Taksisti traže odlaganje elektronske fiskalizacije

0

Iz Unije Taksi prevoznika i strukovnog sindikata taksi prevoznika Crne Gore pisali su Vladi, Poreskoj upravi i Ministarstvu finansija zahtijevajući odlaganje elektronske fiskalizacije.

“Obraćamo Vam se ovim zahtjevom kako bi ste nam izašli u susret i odložili elektronsku fiskalizaciju koja stupa na snagu dana 01.januara.2021. godine. Naime, kako bismo bili spremni za početak elektronske fiskalizacije postoje razlozi zbog kojih je potrebno odložiti primjenu iste” navodi se u zahtjevu.

Kao prvi razlog naveli su nastanak pandemije Korona virusa zbog koje je njihovo poslovanje dovedeno na rub propasti u svim opštinama države Crne Gore.
Drugo, tehnička nemogućnost ugradnje fiskalnih uređaja u Taksi vozilima i kompatibilnost sa softverom Poreske uprave.

 

“Takođe ukazujemo da je formirana radna grupa sastavljena od predstavnika Poreske uprave, Ministarstva finansija, Zavoda za Metrologiju, Strukovnog sindikata samostalnih preduzetnika, Unije taksi prevoznika d.o.o društava i servisera koji se bave ugradnjom taksimetara i ostale opreme u taksi vozilima.Radna grupa je težila ka najboljem mogućem rješenju za taksi prevoznike, ali usled nastanka pandemije Korona virusa radna grupa je prestala sa radom i nije do kraja nađeno zajedničko rješenje koje bi zadovoljilo sve strane prilikom fiskalizacije”, navodi se u zahtjevu.

Treće, kako su naveli, materijalni troškovi koji slijede prilikom fiskalizacije su za njih neostvarljivi, jer i Samostalni preduzetnici i d.o.o društva su dovedena u bezizlazan položaj.

 

“Smatramo, a takođe i očekujemo pomoć od Države Crne Gore u vidu subvencije za kupovinu fiskalnog uređaja odnosno fiskalnog taksimetra. Posebno se osvrćemo da postoji pozitivna praksa u državama okruženja gdje su iste finansirale kupovinu fiskalnih uređaja koja bi se koristila u taksi vozilima, i ista je podrazumijevala finansiranje i Samostalnih preduzetnika i Društva sa ograničenom odgovornošću”, piše u zahtjevu.

Poseban osvrt, kako su naveli, treba obratiti na dio zakona o fiskalizaciji koji nije obuhvatio ostale prevoznike putnika (Autobuski prevoznici…i drugi ), čime smatraju da je takvim djelovanjem došlo do diskriminacije u pogledu jednakosti prevoznika, kao i da je potrebno pristupiti izmjeni zakonske odredbe i doprinijeti jednakosti u poslovanju.

Kao peti razlog navode vrijeme ugradnje Fiskalnog taksimetra za koji smatraju da je jedino kvalitetno rješenje za sve Taksi prevoznike je nemoguće uskladiti sa postojećim rokovima i sa samo dva postojeća licencirana servisera koji servisiraju i vrše ugradnju opreme u taksi vozilima na teritoriji Crne Gore.

 

“Takođe ukazujemo da sjedišta privrednih Društava koja se bave servisiranjem se nalaze u Podgorici, pa s toga svi korisnici njihovih usluga sa teritorija drugih opština moraju doći u Podgoricu, što iziskuje veliki vremenski period da bi se ugradili fiskalni uređaji”, rekli su oni.

Smatraju da Zavod za metrologiju treba uključiti u sve oko fiskalizacije taksi prevoznika jer zavod je bitan činilac dovođenja do kvalitetnog i na zakonu zasnovanog rješenja fiskalizacije taksi prevoznika.

“Sa svega naprijed navedenog molimo Vas da nam izadjete u susret I razmotrite naš zahtjev za koji smatramo da je osnovan kako bi smo na što kvalitetniji način našli zajedničkjo rješenje koje će doprinijeti smanjenju sive ekonomije i jednakoj tržišnoj utakmici za sve prevoznike u drumskom saobraćaju Crne Gore”, zaključuje se u zahtjevu.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].