Svijet nas je uvažio, još sami sebe da priznamo

22
kotorski zaliv

anketa

anketa

Kotorani u najvećem broju, kako bilježi anketa Skala radija, nakon pet godina od sticanja nezavisnosti Crne Gore, kažu da su ponosni što smo vratili nezavisnost našoj državi i što nas je svijet priznao, ali su uglavnom nezadovoljni dinamikom razvoja.

Nezaposlenost, stagnacija u investicijama planiranim, a ne započetim u Kotoru, prašuma iza i oko “Jugooceanije” i hotela “Fjord” kako kaže jedna naša sugrađanka, ekonomska kriza koja se osjeća, izletnički turisti koji istina svakodnevno u velikom broju posjećuju Kotor, ali samo dođu i prođu ne ostvarujući dobit.

Ima i onih koji ne priznaju samostalnu državu u kojoj je kažu liječenje duplo skuplje nego u Beogradu.

Jedna Kotoranka poručuje “Svijet nas je uvažio, ostalo je još sami sebe da priznamo”.

22 KOMENTARI

 1. Данас сам имао прилику да попричам и попијем кафу са својим драгим пријатељем чија је породица стара которска-католичка.
  И како то обично бива,дошли смо и до незаобилазне теме,политике,прославе независности,језик,интервјуи неких познатих политичара о пчелама,мувама,тиграстим комарцима,рушењима цркви,конгресу ДПС-а и неивјесности који је до ултиме носио исти око избора новога предсједника,иницијативи комуниста на стварању нове цркве,оцу једнога високог которског функционера за којега би кад би улицом прошао неки сад већ покојни которски мештри говорили:Ево га они што двогледом гледа по парковима омладину ђе се вата и што се у кино цијели ред тресе од његове активности у мрак приликом пројекције неке шведске акције,они исти што му је мантил одспријед дужи него одпозади,уопште односи Црне Горе и Боке…..итд…потрајало је..
  Али дођосмо до истих закључака о хармонији кроз историју Срба и Хрвата Боке све док нас нису почели премјеравати и бројити из залеђа и на крају нас убјеђивати како су они одавно ође и то традиционално и како они знају што је најбоље за нас Бокеље….Знају они да Котор не треба да има нити један хотел,а ко би иначе и дошао,бацање пара,поготово кад направе заобилазницу,сви ће га заобилазити ионако,што ће Котору хотели?Госте ћемо дочекивати у Будву(Светозарево),матурантима је љепше матурске забаве у Будву правити,таман да их не виде тата и мама колико ће ко попити,маскенбали исто…ајде Бога ти доста смо их ми у Котор организовали,сад ће Будва боље,ионако је Которанин власник хотела,то је исто као да смо у Котор….не дај Боже да је отворио хотел у Гусиње!
  Ево иде Будва и на фајнал фор..нама ни базен не треба,поред убрзо завршеног Дома револуције “Боро и Рамиз” у Раките .Што се привреде тиче,Котору такође не треба.Угасили су све,сад ће и “успјешно”продати Југопетрол за Подгорицу..наша ђеца ће радити код “угледних” близнисмена из Подгорице и Никшића…за цијелих 200 евра.
  И на крај сторије,закључисмо да је нашим старима било боље,чак и ђедовима што су пасали,јер нису дочекали да их уче сточарском говору из залеђа као ни да им се понови да им комунисти уређују цркву.

 2. Boka!??? Procitajte malo, bar malo istinite istorije ili povjesti Boke i sve ce vam biti jasno!
  Knjige, knjige citajte, a ne samo mejlove i napise po forumima.

 3. Da odgovorim gospodi pod imenom Mario, Vasko
  Posto je vasa kultura ponasanja neiskrena i lazljiva sto Hrvati sa prostora Boke vrlo dobro znaju i osjecaju.

  Vidim da je klima prema svemu sto je Hrvatsko neprijateljski nastrojena ali samo zato jer se covjek uvjek i jedino boji istine.
  Za vrijeme NDH je Boka pripadala pod Italijansku vlast a dao ju je vas veliki prijatelj Ante Pavelic (jer on nista dobro nije donio Hrvatskom narodu i drzavi). Boka Kotorska kao i dijelovi Dalmacije, otoci,Istra itd su dani Italiji upravo od Pavelica i tako je i to bilo Talijansko. Sta se tice Austrougarske monarhije i kraljevine Damacije (Hrvatska je trojedina kraljevina koja se sastoji od tri geografske pokrajine a to su Slavonija,Hrvatska i Dalmacija koje cine jedinstvenu drzavu a zove se HRVATSKA koju naseljavaju u 90-postotnom procentu Hrvati. Hrvatska kao clanica te monarhije i kao takva polagala je pravo na Boku Kotorsku.Vidjeti u kojem broju su zivili Hrvati na podrucju Boke netreba ici daleko u proslost nego provjeriti popise stanovnistva iz 20-tog stoljeca pa i prije pa vidjeti cinjenice.
  Mi Hrvati pisemo povijest mi ju ne prepricavamo i kao pisana ima svoju vrijednost.
  Za razliku od vas koji prepricavate povijest.
  Nego prijatelji moji da mi postavimo jedno drugo pitanje.
  kako kompenzirati Hrvate koji su napustili Boku pod veliko Srpsko/Crnogorskom
  komunistickom diktaturom.
  Da vas pitam gdje su vam groblja u Boki?
  Gdje su vam vjerska zdanja(crkve)?
  Evo da vas potkrijepim sa malo podataka

