U Bokokotorskom zalivu je kao u kadi za velike ribe

1
morska kornjača kareta kareta

Dr Aleksandar Joksimović

Aleksandar Joksimović

Sve više su česti gosti Bokokotorskog zaliva velike ribe i živi organizmi iz mora poput ajkule, ženke duge preko 3 metra koju su prošle nedjelje uhvatili ribari na ulazu u zaliv, ili kita atrakcije prije dvije godine.

Već odomaćena u zalivu je i morska kornjača kareta kareta teška preko 200 kilograma.

Velike i rjeđe vrste riba ulaze u Bokokotorski zaliv uslijed morskih struja koje iz Mediterana preko Otranta ulaze u Jadransko more i kreću se upravo preko naših obala, sa sobom noseći velike količine sitne ribe (planktona) koje ih privlače i predstavljaju im hranu.

To je najveći razlog što veliki predatori poput ajkula, kitova i ostalih ulaze i u Bokokotorski zaliv, objašnjava za Skala radio dr Aleksandar Joksimović, direktor kotorskog Instituta za biologiju mora.

Povećana baza hrane u Boki, privlači morske organizme to jest “uvlači” ih u zaliv koji je mali za njih i velike ribe se ne snalaze dobro u tom prostoru.

Zbog toga i problemi, uz podsjećanje da se 70-ih godina jedna ajkula nasukala na plaži kod Risna u neznanju gdje i kako da nađe izlaz, podsjeća dr Joksimović.

Na naše pitanje kako se otkriva ulazak velikh riba u Bokokotorski zaliv, Joksimović je odgovorio da ih ribari prvi primijete, jer su najčešće na moru.

Kotorski Institut obavlja svoja istraživanja, ali su ona ograničena vremenskim periodom od obično desetak dana za koliko je gotovo nemoguće imati sreću i vidjeti neke neobične primjerke.

Naučne eksepdicije na bacaju mreže, već samo sonde koje snimaju hidrografske i okeanografske podatke, pa im je dragocjena pomoć ribara sa kojima su u dobrom kontaktu.

Sve ono što oni ulove u Institutu se odredi i objavi kao novi nalaz ili rijetka vrsta.

Joksimović apeluje na sve ribare, kupače i ljude uz more da odmah prijave ukoliko ugledaju ili ulove neke neobične i velike vrste riba i živih organizama koje uglavnom spadaju u zaštićene ili osjetljive vrste.

Ovo tim prije što je Crna Gora članica Tites konvencije, koja se bavi zaštitom svih morskih, biljnih i životinjskih organizama.

Stoga, ako se ulove potrebno je da ih ribari oslobode mučenja, tegljenja i da ih vrate u more i obavijeste Institut, apeluje Joksimović.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].