Jad i tuga čojstva i junaštva

19
Slavko Mandić

Nemoć i jad ljudski, pizma i bolesna ambicija, neartikulisana rapsodija zoo kolektiva, pomućena polusvijest univerzitetskih profesora i ratnički pokliči bivših sindikalnih pajaca uz prateće kreketanje čobanskog orkestra, slika je crnogorskog parlamenta koju je svijet vidio u petak poslije podne. Urlanje i zalijetanje pipunske svijesti, vika i dreka zadriglih prasojeda sa ulično-šatorske komemoracije posrnulih kvazi političara je jasna poruka da je usud stigao tamo njima na njihovo traženje.

Jad i tuga. Zakrvavljene oči  nagrnule u talasima da pokažu svima po ko zna koji put svoje čojstvo. Ruku pod ruku i punog srca, skupštinska vlast  osmijehom je navijala za razularenu bratiju četničke vjeroispovijesti.

Scenario se znao unaprijed. Najavili su to podgorički čergaši ulaskom u parlament i svima je bilo jasno da neće samo pripadnici zloglasnog sedmog bataljona biti počasni gosti odlazećih skupštinskih „veličina“. Biće tu, znalo se i svakidašnja jadikovka ljudskog nesojluka koja je, bez većeg napora , osokoljena još gorima, činila od sebe sramotu i bijedu svake vrste.

Šaka gubitnika u koju je ostao još samo iver počela je, po ranije utvrđenom scenariju da vrijeđa predsjednika Vlade koji je želio da predstavi novi kabinet, izlazeći tako u sustet, svojom voljom opoziciji da se i ona okuša i da doprinos boljem funkcionisanju naše države. Salve uvreda krenule su od uličara u parlamentu, uz amin sa osmijehom predsjednika skupštine, a kad ih je poremijer podsjetio ko su i kakvi su, pojurili su se da se fizički obračunaju s njim.

Profesor Univerziteta, kome je definitivno potrebna stručna pomoć, kao i njegovoj koleginici kojoj je od ženstvenosti ostalo samo ime, urlikao je izgovarajući  riječi od kojih bi se i ovaj papir zastidio. To je vaspitač naše đece koja od njega mogu da nauče samo ono što ulica nudi i ništa više.

Zato se postavlja pitanje zbog čega Univerzitet Crne Gore ne izbaci bukvalno profesora koji sramoti profesiju?  Zašto nije niko sa te visokoškolske ustanove reagovao? Zašto ćuti Rekrorat, Senat Univerziteta, kolege profesori? Ko zna?
Nije to prvi put da državni organi ne reaguju kada se desi sramota koja dolazi iz njihovih redova.

Zato je profesora i njegovu bratiju kaznio niko drugi do odlazeći predsjednik Skupštine i to ni manje ni više nego javnom opomenom. Kazna koju su, viđelo se s osmijehom prihvatili oni kojima je namijenjena.

Sjetićemo se i kako naše tužilaštvo nije prepoznalo, a cio svijest jeste organizovani pokušaj napada na ustavno pravni poredak Crne Gore od strane pripadnika ove iste družine koja sebe naziva Demokratski front.

Neredi krajem o0ktobra prošle godine pokazali su pravu sliku Demokratskog fronta, njihove politike i rušilačkih namera prema našoj državi.
Front je tada dokazao, a prije nekoliko dana i po ko znaji put potvrdio da je njihova politika antidržavna. Ona je antidemokratska, antievropska i anti NATO. Destruktivna je sa rušilačkim ambicijama. Njima je, javno to izgovaraju osnovni cilj da sruše premijera Đukanovića ulicom i nikako drugačije.

Pa zar to nije dovoljno za gospodu iz državnog tužilaštva?

Nadam se ipak da ovoga puta jeste.

Slavko Mandić

19 KOMENTARI

 1. Poštovani Bocunu-narod Kotorski čeka vašu ispriku na vaš komentar-na temu”: “Bokeška mornarica je tkivo grada Kotora”- na ovaj Portal 27/lipnja/2015-kada požimepski rekoste da je Bokeška mornarica u “odorama hrvcakog oružanog bratstva” učestovala 13.siječnja 1916 u oburdavanju Crkve i groba Njegoševa na Lovćenu”! Od vas očekuju-istinu ili potvrdu laži-kojoj ste skloni! Znate gospodine Bocun-vaše umilne tirade(požmirepi,titovi udovci,ne volim ove što su šljegli,okupatori sa brda…) često prelaze granice životnjiskih nagona-koje su vrlo,vrlo rijetke u Kotoru gradu multikulturalnosti,skladnog života i suživota-bez obzira na vjeru,naciju,porijeklo-od pamtivijeka! Na koga ste nalik-ja neznam! Ali pouzdano znam-za koga ste-u vremenu pojačanog ROKĆANJA divljih krmadi od Vardara do Triglava! Jer vaše ponašanje odudara od insanajvana-“prvog intelektualca Boke”kako sebe prestaviste jednom prilikom na portal IN4S i na portl “slobodna crna gora”?!

