Tajne crnogorskih milenijuma: Epizoda posvećna Kotoru večeras na Portalu Analitika

16
Foto: Screensho

Gosti podkasta Danila Marunovića ove nedjelje su: kapetan Śava Ivanović i poetesa Dubravka Jovanović

Treća epizoda podkasta “Tajne crnogorskih milenijuma” Danila Marunovića posvećena je Kotoru, a emitovaćemo je večeras, 31. marta, u 21 sat, na Portalu Analitika.

Podsjetimo, svaka epizoda posvećena po jednom crnogorskom gradu milenijumskog trajanja, a do sada su tretirani Ulcinj i Bar.

“Kotor je nesumnjivo, u kontekstu teme cijelog podkasta, najuzbudljiviji “grad-tema”. Njegova prošlost je gotovo nestvarna, a rezultat te prošlosti je prezervirana do gotovo opipljivih rezultata. Ulicama Kotora i dalje čujete srednjevjekovne karnevalske maškare, vojničke marševe ili jezike kultura koje su prolazile gradom, ostavljajući za sobom svoje tragove”, ističe Marunović za Analitiku.

Ovoga puta u goste je, kaže, pozvao autentične Kotorane, pravu kotorsku poetesu Dubravku Jovanović i legendarnog kapetana Śavu Ivanovića, koji će uskoro zaokružiti cijeli vijek života.

“Hoću da moji slušaoci/gledaoci čuju elemente identiteta ovog grada koji nisu opšta mjesta televizijskih priloga, već nešto sa čim oni žive unutar zidina grada, a za ostale ostaje enigma ili potpuna nepoznanica. Malo ljudi primjećuje da Kotor na mikro planu nudi savršen model za zajedničko funkcionisanje jedne intezivne multikulturalnosti. U Kotoru živi puno različitih naciona i konfesija, ali ih snažna gravitacija osobene kulture grada sve čini prvo Kotoranima, a onda svim ostalim”, naglašava Marunović.

Posebno mu je, kako dodaje, drago što u ovoj epizodi gosti nisu robovali političkoj korektnosti i nisu se libili da precizno identifikuju najveće opasnosti po opstanak kotorske autentičnosti.

“Takođe, jedinstven je i odnos među gostima tokom trajanja emisije, jer su se znali i sporepčkati, ali i izjaviti ljubav”, otkriva Marunović.

Međutim, kaže, nametnule su se i dvije stvari koje će ovu epizodu smjestiti u bisere svjedočanstva prošlih vremena.

“Svjedočanstvo kapetana šjor Śave o putovanjima na kojima su ga napadali pirati i način na koji se odbranio, pobuna njegovih mornara i svjedočanstvo o psihološkom pritisku dugog boravka na moru kao lidera koji je uvjek u stanju psihološke “borbe” sa ostalima na palubi punoj tenzija”, kaže Marunović.

Poetesa Dubravka Jovanović   Foto: Screenshot

Poetesa Dubravka Jovanović u ovoj epizodi otkriće neke tipično bokeške načine života, karaktera i svakodnevice, bez dlake na jeziku u duhovitom maniru stiha koje ćemo, kako najavljuje Marunović, prvi put imati priliku da čujemo.

“Sve u svemu, epizoda o Kotoru je baš kao što je i njegov grad – prepuna ezoterije, mistike, humora, filmskih priča sa mora, a sve sa stavom koji se ne mijenja pred kamerama. Publika će uživati slušajući ovu epizodu. Ja svakako jesam slušajući moje sagovornike”, poručuje Marunović.

Podsjećamo, ovo je posljednja od tri pilot epizode podkasta “Tajne crnogorskih milenijuma”, koji realizovan uz podršku CEKUM-a, u saradnji sa Portalom Analitika.

Produkcija podkasta namjerava da misiju nastavi, kroz obradu tema ostalih crnogorskih gradova.

portalanalitika.me

16 KOMENTARI

 1. Ima tih pometina po calama.
  My town je uporište ingleža, fetivi ne s
  svrću jerbo su im tađkujini mršavi.
  Ovi sa balinjerom je napunijo šlajpik sačmom pa ga teško poteže .

 2. Ođen se oni Jolov Humac uplekao colafint
  a Sačmarica, štrigi ispo kotule luštar od užegle rozaklije i dešperan jerbo rusi avancavaju.
  Đedo mu je kulak bija i navidava gedore u Grande Magazzini ns Puč .
  I potla Prčanjota ima ko da ga prati i isprati
  na funerao, bez klarineta , koji je finio
  svirat …

  • Uffff, uff, evo i macokan u etar finio .
   One pernate divljači u frigorifero nije mencovao,kao i lovačke delicije, koje je sam
   izmislio parićati, bez prisustva etivih ćitadina.
   Štriga dohodi u Škaljare da peška čakule i novitade.

   • Pliva patka
    Pliva guska
    Ova zemlja neće
    Nikad biti ruska

    Kaštio Parilo
    Martovsko sunce ga
    U tikvu udarilo

    • Saćmarico,śeme okupatorsko, nećeš pasat śeverna vrata bez poruge i popruge onega Prčanjota !
     Punan je kufer faflaćuna, bracani ptičari što vodu nose i po italjanskome parku džiravaju, onizi od 12 tombi i ufića mletačkoga nisu kapaci ni anka
     odit avanti .
     Nisi všiše u đir do sv. Antuna okade je pretili Fićo arivao iz Srebrene !?
     Oćada je pala, kapetan više ne ćori u kanoćao okade su bakule u binokular
     uljegle .
     Bumbare i pletenice ste
     zamaštrakali .

 3. Famozno
  Izasmijali smo se i rastuzuli istodobno jerbo nema našega lijepoga Kotora više niti njegovih užanci.

 4. Bravo svima.
  Osobitoštoste se makli od stalnih tema mornarica,SvTripun itd.Pokazali ste život i radost nekadašnjega našega Kotora i mentalitet njegovih starograđana.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].