Terase u gabarite, buka pod strogom kontrolom

22
Prenakrcani trgovi

Marija Ćatović

Marija Ćatović

Nakon četiri dana štrajka dijela kotorskih ugostitelja u starom gradu, i poslije sastanka sa najodgovornijima u Opštini , danas su se otvorile kafane.

Na višesatnom sastanku razmatrajući zahtjeve ugostitelja oko produženja radnog vremena, puštanja glasne muzike do ponoći i dalje, gabarita terasa, visine zakupnine,  kao i administrativnih poteškoća koje im stvara birokratija, gradonačelnica Marija Ćatović je za Skala aradio kazala da je većina zahtjeva ugostitelja bila nerealna.

Ono što će lokalna uprava uraditi je uklanjanje biznis barijere kada je u pitanju dobijanje rješenja za korišćenje terasa i donošenje novog urbanističkog plana starog grada koji će se mijenjati u skladu sa zahtjevima grada  pod zaštitom UNESCO-a.

Neće više moći da se postavljaju šatori i razni suncobrani, moraće biti unificirani, kao i mobilijar koji neće biti prenatrpan kao sada po trgovima koji moraju biti otvoreni da bi se vidjeli, kazala je Ćatovićeva.

Što se radnog vremena mimo zakona tiče, gradonačelnica je kazala da to nije moguće.

Radno vrijeme koje je doneseno po zakonu i po odluci Skupštine opštine ne može da se mijenja.

“Odluka može da se usaglašava jedino sa zakonom, a da bi se usaglasila postoji procedura koja je jasno propisana. Pokreće se inicijativa da se vidi da li je prijedlog opravdan ili ne. Tek nakon toga lokalni parlament može donijeti odluku”, kazala je ona.

Što se gabarita tiče, preduzeta je akcija mjerenja koja je pokazala da je većina ugostiteljskih objekata  izašla iz gabarita.

Moraju se svesti u gabarite koji su predviđeni sa sada važećim urbanističkim planom starog grada, i to će se morati poštovati.

Gradonačelnica je uvjerena da je dugi niz godina nekima bilo prepušteno da se ponašaju komotno, a ne sa propisanim Urbanističkim planom pa je normalno da je sad, kad je počelo sa primjenom dijela urbanističkog plana nastala velika pobuna.

“Zato ćemo se truditi da sve što je po zakonu striktno primijenimo. Već je u programu Skupštine izmjena UP starog grada, ali će ta izmjena plana biti u skladu sa UNESCO-vim propisima”, kazala je predsjednica opštine.

Na sastanku je konstatovano da pojedini lokali puštaju preglasnu muziku, što su i učesnici sastanka potvrdili.

Ćatovićeva je kazala da će se posebno baviti pitanjem buke  zato što je mnogo primjedbi od građana koje su potpuno opravdane.

Krajnje rješenje će biti  zatvaranje objekata koji prave buku., jer građani koji žive u starom gradu ne smiju da trpe.

To nijesu tajkuni ruski, kako su to u medijima izjavili ugostitelji, to su građani grada Kotora kojih ima preko hiljadu, naglasila je Marija Ćatović.

Recimo i to da je juče nakon sastanka u Opštini u kafani “Forca” održana konferencija za novinare na kojoj nijesu pozvani novinari Skala radija.

Ranije, na naš poziv da se čuje njihov glas i pored obećanja da će nam u goste doći Rajko Milunović – predsjednik NVO Udruženje poslodavaca Stari grad on se predomislio.

Umjesto najavljenog gostovanja dobili smo kratko saopštenje ove NVO, da ugostitelji ne žele da učestvuju u programu našeg radija.

22 KOMENTARI

 1. haha kako vas je lijepo citat ma prave prezence, red treba uvesti i sa suncobranima i kalijergama,poduzetnici treba da rade i da zarade,a i da plate porez i najam opstini ,tako je svugdje u svijetu,bogumi treba mislit i na to malo naroda sto zivi u stari grad,nego lijepi su dani idem malo kopat u ovo malo bastine dok mi i to nisu cementirali.

