Tužna priča kotorskog kultnog Markata

22
Kamo sreće da je Markat danas ovakav, a ovo je 1908. godina

Zoran Mrdak

Zoran Mrdak

Nekada se u Kotoru riba prodavala neposredno nakon ulova.

Iz ribarskih koča i barki  uz obalu, najčešće u ranim jutarnjim satima čulo se: riba, riba, evo freške ribe!

Ono što se ne proda išlo je na stolove ispod Markata, na gradsku pijacu.

Za uru ili dvije, više je nije bilo.

Tako je bilo do nedavno.

A onda je prodaja ribe i proizvoda biljnog i životinjskog porijekla zabranjena rješenjem Uprave za inspekcijske poslove, Odsijeka za veterinarsku inspekciju  od 19. 05. 2015. godine.

U rješenju je naglašeno da se zabranjuje prodaja zbog nepostojanja uslova zbog kojih je nemoguće sprovoditi i održavati higijenske mjere za ovakvu vrstu proizvoda.

Osnovni razlog zabrane je što su proizvodi izloženi kontaminaciji  od izduvnih gasova automobila koji prolaze u neposrednoj blizini pijace i što unutrašnji i spoljnji dio pijace nijesu odvojeni fizičkom barijerom.

To je, po riječima Zorana  Mrdaka, direktora kotorskog Komunalnog preduzeća jedan od osnovnih razloga što je zabrana uslijedila.

Podsjetimo, prošle godine polovinom juna 290 članova, zakupaca tezgi, protestvovalo je ispred zgrade kotorske opštine poručivši tada da se protestom brani egzistenicija njihovih porodica, prije svega brani mjesto koje tradicionalno vjekovima služi za prodaju životnih namirnica.

Predsjednik kotorske opštine i direktor Komunalnog preduzeća Kotor su kazali, između ostalog, da će uraditi sve što je u njihovoj moći da se ovaj problem prevaziđe.

Mrdaka smo pitali što je od tada do sada urađeno.

On je kazao da se radila izmjenu elektroinstalacije, dovod  hladne i tople vode.

Urađen je  i jedan dio sanitarnog čvora kao i idejno rješenje što bi trebalo raditi da se u potpunosti sanira i rekonstruiše kotorska pijaca kako bi se ispunio minimum uslova po HASAP sistemu kvaliteta.

tužna slika

Za to rješenje, koje mora biti usaglašeno sa Upravom za zaštitu kulturnih dobara potrebno je obezbijediti 200 do 250 hiljada eura.

Komunalno je apliciralo prema opštinskom budžetu ovim projektom za koji je dobilo 55.000 eura za sanaciju pijace.

Komunalno sada pokušava da obezbijedi sredstva na drugi način, sponzorstvom i donacijama kako bi doveli kotorsku pijacu u pristojno stanje koje bi zadovoljilo potrebe Uprave za inspekcije i ispoštovali pravilnik o higijenskim uslovima  za prodaju hrane životinjskog ili biljnog porijekla.

“Od šestog mjeseca prošle godine do danas nemoguće je bilo odraditi taj dio posla. Ući u proces javnih nabavki, po procedurama koje su vrlo zahtjevne traži vrijeme. To je kapitalni izdatak. Javna nabavka mora biti naznačena u budžetu. Nerealno je u tom vremenu odraditi  sve što je potrebno a da se uklopšimo u sve zakonske norme i da se ispoštuju svi zahtjevi Uprave za kulturna dobra”, objašnjava Mrdak.

Uz razumijevanje, a imajući u vidu sve ono što se ulaže i opredjeljuje za pijace države Crne Gore, mora se naći potrebnih 250 hiljada eura da se adaptira pijaca koja je kulturno dobro od posebnog značaja i jedan od identitetskih obilježja Kotora.

kotorska pijaca

Mrdak kaže da je za bjelopoljsku pijacu, posredstvom Javnih radova  obezbijeđeno oko tri miliona eura, za rožajsku takođe značajna sredstva, tako da se moraju obezbijediti sredstva i za kotorsku, jer Komunalno preduzeće nema novca da uloži u sanaciju i potrebnu adaptaciju kultnog Markata.

Na pitanje da li će se  riba i proizvodi životinjskog porijekla naći na tezgama kotorske pijace u subotu, kada je pazarni dan u Kotoru, Mrdak je odgovorio da je Komunalno zadužilo svoje ljude odgovorne za poslovanje pijace da vode računa o sprovođenju rješenja Uprave za inspekcijske poslove.

Jedino je moguće to uraditi ilegalno, bez znanja Komunalnog preduzeća koje će sve uraditi da se ispoštuje zakon i sprovedu klauzule potpisanih ugovora sa zakupcima tezgi.

Dakle, jasno je da sredstava za sanaciju nema.

Komunalno preduzeće će, sa ljudima koji su verzirani za poslove pijace, a na osnovu dobijenih budžetom 55 hiljada eura uraditi sve da pokuša segmentalno da obezbijedi minimum uslova, što znači da treba napraviti barijeru između unutrašnjeg i spoljašnjeg dijela kako bi se spriječila kontaminacija od izduvnih gasova automila.

