Svjetski dan slobode medija

5
Sloboda medija

Slavko Mandic

Svjetski dan slobode medija obilježava se 3. maja koji je ustanovila Opšta skupština Ujedinjenih nacija 1993.

Međunarodni dan slobode medija prilika je da se javnosti ukaže na trenutni položaj slobode medija koji predstavljaju sliku demokratskog razvoja svakog društva.

Ukoliko mediji nijesu slobodni javnost neće biti istinito, blagovremeno, objektivno i potpuno informisano.

Napadi na slobodu medija su napadi protiv međunarodnog prava, protiv čovječnosti, protiv same slobode.

Slobodni, sigurni i nezavisni mediji nalaze se u samim osnovama demokratije i mira.

Mediji moraju biti odgovorniji promotori istine i mira što predstavlja veliki izazov.

Američka nevladina organizacija Fridom haus objavila je novi izveštaj o slobodi medija, a na listi od 196 rangiranih zemalja, Crna Gora je u društvu djelimično slobodnih medija i nalazi se na 80. mjestu.

Medijske slobode su pale na najniži nivo u periodu dužem od jedne decenije.

Samo jedan od šest stanovnika planete živi u zemlji koja ima slobodne i nezavisne medije, saopštio je Fridom haus (Freedom House).

Od zemalja regiona, najbolja je Slovenija kojoj su mediji slobodni i nalazi se na 48. mjestu, a Srbija na 72.

Ispred nas je Srbija na 72, a iza naše zemlje je Hrvatska na 85., Bosna i Hercegovina i Makedonija dijele 96. mjesto, Albanija je na 102, a Kosovo na 104. poziciji.

U izvještaju se ističe da su medijske slobode znatno pogoršane u Egiptu, Turskoj i Ukrajini.

Najgora je situacija u Bjelorusiji, Turkmeniji, Uzbekistanu, Iranu, Mijanmaru, Kubi, Ekvatorijalnoj Gvineiji, Eritreji, Libiji i Sjevernoj Koreji, gdje “nezavisni mediji ili ne postoje ili jedva da mogu da funkcionišu”, a štampa djeluje kao “produžena ruka režima”.

Problemi sa kojima se mediji u Crnoj Gori suočavaju su prvenstveno ekonomske prirode.

Mala i neredovna primanja umnogome su u direktnoj vezi sa njihovom slobodom.

Moraju se stvoriti bolji uslovi za jačanje i zaštitu slobode medija kao temeljne vrijednosti.

Zato je potrebno istovremeno jačati etičke principe u skladu sa zaštitom ljudskih prava i samoregulaciju kao princip vrijednosti koju mediji moraju da usvoje u punom smislu te riječi.

Sloboda medija i bezbijednost novinara, moraju biti na visokom nivou koji obezbjeđuje tijesna saradnja države,  medijske organizacije i javnosti.

Tek tada ćemo se moći pomjerati stepenicu po stepenicu više na ljestvici zemalja koje teže da usvoje evropske i svjetske standarde slobode medija.

5 KOMENTARI

 1. Svađa u CG medijskoj krčmi čula se do Brisela
  Glavni urednik podgoričkog dnevnika Pobjeda Srđan Kusovac je napustio juče skup posvećen slobodi medija u Briselu kada je počeo da govori direktor i jedan od vlasnika podgoričkog dnevnog lista Vijesti Željko Ivanović, dok su glavni urednici još tri crnogorska medija – televizije IN, radija Antena M i portala Analitika, Rade Vojvodić, Darko Šuković i Draško Đuranović, otkazali dolazak na skup takođe zbog Ivanovića, otkriva današnja Pobjeda.

  Vojvodić, Šuković i Đuranović su poručili organizatorima skupa da u Brisel neće doći zbog toga što je pozvan i “suvlasnik tabloida Vijesti Željko Ivanović.
  Na skupu u Briselu se, osim Ivanovića, bili glavni urednik podgoričkog dnevnika Dan Mladen Milutinović i izvršna direktorica crnogorskog nezavisnog nedjeljnika Monitor Mila Tadić Mijović.
  Zbog sukoba između ove dvije medijske grupacije prošle godine je prestalo da funkcioniše Novinarsko samoregulatorno tijelo, čije je ponovno uspostavljanje potpuno neizvjesno, iako je to jedan od zahtjeva Evropske komisije.

 2. Mediji i ko sve u njima rabota?????????????
  Malo ih je malo da valjaju , ima tu po neko- Analitika portal, Antena M , naša Skala koji imaju stav, zbore i pišu i lijepo kad ga ima a loše iznose na viđelo, što im je i uloga. Štite i vple svoju državu, brane je i čuvaju što ne znači i vlast u njoj.
  Ostalo. slabo, tanko, jadno.

 3. Pozdravljam Skalu kao primjer slobodnih medija kod nas.Malo ih još ima. Nema dovoljno hrabrosti. Skala ima pa kaže sve što misli. To nam treba. Samo tako. Bravo. Pozdravljma sve vas i želim vam da istrajete. Neka vas ne obeshrabe oni koji ne znaju ništa o medijima a kritikuju i pričaju svašta.

  • @Nikola
   Tako je, Skali je svaka na mjestu koliko god da je pojedinci osporavaju. Malo je onih koji ce u malom gradu svima u brk reci sto misle, malo je onih koji se ne boje da se kome ne zamjere…. Skala nema taj problem. Svaka cast!
   Srdacan pozdrav

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].