   • Ne razumem lepu priču lepog Bocuna-a još manje njegov ego-kvičanje sa osobenog valova? Koje zaudara u mezao-stanište nazočnog Bocuna i širi se na “pjacu od Kina”? Dakle,ja i dalje imam strpljenja i mogu čekat vaš odgovor svezan za događanja pučana iz 1916 godine-uz apel da se ipak što pije okupate-da bi se delovi vašega tela manje čuli-vonjali na pijaci kod gradskog bioskopa! Bilo bi dobro da se dozovete-urazumite,zrad održavanja higijene starog grada?

 2. Bepo,

  Srećom nisi Bokelj jer da jesi ne bi demonstrirao toliku količinu srbofobije.
  Mislim da si ti potomak “dodjoša” i “koferaša” kojemu je ‘najdalji” predak djede koji nije bio Srbin.
  Mislim da bi ti bolje bilo da razmisliš zašto ste za ovih deset godina nezavisnosti Crne Gore svedeni ispod 1%.

 3. Politika me zanima, ali žene obožavam. Nije lijepo od Tebe, Slavko Mandiću, što si o gospođi rekao da je „njegovoj koleginici od ženstvenosti ostalo samo ime”. Ti, kao fin i učen čovjek znaš da se kultura u parlament prenosi sa raznih strana, ali bogami i iz medija. Parlamentarci, tako, uče ponašanju i od Tebe, kulturnog čovjeka. Potrebno bi zato bilo da se izviniš “koleginici bez ženstvenosti”, na ovom istom mjestu, s malo većim fontom. A što se tiče mog politićkog komentara Tvog teksta: Živjela samostalna, neovisna Crna Gora!

 4. Mandiću ovo je tačno ali ima i ona druga strana kada je Milo reko da su kreteni. Što bi s tim??volio bi da mi odgovoriš.Hvala!

  • Od Mila nas ni to ne bi moglo iznenaditi…..ipak je on doša sa ulice prije 27 godina.
   A ti Goja,možda da razmisliš da se vratiš odakle si šljega?

   • ja nijesam šljega a ako je Goja okle god da je pravo zbori. Milo je s ulice Crrnoj Gori nezavisnost dao , vratio joj ugled u svijetu a ti Bokelju nađi tvoje puteve od izvora dva putića prema velikoj Srbiji te vode nećeš falit jer ti je mjesto tamo a ne ovamo.

    • Moj Bepo,

     Nema potrebe da nigdje idem iz Boke.
     Ja sam ovdje svoj na svome već pola milenijuma.
     Prezivjela je Boka mnoge okupacije pa će i ovu.
     Najgore je kad nas vi dodjoši,kuferaši od izmedju dva rata ili poslije drugoga šaljete nedje……nemoj kumim te …..

     • Gospar Bokelj-vi na vaš “blej disk”-na …ovaj Portal ožujka prva polovica-kad srodnici (vam) još nisu u hlad(teke od polovine ožujka))-10/ožujka/2013 u 07:16 ura tema “balava”.” Radovi kasne(na zgradi Luke Kotor) zbog izmjene projektne dokumentacije”-po sistemu u suprotnom smjeru”Bećkovizacije..”ćeraćemo vas još(šljegle?)-rekoste jednu priprosto proširenu prađedovsku misao -“kovanicu”:”E pa da ponovim mada vidim da ti se usjeklo duboko u srce-ne volim ove što su šljegli s’brda,zbog kojih su sve puškarnice sa palača bokeških okrenute prema njima gore-brdima-a ne prema civilizaciji-moru”! Pa onda zaključiste-sa “šljegli”:” Ovo nisam “brčkao” nego napisao kako MISLIM i kako su MOJI MISLILI da su okupatori dolazili sa brda a ne sa mora”! Meni ostaje da zaključim- da nastavite gospar Bokelj onamo đe ste stali-a preci vam posustali-pregazilo vas je vrijeme-koje vam nije više saveznik! Jer ste davno ULJEGLI(a ne šljegli)-u sistem za pečišćavanje vaše duše i srodnih duša-na putu-brez povratka (iz civilizovane Boke)-via “Solila”-u Krtoljsko polje.. Trašte-drito u civilizaciju kroz Otrant! Sretan put-ne ponovili se ni u arheologiji!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].