Mrdak navodi mogućnost projekata preko Ministarstva poljoprivrede i projekte vezane za pregograničnu saradnju.

Do tada, građani će frešku ribu kupovati u marketima koji imaju uslove za tu vrstu prodaje, jasan je Mrdak.

Mrdak smatra da je priča od 1200 članova porodica koji žive od ove djelatnosti nerealna.

On kaže da na pijaci postoji 50 stolova u unutrašnjem dijelu, 32 stola na spoljašnjem dijelu i subotom oko 35 drvenih stolova.

Mrdak je takođe jasan u konstatciji da se tezge izdaju na licitaciji i da dobijaju oni koji ponude jajbolje uslove i da će dosadašnji zakupci, koji su snagom inspekcijske odluke izgubili mogućnost prodaje tradicionalnih prehrambenih proizvoda na kotorskoj pijaci, nakon sticanja uslova za ponovni rad dobiti svoje tezge da nesmetano rade, poštujući pritom sve zakonom predviđene uslove.

Na priču koja kruži Kotorom da je ova zabrana prodaje ribe i namirnica biljnog i životinjskog porijekla mogući scenario prodaje Markata i prenamjene za druge poslove privatnog ugostiteljastva,

Mrdak je eksplicitan da bi takav potez bio zločin prema Kotoru i da je kategorično protiv toga, ako je takva priča, koja je izvan zdravog razuma uopšte tačna.

22 KOMENTARI

 1. …a što pare od spomeničke rente, koju ubira opština, nijesu ove godine uložene u Markat? Ko je odredio prioritete prilikom raspodjele ovih sredstava? Koja stručna služba? Reći ću GREŠKA! Ponoviću NAMJERNA GREŠKA!

 2. alo KOTORANI,Cetinjani su cuvali straze od Ratnika Mira da sruse mauzolej,ti su danas biznismeni koji na najpodlije nacine unistavaju svaki djelic Kotora zarad bogacenja,Kotor bez Markata je kuca bez krova,a prica se po gradu sto je cilj zatvaranja pijace,zato se digni narode protiv zuluma osloboditelja svega sto valja u ovi nas grad,idite ispred opstine ,strajkujte ,dje su nevladine organizacije dignite sve na noge da sacuvamo ovo malo grada,na kraju to nam je i moralna obaveza pred potomcima koji ce se smijati nasem kukavicluku.a ovi ce pobjeci sa parama jer necemo napravit drzavu koja ce ih strpat u kucu marka becona dje im je i mjesto, ajmo dizi se Kotore.(nadam se da nisam preso crtu norme)

 3. Onoliki kruzeri da godišnje uplove u zaliv, a da nema 250.000,oo€ da se sredi Markat?! Kotor živi od turizma? Prije će biti da drugi žive od Kotorskog turizma! Ali je problem što narod kotorski ne umije izać iz kuće i pobunit se. Što će jadan narod, naviko je da mu podgoričani na grbaču sjede…. Eeeeee

 4. TUŽNA PRIČA I SUDBINA KOTORSKOG MARKATA
  “Na priču koja kruži Kotorom da je ova zabrana
  prodaje ribe i namirnica biljnog i životinjskog porijekla
  mogući scenario prodaje Markata i prenamjene za
  druge poslove privatnog ugostiteljastva, Mrdak je
  eksplicitan da bi takav potez bio zločin prema
  Kotoru i da je kategorično protiv toga, ako je
  takva priča, koja je izvan zdravog razuma uopšte tačna…”

  Gospodin Mrdak se žesti i obećava da će braniti
  Markat do poslednjeg Kotoranina.

  Tako se nedavno žestila i jedna druga opštinska garnitura .
  Uvjeravali su pučanstvo, sa vaskolikom odbornicima,
  da Jugopetrolje neće iz Kotora – nema sile!
  A onda – ćić, odleprša Mavromatis (kako li se već
  zvaše onaj gazda, Grk) sa administracijom u
  Podgoricu, ostavljajući Kotoranima samo praznu zgradurinu,
  da se prisjete da su nekada imali moćnu firmu.
  Biće, na našu sveopštu žalost, tako i sa Markatom.
  Moćan čovjek blizak Vrhovništvu vlasti, nameračio je
  prostor Markata (Ih, kakvo će tu čadorje da popere! Stol do
  stola, čador do čadora…) za ugostiteljstvo.
  Reče neko da će i debeli zid bedema probiti, i da se sve
  ovo radi za privatni interes jednog čovjeka.
  Onaj Zavod za zaštitu spomenika, ili, kako to
  sada nazivaju – Uprava za zaštitu (ne)kulturnih dobara,
  daće svoju saglasnost bez glasa protiv!
  Istovremeno, već petnaest godina ne odobravaju
  izgradnju zaobilaznice.
  A put kod Pozorišta samo što nije poronuo u ambis.
  A kad se ambisa, trajekti će prevoziti vozila od Luže do ispred Fjorda.
  I obratno.
  Trućanje – kažete…? Ne, miei cari, ovo vam je sasvim moguć scenario.
  Budite oprezni, i neka vas Bog čuva!

