Tendenciozno i neprofesionalno novinarstvo Jelene Orović

26
Kad ce više na rušenje

Reagovanje Opštine Kotor povodom intervjua koji je RTV ATLAS televiziji dao izvršni direktor Poslovnog centra “Riviera” iz Kotora Alen Kovačević 24. aprila 2011. godine u emisiji “Biznis nedjelje” koju uređuje i vodi Jelena Orović

Već drugi put Atlas televizija daje prostor Alenu Kovačeviću, izvršnom direktoru Poslovnog centra “Riviera” iz Kotora neposredno pred zakazano ročište, da nizom neistinitih tvrdnji i falsifikata obmane javnost i na taj način pokuša uticati na donošenje sudske odluke.

Ako su prvi put Kovačević i Unija Poslodavaca Crne Gore zakupili termin (mada na ekranu nije pisalo obavezno: plaćeni termin), ovoga puta radi se o razgovoru nepripremljene i nestručne novinarke koja je dobila zadatak, ili je za to plaćena da omogući Kovačeviću sijaset kleveta i neistine na račun Opštine Kotor i njene gradonačelnice Marije Ćatović.

Takvo, unaprijed pripremljeno novinarstvo predstavlja klasičnu zloupotrebu profesije i krši direktno novinarski kodeks.

Počećemo redom.

Jelena Orović je u samom uvodu razgovora konstatovala da je Poslovni centar “Riviera” Kotor najveći centar ove vrste u Crnoj Gori i da ima oko stotinu zaposlenih i da se suočava sa opstrukcijama i biznis barijerama od strane kotorske lokalne uprave.

Sve tri konstatacije su neistinite, izgovorene sa ciljem da se Kovačević predstavi kao uspješni privrednik kome je onemogućen razvoj nerazumnim pritiscima od strane Opštine Kotor.

Novinarki Orović na pamet nije palo da novinarstvo podrazumijeva najmanje dvije strane ako je cilj istina.

Ako nije, onda se to radi na način koji je gledalačkoj publici plasirala Jelena Orović.

Jer, činjenica je da Poslovni centar “Riviera” nije najveći centar ove vrste u Crnoj Gori, da zapošljava svega tri radnika za koje plaća poreze i doprinose, a ne stotinu kako tvrdi Kovačević i da ne postoji nikakva opstrukcija od strane Opštine Kotor koja se bori iz petnih žila da sačuva opštinsku imovinu koju bi Kovačević nezakonito da prigrabi za sebe.

O tome postoji podebela dokumentacija iz koje se jasno vidi da Kovačević, a sa njim i Jelena Orović namjerno obmanjuju javnost.

Opravdano mislimo da novinarka Orović nije ni posjetila Poslovni centar “Riviera” u Kotoru, jer da jeste vidjela bi da “Riviera” ubira značajna sredstva na mjesečnom nivou od zakupaca poslovnih prostora kojih je veliki broj.

Nju je, vjerovatno po nečijem zadatku interesovalo samo da omogući Kovačeviću da ispriča svoju priču i da mu, kad zapne jer se teže izražava, pomogne koliko to ona može.

To se vidi iz reagovanja Orovićeve kada kaže Kovačeviću, na njegovu trvdnju da je zemlja tri puta plećena “Bilo bi malo mnogo da platite četiri puta”.

Zaista tužno od Atlas televizije koja preferira da bude u vrhu crnogorske medijske scene.

Jerena Orović se ne zaustavlja u pomoći Kovačeviću.

Zato nastavlja: Ovo što ste vi ispričali je prosto nevjerovatno. Vidim da vam kradu dragocjeno vrijeme za ulaganje a vrijeme je sada zaista najoskudnije.

Osim te vaše prepiske i tih silnih tužbi ročišta i pritisaka, da li ste vi pokušali da razgovarate sa nekim iz Opštine, sa nekim pravnim zastupnikom, evo recimo Anom Kolarević. Možda nije bilo nekih ličnih kontakata iz kojih biste možda dobili neki podatak više. Zašto se sve to vama dešava, sva je začuđena Orovićeva.

Potom niz netačnih konstatacija Kovačevića, pa niz čuđenja Jelene Orović.

