Trgovcima nekretnina biće potrebna licenca

1

Stanje u prometu nekretninama karakteriše veliki broj nepravilnosti i problema jer nema posebnog zakona koji reguliše tu oblast, ocijenjeno je na konstitutivnoj sjednici novoformirane Grupacije za trgovinu nekretninama u okviru Odbora udruženja trgovine Privredne komore.

 

Jedan od prioriteta je, smatraju, donošenje zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti.

“Nepostojanje regulative kojom se uređuje trgovina nekretninama razlog je postojanja ogromnog broja onih nelegalnih radnji koje nanose direktnu štetu državi, agencijama, klijentima, a posredno i cijeloj struci”, kazali su iz PKCG.

U saopštenju na sajtu PKCG navodi se da se u ovoj oblasti primjenjuju zakoni o obligacionim odnosima i privrednim društvima, što se pokazalo kao nedovoljno.

“Zakonskim uređenjem ove oblasti, osim pravne sigurnosti po učesnike u poslovima posredovanja u prometu i zakupu nepokretnosti, obezbjeđuju se uslovi za podizanje nivoa kvaliteta usluga posredovanja (po evropskim standardima), doprinosi razvoju tržišta nepokretnosti i jačanju konkurentnosti privrednih subjekata u ovom sektoru”, poručeno je iz PKCG.

Podsjetili su da su posebni zakoni iz ove oblasti u zemljama regiona doneseni u Sloveniji 2003. godine, Hrvatskoj 2007, Srbiji 2013. godine, dok je u BiH 2018. godine usvojen nacrt zakona.

Predstavnik Ministarstva ekonomije Dragan Vukčević se složio daje potreban poseban propis i upozorio da će biti neophodno licenciranje.

“Zakon bi zaštitio građane koji učestvuju u prometu nekretnina, smanjio sivu ekonomiju, ali i manevarski prostor za djelovanje posrednika”, smatra Vukčević.

Navedeno je da su predstavnice Uprave za inspekcijski nadzor Marina Radulović i Marina Janković istakle spremnost da sugestijama doprinesu kvalitetu i održivosti budućeg zakona.

“Privrednici su apelovali na inspekcijske organe da se primjenom odredbi postojećih zakona pozabave rješavanjem problema sive ekonomije koja je naročito zastupljena u internet oglašavanju u ovoj oblasti”, rekli su iz PKCG.

Predstavnica kompanije Savils Properties, koja posluje i u Hrvatskoj Vedrana Keleher ukazala je da dodatne obaveze za privrednike neće biti mnogo veće, naročito ne u odnosu na benefite regulative.

“Ne treba se bojati zakona koji će donijeti administrativne obaveze, ali će i urediti tržište te ukloniti značajan dio sive ekonomije”, kazala je Keleher.

Potpredsjednica PKCG Ljiljana Filipović je istakla važnost da se uredi tržište nekretnina. Ona je ukazala na podatke iz Komorine Analize poslovanja koja je pokazala da je finansijske bilanse za prošlu godinu predalo svega 49 preduzeća koja se deklarišu kao agencije za nekretnine, a činjenica je da se mnogo više njih bavi ovim poslovima.

Saopšteno je da je djelokrug rada Grupacije za trgovinu nekretninama u okviru Odbora udruženja trgovine PKCG usmjeren na pružanje pomoći i podrške kompanijama koje se bave posredovanjem u prometu nepokretnosti i razmatranje pitanja od značaja za njihov rad, kako bi se na organizovan i efikasan način unaprijedilo poslovanje u ovoj oblasti.

Za predsjednika grupacije izabran je Veselin Dragaš iz preduzeća Forte Mare, a za zamjenika Dušan Ranković. predstavnik firme Kamin Real Estate Montenegro.

“Afirmacija profesije, edukacija u cilju stalnog inoviranja znanja biće među prioritetima naše grupacije”, kazao je Dragaš.

Na sjednici su verifikovani mandati 22 člana grupacije, usvojeni poslovnik i program rada za narednu godinu.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].