 5. Zatvorit ribarnicu na merkat a zivimo u djubar i gazimo preko potoka fekalnih i od piša dje stignemo…bruka ya ovajgrad, svudje u svjet se more prodavat riba na peskariju samo smo mi izmislili toplu iledenu vodu žalosna nam mater…

 6. neka je sram kotorsku vlast i opoziciju jer evo četvt vjeka se ne bave svojim poslom i to sve tobože naši ljudi kotorani dobroćani.više se ulaže u nove opštine petnjica i druge nego našu pustu oronulu opštinu i grad kotor.

 7. Ove kotorske nesposobne političare i direktore treba rastjerati gov….. metlom. Ponizili su Kotor kao niko u istoriji.

 8. …kod krtlole i one đevojke-ma eli zaboga ono đede našega Labuda? S’glave cipan cio unuk Labud?! Sa preo 104 % pragena -senca crnogorskije-a svake druge fele pestokupljavine od Anadolije do Balkana-ima gi ima-za devet koljena(unaprijed-mašala)-sve do Sukurdova-navrgnavrg đeda…?

 9. Ko je pažljivije pročitao TUŽAN tekst o Markatu,
  lako će zaključiti da se pokrenula lavina, da se
  administrativno-birokratskom procedurom
  istisne jedna vjekovna Institucija (jer Markat je
  bio zaista više od institucije) Kotora zarad
  interesa pojedinca nad javnim dobrom.
  Najprije, JKP neće moći obezbijediti 200-250 hiljada
  evrića, koliko je, navodno, potrebno za dovođenje
  Markata u tehničko-higijenske standarde,
  da bi se tu prodavali prehrambeni
  proizvodi “biljnog i životinjskog porijekla”.
  NADINSPEKCIJA i NADkomunalna iz Podgorice
  će insistirati na HASAP-u, koje TUŽNI Markat neće moći ispuniti.
  Tu je kraj…
  Sve po zakonu.
  Razvaljuj i seli na Trojicu! Onda će Komunitad kotorska
  obezbijediti sredstva da se novi merkat gradi po HASAP-u!!
  Van domašaja izduvnih gasova automobila…

 10. “…Mrdak je eksplicitan da bi takav potez bio zločin
  prema Kotoru i da je kategorično protiv toga,…”

  Pogledajte ovaj biser gospodina Mrdaka…
  Kao da će se on nešto tu pitati. Kad dođe “drug iz
  Komiteta” i naredi – razvaljuj, Mrdak će se
  sakriti i neće pustiti avaza.
  Samo će potpisati saglasnost o dislokaciji TUŽNOG MARKATA.

  • Altaire ne s….. ili malo bi možda da budeš novinar iako je to sitno za tvoj intelekt.
   Mandić je prenio ono što je ovaj na kraju zaključio upravo na Mandićevo pitanje jeli to kakva predigra za prodaju. Prekini više prosipati mudrosti tvoje “biserne” pameti .PItali su iz Skale ono što svi zbore po Kotoru a niko javno ne pita. To im je rabota i oni su je obavili.

 11. Doktore… prestani da budeš namještenik podgoričke familije za Kotor. Ne priliči ti to… odlazi dok nijesi dotaka samo dno. Bježi glavom bez obzira. Nema ti sreće sa tom ekipom. Sam znaš da su loši a radiš to što radiš jer moraš.

 12. Gospodin ili nezna da broji ili ne govori istinu neka dodje nekad na pjacu i prebroji tezge unutra i vani ili jos bolje neka pokaze sa koliko je tezgi subotom naplatio inkasant po 4€ jer zaboga postoji fiskalna kasa i vidjet ce da je u pitanje mnogo vise nego 117 stolova koliko on navodi uostalom na svaku kamenu tezgu postoje brojevi i vani i unutra plus pokretne drvene tezge i jos jedna stvar svaka tezga je kostala po 195€ godisnji zakup i plus kucice koje su registrirane kao poslovni objekti i koji placaju znatno vise novca tego pijacni prodavci sto nije bas tako mala cifra ukoliko se dobro presabere poprilicno lijep iznos novca uoci svake nove godine na racun kompanije-preduzeca na cijem je celu doticni gospodin.

 13. Kako i koliko ispušni plinovi utječu na sjedače ispred kavane Dojmi? Neka kozilij Uprave za inspekcijske poslove da svoje mišljene. Ovo je manipulacija vrhuške grada za interese pojedinaca.

 14. E nekad bilo. sad se spominjalo! Sve je bilo finije, o svakom kamenu se briga brinula a u Kotor je gospoda živjela.

 15. Sprdnja za 250 iljada a prebacuju pare iz budžeta za prošlu godinu jer ih nijesu potrošili čujemo na Skupštinu pred kraj prošle godine.
  Gospoda i drugovi ih ne znaju ni potrošiti. Što je ovo zaista sa Kotorom i rukovodstvom u našemu gradu. Direktori ipolitičari loše vam ide rabota.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].