Ona toliko daleko ide da na konstataciju Kovačevića da Opština pokušava da zemlju ispod objekata rukama izvuče kao tepih, što je jedino pošlo za rukom Davidu Koperfildu, dodaje hladno “Možda dobijaju savjet od njega”, nakon čeka ide obavezan smijeh jer su uspjeli u naumu.

U mučnom nastavku tendencioznog predstavljanja Alena Kovačevića slijede želje novinarske ATLAS-a za uspjehom u rješavanju svih problema uz ocjenu da je krajnje vrijeme da “Riviera” počne sa radom, uz žaljenje što nije napravljen šoping mol koji bi znatno više zaposlio naših ljudi od ovih stotinu.

Ponovićemo da su na platnom spisku “Riviere” svega tri zaposlena!

Orovićeva komentariše i džoint venčer saradnju sa crnogorskim i italijanskim partnerom i plaši se da se italijanski partner zbog opstrukcije ne odrekne posla stoljeća.

Na kraju razgovora Jelena Orović kaže “Obećavam da ćemo mi pratiti realizaciju svih ovih problema i nadam se, kao što sam i rekla gospodinu Kovačeviću da ćemo se nekom narednom prilikom veseliti njihovim novim uspjesima i novim saradnjama sa kako stranim tako i domaćim partnerima i da će se biznis barijere u Opštini Kotor eliminisati.

Ovakve konstatacije i neznalačko ili namjerno vođenje emisije stvaraju neopravdano ružnu sliku o funkcionisanju lokalne uprave u Kotoru čiji je prvenstveni zadatak da štiti opštinsku i odnosno državnu imovinu koliko god to kod pojedinaca izazivalo nerazumijevanje.

Zbog toga smatramo neophodnim da ATLAS televizija omogući jednak prostor u istoj emisiji predstavniku lokalne uprave koji će argumentovano i sa svim podacima koji su lako provjerljivi objasniti crnogorskoj javnosti o čemu se radi.

Ukoliko Opština ne dobije ravnopravan tretman i isto vrijeme u programu kao Kovačević, s pravom ćemo smatrati da je emisija “Biznis nedjelje” urađena s namjerom da se pred ročište omogući Kovačeviću pokušaj uticaja na pravosudne organe.

U očekivanju vašeg što skorijeg  odgovora

Stručna služba predsjednika Opštine Kotor

26 KOMENTARI

 1. Pročitajte bolje pametnjakovići. Skala otvara prave teme koliko god da vam na advokata vlasti liči. Istina je vazda samo jedna. Đe su ostali čast časnim izuzecima da pričaju o ovome kako bi se ruglo od fabrike sapuna više skinulo sa ulaza u kotor grad od Unesco-a.A njima bar ne možete prigovarato da ne otvaraju životne teme. slušate li , čitate li ako ste iole pismeni.

 2. Nevjerovatno, Opstina brani “interese”???
  Koliko se vec godina vodi spor kad je sve cisto kako Skala kaze??
  Hajde ne budalite vec pustite da se dogovore koliko ce ko dobiti…….a Opstinu brani vrsni advokat pa ce dobiti…??? hehehehe

 3. Za Nikolu:Skala radio je advokat ove vlasti a ti Nikola advokat Skale.Posto niko od njih ne radi nista za lijepe oci,vjerujem da i ti imas neke koristi,vjerovatno si zaposlen ili tamo ili tamo sto dodje na isto.Razlog zasto sam sve komentarisao je tendenciozan naslov,a njih upotrebljavate samo kad trebate braniti vlast.Takvih naslova bi bilo na desetine svakog dana,kada bi Skala bila malo bar objektivna,pa pisala i ono sto gospodi na foteljama nebi godilo.

  • kako ti sve znas, ma ti si cudo nevidjeno, ljepoto! a ciji si ti advokat… ponio te cunami kako te i donio!!!!!!!!!!

   • Ovo je iz vase demokratske kuhinje novinarstva,cim vam se kaze istina uzasno se uvrijedite.Dobro necu vise obecavam.Neznam sto mi je bilo ni jutros da uopste krenem da vas citam.P.S. Nervoza nije dobra po zdravlje,poz Nikoli,Sladjani i Skali.

