Treći Nacionalni sajam školskih preduzeća za vježbu održan u kotorskoj Gimnaziji

0
direktor Božo Perović

Intoniranjem nacionalne himne, u izvođenju hora kotorske Muzičke škole “Vida Matijan”, u Prostorijama Gimnazije Kotor danas je počeo Treći Nacionalni sajam školskih preduzeća za vježbu, u organizaciji Centra za stručno obrazovanje, Ministarstva prosvjete i kotorske  Gimnazija.

Na ovogodišnjem sajmu učestvuje 60 preduzeća za vježbu iz 12 srednjih stručnih škola iz Kotora, Bara, Ulcinja, Budve, Herceg Novog, Tivta, Pljevalja, Nikšića, Berana, Bijelog Polja, Kolašina, Podgorice i učenici iz osnovne škole “Veljko Drobnjaković” iz Risna.

Svako preduzeće za vježbu predstavljalo je od pet do 10 učenika, pa je, po brojnosti ova manifestacija bila jedna od najvećih koje su do sada organizovane u Crnoj Gori.

Predmet Preduzeće za vježbu je obavezan na trećoj godini školovanja u dva obrazovna programa: Ekonomski tehničar i Tehničar marketinga i trgovine.

Preduzeće za vježbu je inovativna nastavna metoda okrenuta ka praksi – model simulirane kompanije koja posluje u konkurentskom poslovnom okruženju sa ciljem da omogući učenicima sticanje preduzetničkih znanja i vještina, razvijanje pozitivnog odnosa prema radu u timu, odgovornost u donošenju odluka i zadovoljstvo u povezivanju teorijskog znanja sa praktičnim radom.

Radom u virtuelnom preduzeću, učenici uspostavljaju komunikaciju i saradnju sa učenicima iz drugih domaćih i inostranih preduzeća, a učešćem na nacionalnim i međunarodnim sajmovima imaju priliku da predstave svoj rad, svoju školu i svoju zemlju.

Učesnicka Sajma je pozdravio direktor kotorske Gimnazije Božo Perović.

On je izrazio zadovoljstvo što je Gimnazija domaćin trećeg nacionalnog sajma preduzeća za vježbu, i to baš u godini kada se obilježava 150 godina od kada je Stefan Mitrov Ljubiša, kao poslanik Boke u carevinskom vijeću u Beču, dobio odobrenje za formiranje niže realne gimnazije u Kotoru 1864. godine.

“Virtuelna preduzeća su jedan od načina da se škola modernizuje na kvalitetan način. Radom u ovim preduzećima učenici razvijaju pozitivan odnos prema radu u timu, postaju odgovorniji u donošenju odluka, povezuju teoretska znanja sa praktičnim radom i uspostavljaju komunikaciju sa učenicima iz drugim domaćih i inostranih preduzeća”, kazao je Perović.

Učenike i brojne goste pozdravio je direktor Centra za stručno obrazovanje Duško Rajković, a sajam je svečano otvorila direktorica Direktorijata za srednje stručno i opšte obrazovanje i obrazovanje odraslih Nataša Gazivoda.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].