Svjetski dan prve pomoći

0

Crveni krst Crne Gore (CKCG) obilježava danas Svjetski dan prve pomoći, čija je ovogodišnja tema “Prva pomoć u vrijeme epidemije Covid-19″.

Koordinator programa Prva pomoć u CKCG, Igor Jokanović, kazao je da je poznavanje prve pomoći u svakom trenutku, a posebno u vanrednim okolnostima kakva je epidemija Covid-19, vrlo značajno.

On je podsjetio da odlazak u medicinske ustanove nije preporučljiv, osim u hitnijim situacijama, a boravak kod kuće povećava mogućnost da dođe do sitnijih povreda.

“Zato je važno da što veći broj osoba, a najmanje jedna u svakom domaćinstvu, zna da pruži prvu pomoć i sebi i drugima”, poručio je ranije Jokanović.

On smatra da je potrebno da svako domaćinstvo ima spremnu kutiju prve pomoći koja sadrži osnovne artikle, koji su potrebni za prvu pomoć.

Iz Crvenog krsta su naveli da zbog ukupne situacije sa koronavirusom nije moguće organizovati masovnije događaje kojima su opštinske organizacije CKCG-a do sada obilježavale Svjetski dan prve pomoći.

“Volonteri će dijeliti informativni materijal sa preporukama što uraditi u slučaju povreda u kući, što treba da sadrži kutija prve pomoći”, ističe se u saopštenju.

Najavljeno je da će se na trgovima organizovati javni časovi prve pomoći i demonstrirati zbrinjavanje osnovnih povreda i stanja, kao i predavanja prilagođena posebnim ciljnim grupama.

Kampanja i dijeljenje korisnih savjeta će biti i putem društvenih medija

Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca je svjetski lider u prvoj pomoći, a tokom više od 150 godina, to je jedna od osnovnih usluga koju povrijeđenima pružaju volonteri i zaposleni te dvije humanitarne organizacije.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].