    • zao mi je ali nisam za tu partiju, ti ne shvatas da se ovdje radi o sporu sa Rivijerom i da su date dvije strane, pa sta bude bude… naravno svako ima svoje misljenje pa i ti, ne branim uopste vlast, jer mi nije nista ni dala, vec sam bez posla, ali branim Skalu, koja objavljuje sve sto treba… procitaj sve sto objavljuju, nesto ne bih rekla da podrzavaju vlast, ne bi napadali komunalnu policiju, postu, komunalno, a ciji su oni, ajde ne izmotavaj se… takodje nisam njihov advokat i ne poznajem uopste ljude koji tu rade… ali slusam Skalu, i sjajni su…

    • @tsunami. Postovani gospodine tsunami naucite da se sve negacije pisu ODVOJENO. Pozdrav od jednog Beogradjanina koji opbozava Skalu, Boku i Crnu Goru,i najbolje bi Vam bilo da budete samom sebi advokat i da ne turate nos gde Vam nije mesto i svako svojega posla.

  • Slazem se s tobom prijatelju,
   Sto se tice prodaje,privatizacije…kao god hoces u konkretnom slucaju,Riviere,to su “uspjesi” ove vlasti….isto je sa ostalom kotorskom privredom,hotelima…. i svim ostalim lijepim stvarima cije posljedice ce osjecati i nasi prauunuci.
   Doticni g.Kovacevic je partner ove vlasti,covjek za bagatelu kupio drzavnu imovinu,iscerao radnike,sad mirno krcmi opremu,izdaje poslovne prostore….predstavlja se za uspjesnog biznismena,drzi tirade po televizijama…itd…
   I nije jedini…nazalost.Mi Kotorani imamo primjere na svakom cosku(kutu,uglu) uspjesnosti ove nekotorske vlasti.Cak za poci na jedno mjesto, moraju dozvolu u Podgoricu traziti..Vlast je nekotorska,nesposobna,poltronska…kako kod ocete….
   Kad na kraj godine pocnu nabrajati uspjehe iz godine na izmaku….covjek promisli da je najmanje u Monte Karlu….a onda na(ne)srecu proseta pored nekadasnjeg Urca,barikada na Luži,Fjorda,Livnice,Autoboke,Riviere,Autoremonta….i ne znam cega jos….i vrati se u stvarnost…
   Istini za volju i ovi sto su u medjuvremenu bili na vlast,NS,SNP;LSCG mogu se “pohvaliti” uspjesnom prodajom zemlje u Grblju….opet “nasi” Kotorani….prvima, naravno bliza Podgorica,drugima Cetinje….a na vrata grada o promocijama pustaju pjesmu “Zasjace palaci……za nas Kotorane”…koje Kotorane?Vi ste gospodo i jedni i drugi usrecili Kotor,vi ste nekotorani.
   Prijatelju moj,onaj ko je tu da nas drzi na lakim “drogama” ove vlasti je Skala.
   Ali za to ima 50.000 razloga………minimum
   Ajd u zdravlje!

 4. Iako sam kasnije cak i pohvalio u jednom slucaju gospodina Slavka Mandica za vodjenje intervjua (cini mi se da je gost bio Rade Ratkovic), ovaj intervju me neodoljivo podsjeca na njegov sa gospodjom Catovic kad su se udruzili protiv teksta i novinara Monitora.
  U ovom slucaju se nadam da ce Opstina izgurati svoje, jer je dosta bilo “biznismena” kojima se poklanjalo, i koji bi, uzet prst, da uzmu cijelu ruku.
  A ove novinarke-eksperti ekonomije i finansija su posebna prica…

 5. ..ako sve ovo nije tačno lako opština može da dokaže,zašto ne traže suočavanje i duel na TV?
  Svi znamo kakvo je rasulo i krađa u opštini, ali polako nije ničija do zore gorela, koliko čujem iz sigurnih izvora počelo je da se krčka…

  • Ocekujemo video izjavu /DEMANT/na tv ATLAS, u FORUM 60,ako to nije tako kao sto je prikazano,ako se to ne desi za dan dva svak oiole normalan ce shvatiti da je ta to tako

 6. Dali je vase izvjestavanje tendeciozno,rekoste li ikad koju rijec protiv ove lopovske vlasti.Normalno da ne jer vas oni i finansiraju na razne nacine.Samo se cujete kad ih treba braniti i pricati sto je njima u prilog.Znam da ovo necete objaviti ali cisto da ne mislite da vam neko vjeruje.Gori ste od RTCG.