  postotak Hrvata 1910. postotak Hrvata 1991.
  Kotor 69% 7,68%
  Perast: 73% –
  Tivat: 95% 19,53%
  Dobrota: 65% –
  Herceg Novi: 70% 2,41%
  Prčanj: 87% –
  Stoliv: 72% –

  Ovo su podaci izvadjeni iz drzavnih dokumenata

  • Хрватски извори о Троједној Краљевини:

   Kraljevina Hrvatska i Slavonija (mađ. Horvát-Szlavónia Királyság; njem. Königreich Kroatien und Slawonien) bila je samosvojno kraljevstvo unutar Austro-Ugarske Monarhije. Pripadala je zemljama Krune sv. Stjepana, to jest mađarskom dijelu Monarhije u kojem je poglavar doma Habsburgovaca vladao kao kralj. Često je nazivana i Trojedna kraljevina Hrvatska, Slavonija i Dalmacija ili jednostavno Trojednica.

   Uključivala je središenje i sjeverne dijelove današnje Hrvatske, bez Dalmacije i Istre kojima je izravno upravljala Austrija, bez Međimurja i Baranje koji su pripadali Mađarskoj, kao i Rijeke koja je posebnim aneksom Hrvatsko-ugarske nagodbe, nazvanim „Riječka krpica“, pripala Mađarskoj. Usto, unutar Kraljevine Hrvatske i Slavonije bio je i istočni dio Srijema koji je danas u Vojvodini (Srbija)

   Јасно се види да нема говора о никаквој самосталној држави већ области под управом Аустроугарске монархије која је трајала до 1918.када након ослобођења од стране српске војске(српска војска између осталог ослободила и Загреб и Далмацију) улази у састав СХС.

   Даље,католички извори о националном карактеру Боке,односно католички свештеник Никола Ј.Јурић каже:

   Inače, tačno je da je Kotor “grad sv. Tripuna”, kao i da je on sjedište “starodrevne biskupije”, ali je tačno i to, da ni jedno ni drugo nema nikakve veze sa hrvatstvom uopšte, a sa bokeljskim najmanje. Jer sv. Tripun je svetac koji se štuje i u pravoslavnoj i u katoličkoj crkvi. Posebice u Kotoru, njemu, ma da u katoličkoj crkvi, i danas kao i od najdavnijih vremena, poštovanje iskazuje, zajedno sa braćom katolicima, i pravoslavci. Tako da on ovdje stvarno simboliše staru ljubav i slogu između bokeljskih Srba i Hrvata. Uostalom, u vezi sa ovim svecem, vrijedno je napomenuti da krst na koplju, koji nosi svečevu zastavu, izgleda da je faksimil onoga koga je Kotoranima dao srpski kralj Stefan Dečanski, a koga su odnijeli Francuzi, kada su početkom prošlog stoljeća vladali Bokom. – Kotorska biskupija, pak, potiče iz vremena kad još nije bilo podjele između istočne i zapadne crkve.

   Sva društva u Kotoru, koja nose srpsko ime, daleko su starija od onih sa hrvatskim imenom. Tu, u prvom redu, dolazi u obzir “Srpsko pjevačko društvo Jedinstvo”, drugo po starini u srpstvu, koje je prošle 1939 godine proslavilo stogodišnjicu svog postojanja. I “Srpska čitaonica” je u Kotoru osnovana još 1880 godine. Međutim prvo društvo sa hrvatskim imenom u Kotoru, “Hrvatski dom”, pojavilo se tek 1893 godine.

   Starohrvatska ornamentika”, kakva se nalazi u Kotoru, sreta se na cijelom jadranskom primorju, pa i u susjednoj Italiji, odakle i potiče. Daleko od toga da bi ona bila ili hrvatska ili srpska, nju najkompetentniji naučnici nazivlju “umjetnošću seobe naroda”.

