteno je iz IJZ.

Najveći broj HIV infekcija (76 odsto) dijagnostikuje se u uzrastu 20-39 godina, a značajno veći broj inficiranih su muškog pola.

“Najčešći put prenosa infekcije (87 odsto slučajeva) je preko nezaštićenog seksualnog odnosa”, navode iz IJZ.

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a, na prijedlog Svjetske zdravstvene organizacije, obilježava se svakog prvog decembra. Ovogodišnja kampanja se odvija pod sloganom Ending the HIV/AIDS Epidemic: Resilience and Impact.

“Sve inicijative koje se godinama sprovode imaju za cilj podizanje svijesti o HIV infekciji, ali i podsjećanje na značaj postignutih rezultata u prevenciji i liječenju, pružanju podrške inficiranim osobama, kao i odavanju pošte preminulima”, navode iz IJZ.

HIV (Virus Humane Imunodeficijencije) je virus koji se vezuje i uništava imune ćelije organizma.

Osobe koje žive sa ovim virusom mogu se osjećati i izgledati potpuno zdravo i biti godinama bez simptoma, ne znajući da su zaražene i da prenose virus drugima. Jedini način da neko sazna da li je zaražen HIV-om je da uradi test na HIV.

Institut za javno zdravlje Crne Gore kontinuirano insistira na značaju otkrivanja infekcije na vrijeme, u ranijem stadijumu, jer ako se blagovremeno započne sa liječenjem, osoba inficirana HIV-om može imati dug i kvalitetan život.

“Antiretrovirusni lijekovi dovode do smanjenja količine virusa ispod nivoa detekcije što onemogućava prenošenje virusa na zdrave osobe. Osim dostupnosti savremene terapije, posebno treba naglasiti da je podrška porodice i zajednice bitan faktor za održavanje dobrog kvaliteta života osoba sa HIV-om”, navode iz IJZ.

Uzimajući u obzir koliko je rano otkrivanje infekcije ključno, Institut za javno zdravlje omogućava svim građanima povjerljivo i besplatno testiranje u Savjetovalištu za dobrovoljno i povjerljivo savjetovanje i testiranje na HIV u zgradi Instituta za javno zdravlje, svakog radnog dana u periodu od 8 do 20 sati.

“Važno je naglasiti da je procedura testiranja značajno unaprijeđena uspostavljenjem mreže od osam regionalnih Savjetovališta, pa osim Podgorice svi naši građani testiranje i adekvatnu podršku mogu dobiti u Baru, Kotoru, Herceg Novom, Nikšiću, Bijelom Polju, Beranama i Pljevljima”, navode iz IJZ.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].