Traganje za izgubljenom ljudskošću

0
sa konferencije za medije

sa press konferencije

sa press konferencije

Traganje za radikalnom nevinošću za prirodnim poretkom u upravo izopačenom svijetu, u kontekstu života čovjeka izgubljene ljudskosti i izopačenog traganja za smislom života, glavna je riječ drame “Egzistencija” Edvarda Bonda, autorskog projekta rediteljke Radmile Vojvodić, objasnila je rediteljka na današnjoj konferenciji za novinare.

Ova pozorišna predstava, koja će biti premijerno izvedena u Kotoru 9, 10. i 11. avgusta u crkvi Sv. Duha, je traganje za savješću modernog čovjeka.

Dramu nose samo dva mlada glumca Momčilo Otašević i Aleksandar Radulović, za koja je, kako su kazali, ovaj projekat izazov.

Na pitanje Skala radija o izboru ambijenta, odnosno crkve Svetog Duha u kojoj je radnja smještena, rediteljka Vojvodić je odgovorila da su potrebne komponente ovom pozorišnom događaju unutrašnja arhitektura koja ima svoj mir i svoju akustiku.

“To sam pronašla u prostoru koji ima svoju koncertnu funkciju i naša navika da u ovoj dvorani čujemo plemenite zvuke nas upućuje da te iste navike tražimo i u teatru”, kazala je Vojvodićeva.

Janko Ljumović, direktor CNP je novinarima rekao da Crnogorsko narodno pozorište u svom repertoarskom planiranju računa na festivalske koprodukcije, jer one donose iznenađenje samom repertoaru, slijedeći ideju ambijentalnog teatra koje se u Kotoru rade krajnje beskompromisno, baš kao što Bond kaže u nekim svojim tekstovima da su njegove drame upravo beskompromisne.

“A to znači i beskompromisno i nekorumpirano pozorište, jer Bond upravo problematizuje tu potrebu da je pozorište stvoreno u vrijeme grčke demokratije i da se društvo i zajednica ne mogu zamisliti bez drame i bez pozorišta”, kazao je Ljumović.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].