Terzić razriješen, Brđanin vraćen na mjesto direktora UP

1

Zoran  Brdanin

Izvor: Pobjeda

Autor:

Dosadašnji v.d. direktora Uprave policije Nikola Terzić razriješen je dužnosti na današnjoj sjednici Vlade.
Terzić razriješen, Brđanin vraćen na mjesto direktora UP

Foto: Vlada Crne

Ovo su kadrovska rješenja Vlade u tehničkom mandatu

Upravni sud je 7. decembra po drugi put poništio nedavno rješenje Vlade Dritana Abazovića o razrješenju direktora Uprave policije Zorana Brđanina i, za razliku od prethodne identične presude kada je predmet vraćen Vladi na odlučivanje – ova odluka je konačna.

POVEZANI ČLANCI

Brojna naimenovanja na današnjoj sjednici Vlade

Brojna naimenovanja na današnjoj sjednici Vlade

Upravni sud je saopštio da je presuda pune jurisdikcije, što znači da se sud uvažavanjem tužbe u upravnom sporu stavlja na mjesto upravnog organa i sam rješava upravnu stvar.Brđanin je na poziciju direktora Uprave policije postavljen u avgustu 2021. godine. Nakon što je nezakonito smijenjen u martu, za v. d. direktora UP je postavljen Nikola Terzić.

Prva presuda Upravnog suda donešena je 6. jula, kada je sud poništio odluku Vlade o razrješenju Brđanina iz marta.

Iako je Brđanin i tada imao i pravo i obavezu da nastavi vršenje dužnosti, to se nije dogodilo već je Vlada rješenjem potvrdila da će istrajati na odluci iz marta. Uprkos presudi Upravnog suda, 4. avgusta Vlada je ponovo smijenila Brđanina. Stručna javnost je i tada bila saglasna da bi u ovom slučaju tužilaštvo trebalo da reaguje i ispita da li je Vlada prekršila zakon.

Tadašnji premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović je nakon ponovnog razrješenja Brđanina kazao da su ispoštovali odluku suda.

”Mi smo donijeli novo rješenje i time se stavila tačka. Ispoštovali smo odluku suda u roku od 30 dana i u tim granicama Vlada je donijela novo rješenje. Ako neko misli da su mu prava opet povrijeđena, ima i dalje procesa. Isto važi i za Vladu”, rekao je tada Abazović.

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović prvo je saopštio da neće vraćati Brđanina na mjesto direktora Uprave policije, jer smatra da mu to zakonom ne pripada. Nedugo zatim, Šaranović je kazao da je Brđanin direktor UP, objasnivši da se do tog tumačenja došlo kroz komunikaciju sa “najeminentnijim pravnim stručnjacima” u državi.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].