 2. MIXALAKIS THESSALONIKI, čita, svašta na ovim stranicama. Volio bih viđet koje to komentare ekipa koju prozivate nije puštila. Jer neke koja sam pročitala ja ne bih puštila. Zbog toga što su uvredljive i prepuni su mržnje prema istoj ekipi koju izgleda ni ti ne voliš.

 3. Altaire, ti imaš ozbiljan problem. Sve znaš a ni o ćemu pojma nemaš. Kad se to sukobi, sam znaš što se dobija. Zbog svega toga leži doma i mrdaj da tge ko ne vidi. Jer ti si primjerak zbog koga treba stavljati u špag bijeli luk.
  Adio poeto, pisaču, komentatoru, analitičaru. Pokri se po glavi da sam sebe. kako neko reče ne vidikš. Da ne doživiš stres.

  • Mila,
   bilo bi mnogo interesantnija rasprava kad bi na komentar sa kojim se ne slazete odgovorili svojim argumentima i misljenjima.
   Vidim da se uglavnom ne doticete teme, nego idete samo na covjeka.

 4. Bilo bi lijepo kad bi vi objavili SVE komentare, a ne samo one koji VAMA odgovaraju!Srdacan pozdrav jako PROFESIONALNOJ ekipi Radio Skale!!!

 5. Ovim prekidam dalje komentare u vezi upravo završene utakmice između ekipa:
  KOTORSKe KAFEDŽIJE vs. KOMUNALNA POLICIJA
  Zahvalni smo Načelniku Vučinoviću što je svojim izjavama potvrdio ono
  što građanstvo uglavnom zna.
  Dakle, komunalni red se ostavlja na obraz i tumačenje pojedinca – krčmara.
  Da Partija ne bi izgubila glasove, usmena je preporuka da se ne vrše
  represivne mjere!!
  Čemu onda ta petodnevna halabuka, gospodine Vučinoviću, kad ste nemoćni
  da uvedete bilo kakav red?
  Pustite neka stvari teku svojim tokom pokraj Vas
  Ili je trebalo i Vama malo slikanja po trgovima, zar ne?
  Niko od Vas ne očekuje da s pendrekom u ruci idete od kafića do kafića,
  sijući strah.
  Vaše je da konstatujete nepravilnosti i prijavu podnosite represivnim
  organima, ko god to bio.
  Ako smo dobro razumjeli, glavni problem leži u tome što su represivni organi
  neefikasni, ne miješaju se u svoj posao.
  Čak postoji preporuka da su represivne mjere zabranjene, osim da ju u pitanju kakvo teže krivično djelo, je li tako?
  O, Bože, o, Madona!!
  Ako bi represivni organi radili posao za koji su plaćeni, Vi gotovo ne bi
  imali mnogo intervencija.
  Svaki ugostitelj bi imao vlastito “samoregulatorno tijelo”, da ne bi došao
  na udar represivnih mjera. Svak bi strogo poštovao gabarite bašti i
  urbanističke uslove izgleda čadora i čergi po trgovima.
  Ponoviću, svaka vlast koja pokuša da uvede strktni komunalni red,
  glatko će izgubiti na sledećim izborima.
  Ova vlast će radije žrtvovati komunalni red.
  Ili makar pokušati da ga žrtvuje.

 6. e bas neke veze sto nece da kontaktiraju sa Vama, da imaju sto pametno da kazu i bi, ali posto znaju da cete ih sa pitanjima izbucat, tako i nece da imaju bilo sto sa Skalom
  pa boje se oni istine, naucili su sve iza ledja i u dzepove
  inace sve aktivisti vlasti i pored ovog strajka nastavice i tekako da se druze sa njima, kako su providni
  a u sustini to su mali ljudi bez obraza

 7. dosta mi je vise ugostitelja, po cijeli dan o njima, a u gradu jad i bijeda na sve strane.
  nasli se oni da se zale na nesto a ne fali im dlaka s glave.
  bas mi ih je zao nesto, jer jadni oni umiru od gladi, ma treba to sve rascerat

