Svjetska zdravstvena organizacija: Protiv drugog talasa epidemije treba se boriti bez vakcine

0

Vakcine neće stići na vrijeme za borbu protiv drugog talasa pandemije koronavirusa, i mnoge zemlje će nastaviti da se bore bez vakcine, upozorila je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

Predstavnik SZO Majkl Rajan izjavio da će proći najmanje četiri do šest mjeseci prije nego što bilo gdje bude bilo dovoljno vakcina.

Upozorio je da na vakcine ne treba gledati kao na „čarobnu stvar“.

“Još nismo stigli do vakcina”, rekao je Rajan uprkos nedavnim najavama obećavajućih vakcina za koje se navodi da su efikasne 90 odsto i više.

SZO pozdravlja vakcinu Fajzera i Bionteka

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) pozdravila je napredak u pronalaženju efikasne vakcine protiv koronavirusa, naglašavajući da su bezbjedne i efikasne vakcine moćno sredstvo u borbi protiv Covida-19.

“SZO pozdravlja objavu rezultata o efikasnosti kandidata za vakcinu Fajzera i Bionteka, naročito o njenoj efikasnosti na starijoj populaciji koja je najrizičnija”, navela je ova organizacija na Twitteru.

SZO ukazuje da će, da bi se zaustavila pandemija Kovida-19, vakcina biti potrebna milijardama ljudi.

“Treba nam nekoliko bezbjednih i efikasnih vakcina da zadovoljimo potrebe i promijenimo kurs pandemije”, navodi se u saopštenju.

Ističe se da “ukoliko je više kandidata za vakcinu u razvoju, veće su šanse za uspjeh”.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].