U Boki veliki broj građana pati od kardiovaskularnih bolesti

1

Ljiljana Krivokapić

Ljiljana Krivokapić

Kardiovaskularne bolesti su prve na listi obolijevanja kako kod nas tako i u zemljama okruženja.

Procentualno, više od 60 odsto oboljelih kod nas, kao i u svijetu, pati od ovih problema.

Sobzirom da je naš prostor regionalnog karaktera, i da je u ljetnjem periodu veći broj turista, taj procenat prelazi i preko 70 odsto, kaže za Skala radio kardiolog, doktorka Ljiljana Krivokapić.

Kardiolozi se svakodnavno trude da preventivno djaluju i upoznaju građane sa oblicima borbe protiv kardiovaskularnih bolesti, ukazujući na faktore rizika na koje može, i one na koje ne može da se utiče.

Doktorka Krivokapić je podsjetila da su osnovni faktori rizika za obolijevanje od srca dijabetes, hipertenzija, povećanje masnoće u krvi, pušenje, starosna dob.

Ono na što se ne može uticati je genetika.

U Crnoj Gori na nacionalnom nivou postoji strategija borbe protiv pušenja, radi se vodič za obolijevanje od dijabetesa koji će uskoro biti završen, a doktorka Krivokapić vjeruje da će Društvo kardiologa Crne Gore uskoro napraviti protokol liječenja  i borbe protiv kardiovaskularnih bolesti.

* * *

U svijetu se 29. septembar obilježava kao Dan srca pod sloganom “Jedan svijet, jedan dom, jedno srce”.

Iz Centra za borbu protiv gojaznosti Crne Gore saopšteno je da bolesti srca svake godine odnose više od 17 miliona života, a od toga 82 odsto u zemljama srednjih i niskih prihoda.

Kako navode, zdravom ishranom, prestankom pušenja i redovnom fizičkim aktivnošću većina tih smrti može se spriječiti.

Svjetska kardiološka federacija pozvala je svakog pojedinca da počne da brine o zdravlju svog srca.

Prepoznavanjem i razumijevanjem faktora rizika i preduzimanjem životno važnih koraka pojedinac može značajno smanjiti sopstveni rizik i rizik svoje porodice od obolijevanja.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].