 8. Džaba smo navijali.
  Rezultat utakmice poslije petodnevne igre – 0 : 0
  Gradonačelnica je to vješto izgladila da se
  ukloni rivalstvo dvije ekipe istih dresova.
  DPS protiv DPS-a, pa to nema niđe, rekao bi Pele.
  To bi bilo kao da neko pili granu na kojoj sjedi.
  Dakle, ostaje status kvo.
  “OD AVGUSTA PROŠLE GODINE NIJE UGOSTITELJIMA NAPLAĆENA NI
  JEDNA NOVČANA KAZNA” – izjavi Vučinović.
  A stanovnici starog grada lude od nedozvoljene muzičke buke.
  “Ko ovdje ne poludi, nije normalan”.
  Pa o čemu mi tu pričamo, čime to opštinari zamajavju ovaj sluđeni,
  izluđeni i zaluđeni narod?
  Ugostitelji, svaka vam čast, nakon što smo čuli obje strane, pobrali
  ste simpatije građana Kotora.
  A Vučinović i njegovi saradnici, zaduženi za komunalni red – OSTAVKE !!

  • Poštovani izaslaniče trona…Kaznena politika je svakako derogirana donošenjem novog Zakona o prekršajima ,kojim je Komunalnoj Policiji onemogućeno postupanje po Opštinskim Odlukama,već ispunjavanje prekršajnih naloga samo po prekršajima utvrđenih zakonom…E to nije izmislio ni uveo novi načelnik niti njegovi službenici,već rade sve ŠTO MOGU…POŠTENO…OTVORENO I BEZ SELEKTIVNOSTI!!!
   Čak Zakonom o buci u životnoj sredini ,nisu propisane kaznene odredbe niti novčane kazne…O tome smo svakako tražili obrazloženja od nadležnih u ministarstvu,tražeći bolje i efikasnije rješenje,ali bezuspješno.
   Radimo u okviru datih nam nadležnosti onoliko koliko možemo,čak često i više od toga…Čudno da i vi kao privatni ugostitelji tražite moju”glavu”…čudno…svima je zasmetala…baš čudno…
   Srdačan pozdrav i…bolje se upoznajte sa materijom…
   Ukoliko poželite,dobrodošli ste u našu kancelariju,po sve informacije …

   • postoji li kakva zakonska politika,da se uvede ogranicenje cijena,na domaca pica npr. niksicko pivo?

   • Gospodine Vučinović,

    na vama je da sprovodite zakon ne da dajete opravdanja za nečinjenje. Terase su van gabarite i zakupci ne plaćaju uredno rentu. To je dovoljan razlog da u saglasju sa urbanistima i pravnom službom pokrenete postupak raskidanja ugovora sa neurednim platišama.
    Tu nema prostora za zezanje. Altair otvoreno sumnja u namjere opštine jer su zakupci zaista sve vaši aktivisti.
    Dakle, sprovedite zakon ili kažite ko vas sprečava u tome. Nemojte samo patetično kukati kako vas građani napadaju kao i ugostitelji jer je mnogo tugaljivo. A ja nisam prelak na suze. Tražiću direktno od opštine uvid u stanje naplate i gabarite terasa, pa se vidimo onda. Nadam se da će Skala radio to objaviti kada ims e podastre.

    • Gabariti će biti uvedeni u stanje zadato rješenjima Sekretarijata za Urbanizam.Postupanje po pitanju naplate. rente ugostiteljskih objekata preduzima Direkcija za Izgradnju i njena pravna služba.
     Komunalna policija KONTROLIŠE rješenja o terasama i postupa u skladu sa zakonskim rješenjima,koja su joj data.Komunalna Policija dobija direktive u pravcu kontrole a informacije o stanju naplate i gabarita ,možete dobiti u skladu sa zakonom o pristupu informacijama od Sekretarijata za Urbanizam.
     Ukoliko želite možemo vam uvjek izaći u susret i direktno vas informisati u našoj kancelariji ,sa zadovoljstvom.
     Što se tiče kukanja,niste baš dobro proučili moj karakter i procjenili kapacitet energije koju mogu da ispoljim u primjeni zakona,a što se tiče vaših suza ostavite ih za ličnu priču i meni je vaša mnogo tugaljiva.
     Srdačan pozdrav,i bez maski i pseudonima ,moja su vam vrata otvorena kad god poželite.