  • bas si pametan tsunami, mjesto da prokomentarises kako su ljudi ostali bez posla i kako se upravlja sa drzavnom imovinom i tome slično, ti iznosis neke gluposti. Pošto je Kovačević reko svoje, sada je to uradila Opština. Prenose se dvije strane, kakve ima veze sa ovim Skala radio. Oni prenose dvije strane, pa nek Sud odluči. Vidi se da nemaš pojma, kao i mnogi ovdje koji komentarišu i pričaju gluposti. Užaš koliko je priglupih

 7. Nekadasnja hemijska industrija Riviera je prodata sadasnjem vlasniku za 500.000 njemackih maraka,sto je prosto nevjerovatno ali u “skladu” sa vremenom tranzicije.Ubrzo nakon preuzimanja fabrike,otprilike dvije godine kasnije,vlasnik je otpustio ne mali broj radnika.Sadasnji broj zaposlenih u preduzecu PC Riviera je cetvoro.Broj od stotinu ljudi koji pominje vlasnik se odnosi na zaposlene kod zakupaca poslovnih prostora u Rivieri,ali ni on nije tacan.U svakom slucaju,nema nikakve veze sa g.Kovacevicem.

  Cijena zakupa se krece od 5€/m2 za skladista do 12€/m2 za kancelarije.
  Sto se tice italijanskog partnera koji se pominje,to je stari partner porodice Franovic koja se bavi izgradnjom plovila a koja koristi poslovne prostorije u centru.Tako da g.Kovacevic s njim nema druge veze.
  Sto se tice zemljista oko kojega se vodi spor,upoznat sam djelimicno.
  Sama “prodaja” fabrike je bruka i sramota!
  Slika stare Riviere nema veze sa sporom,u pitanju je industrijska zona.

  • da svaka čast voditeljki kojoj su važnije krpice, šminka i dr. a što pojma nema da vodi razgovor to nema veze, ali ko sluša svi gledaju … to se odnosi na sve voditeljke Atlasa, hoće da imitiraju italijanske voditeljke, a nisu im ni u prstu

 8. ta Atlas tv je obično smeće! ne znam šta imaju zanimljivo osim nešto malo serija i po koji film, ostalo je užas! Po cijeli dan vidiš te neke voditeljke koje samo što nisu gole i koje se prenemažu a ne vode program, tu nema krštenog novinara…. a i emisije su im … da ne kažem! Evo koliko čujem i naš (Kotoranin) Sabrija Vulić više tamo ne radi… neću više, jer ni druge televizije nisu bolje!

  • Vrsni nezavisni, profesionalac, Sabrija Vulić, vidio je kakva je ATV i pošao u mnogo profesionalniju i nezavisniju RTCG

   • Vjerovatno im treba neko (provjeren i partijski podoban) da zamjeni onog momka sto su ga suspendovali jer je bio medju protestante. Zivjela demokratija i slobodni mediji (ipak nije slucajno sto smo tako nisko na listi Freedom House-a) .

   • Bruka i sramota je sto daje TV PINK,a TV Atlas je samo prenio stvarno stanje koje nekome ne odgovara,ako je stvarno tako DEMANTUJTE VIDEO IZJAVOM U FORUMU na TV ATLAS pa ce mo vam povjerovati

  • Svi TV programi u Crnu Goru su nam od zla oca i gore matere. I drzavni no sto. Nido Bog kakvi su a spikerice i voditelji ka da su sa šufita panuli. Jes gole bose na silu se smiju i kezu da pokažu zube.Nemaš niti jedno kršteno čeljade jer se i za to ide u školu i uči se dikcija i ponašanje, a ne samo dovest je ili ga u studio i pred kameru pa se kezi do mile volje i lupetaj u trumpetu tu tu ruttu tuuu.

 9. nije Orovićka neprofesionalna, samo joj je trebao novac da dopuni svoje krpice, i kao što rade ND Vijesti, ako platite, možete pričati što Vas volja

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].