     • Gospodine Vučinović,

      ovim vidom komunikacije je predviđeno i da pišemo pod nickom a pošto moj nick ne zadire u ništa što bi se ticalo vašeg privatnog života već se isključivo bavim vašim profesionalnim žitijem, nemojte pokušavati relativizovati ono što vam jedan pseudonim koji govori istinu ukazuje kao vašu , ili opštinsku svejedno, grešku.

      Vi ste načelnik Komunalne policije koja je opštinski organ i nemojte samo ovdje pred svijetom pokušavati igrati ping pong sa zainteresovanom javnosti. Ja sam naveo prije da je sekreterijat za urbanizam taj koji izdaje dozvole na osnovu ugovora koji se sklapaju sa opštinom. Dakle, ako vam neko ne plaća kiriju, iskače iz gabarita , divlja sa muzikom, na VAMA je, OPŠTINI, da najprije kroz KONTROLU Komunalne policije pa onda kroz utuženja i sud raskine štetne ugovore i pronađe prave klijente.
      Ja ću paziti, baš paziti, kako to sprovodite zakon, posebno u dijelu selektivnog sprovođenja zakona što je i osnovni problem neučinkovitog rada KP. Ostavili ste ogromne suncobrane zabodene u pločnik na svim kotorskim trgovima , San Giovanni, Mocca… a ponajprije skalameriju na trgu od muzeja, pa skalameriju ispred hotela Dragana Radonjića, skalameriju ispred SARE, pa sve nadalje do Joketića koji je i sada van gabarita a kamoli prije neki mjesec. Perović Astorija je imao veću terasu koja je dirala ulazna vrata prodavnice…
      Pošto se u Kotoru sve jasno vidi a evo i radio Skala je krenula u jednu otvorenu akciju pomoći građanima da shvate na koji su način bili uzurpirani od strane pojedinaca iz opštine i ugostitelja biće teško da ne ispunite sva ona obećanja od prije koji dan.
      Ne zaboravite da niste u Surdulici i da ovdje ima pismenih ljudi koji se ne boje reći na pravi način ko radi kako treba, po zakonu, i ko ne radi. Vi, ako ne sprovodite zakon kršite ga kao što ga krši osnovni prekršilac.
      pozdrav

 9. Postovani,

  izgleda da su imali istu racunicu kao i Tomislav Nikolic prije pocetka strajka gladju, samo su paznju javnog mnjenja skrenuli na sebe a da bi bili u pravu, morace po zakonu. Mrtva trka u benefitu od strajka Tomislav vs. Ugostitelji. Vjerovatno su im slicni ili mozda i isti savjetnici dali takvu ideju. 🙂

  Zivjeli

 10. Teško da ćete ispraviti krivu Drinu vi iz Skala radija? Samo ćete navaliti muku na vrat i da vas po kotorski ćakulaju i zbore vam svašta i da ste plaćeni i kako samo znaju i umiju kukavice.Pokazali su se ko su kada vam nijesu došli u emisiju .
  A baš sam izgorela jer sam sa apetitom hjtela slušati Slavka Mandića kako ga buši ! Ali ipak je znao da će tako biti i nije došao ni Milunović ni Miško ni ostali mudonje.

 11. A što ne zovu vas iz radio skale , što ste im se zamjerili radi istine i što otvoreno u ime naroda kojemu ste nada baš vi ? Takva im je i rabota , oču pa neću, dolazim pa se predomislim. Jadovi jadni. Strašno su se isp….

 12. Od svega navedenoga ,najmilije mi je čuti da neće biti galame i vriske samo ako Marija Ćatović ne padne pod uticaje! Ali javno je kazala pa da je na djelo vidimo.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].