   “Spomenploča Tomislava” gubi svaku vrijednost kad se zna da je ona na crkvu sv. Tripuna postavljena 1928. godine. Dakle tačno hiljadu godina poslije ovog hrvatskog kralja, koji je tek tada, i to samo putem ove ploče, došao u vezu sa Kotorom…!

   Nad cijelom Bokom, pa i dalje prema sjeverozapadu, i poslije konačnog raskida između istočne i zapadne crkve, 1054, političku vlast su imali Bizantinci. Izvjesnu protutežu ovoj činio je religiozni uticaj benediktinskog reda. Njegov osnivač sv. Benedikt (480 – 543) je svetac koji se štuje u objema crkvama, iako se je njegov red uglavnom raširio u zapadnoj, kao onaj sv. Vasilija u istočnoj. Ali ni benediktinci nisu mogli spriječiti da narod ovog kraja, kad je došlo do podjele crkava, pretežno prione uz istočnu. Tom prilikom je bilo izvršeno i preuzimanje mnogih benediktinskih manastira i crkava u Boki, pa i onih sv. Mihaila na Tumbi – Prevlaci, sv. Petra na Gradcu – Bogdašiću i sv. Marka na Pinu – Tivtu. Vjerovatno bez jačeg otpora samih Benediktinaca, pošto su ovi u ono doba bili uopšte u opadanju. Na svaki način, ovdje je, takoreći, vjera povukla sa sobom materijalna dobra, suprotno pravilu koje je važilo na zapadu, da gospodar zemlje ima da određuje koja će se vjera u njoj vjerovati (“cuius regio, illius religio”).

   U samom Bogdašiću, na crkvi sv. Petra, koja je sada katolička, i danas se nalazi ploča sa ćiriličnim natpisom, koja glasi: “V ime oca i sina i svetago duha i svete bogorodice i svetih vrhovnih apostola ja milostiju božijom jepiskop zetski Neofit sazdah hram sij v oblast svetago Mihaila v dni blagočestivago i bogom državnago gospodina kralja Stjefana Uroša sina pravovjenčanago kralja Stjefana vunuka svjetago Simeona Nemanje v lieto 6757-6777” (1269)

   Такође цијењени пријатељу,препоручујем Вам да се провјерите у Шкаљарима,Доброти,Столиву,Тивту,Богдашићима…..итд.код наших цијењених комшија католика,да ли славе Крсно име?
   Провјерите откуд им тај обичај и да ли тај обичај постоји било гдје у католичанству?Да ли га признаје католичка црква?
   Да ли је то у ствари Крсна слава код православаца?
   Ко су и одакле су у Шкаљарима,Бркановићи,Петровићи?У Шпиљарима,Франовићи?Питајте њих.
   Ако сте искрени одговорићете ми које је Ваше Крсно име?
   Срдачан поздрав.

  • Da li ste vi prijatelju “agramer” uopšte vidjeli Boke? Đe su nam gorblja?! Sakralni objekti?!
   Vi niste neiskreni, vi ste ZBUNJENI i pogrešno zadojeni. U ovom zalivu su uvijek živjeli i Pravoslavci i Katolici! Niti jedni niti drugi nisu preovladavali – NIKAD. Ali onim pitanjem o gorbljima i crkvama, ste se otkrili, pa ne znam zašto odgovaram.
   Takođe BITNO ZA NAGLASITI je da na prostoru ovog zaliva, nikada, ali nikada nije bilo etničkih čišćenja, po čemu je nadaleko poznata Hrvatska. Ali nikada!
   Hrvati (NISU SVI KATOLICI HRVATI – ovo ne kažem ja, no oni sami za sebe) su odlazili mahom i za Beograd. Da, da za BEOGRAD, i Zagreb i za sve veće centre ondašnje Jugoslavije, kao i svi ostali koji su odlazili iz X razloga.
   Crnu Goru za Boku Kotorsku vežu mnogi datumi, od ujedinjena (ne onog za vrijeme komunista), pa do bitnih istorijski činova vezanih za Crnu Goru, SAMOSTALNU Crnu Goru.
   Odakle je Blažena Ozana, koja je svetica u moru primjera?
   Ugledni peraštani? Neki rodom uopšte nisu rodom iz Boke, ali niti današnjih teritorija Hrvatske?
   Toliko je toga, da ne znam odakle početi!
   Ja da se bojim istine? Koje istine, vaše “hrvatske istine”??
   Koliko samo ljudi slavi 2 Božića, i otvoreno govori, bez kompleksa o tome zašto slave 2 Božića?
   Dođi u Boku Kotosku, ne troluj bez veze.

  • @gramer
   “Mi Hrvati pisemo povijest mi ju ne prepricavamo…”
   Vi, gramer, proizvoljnim lažima ne pišete, nego falsifikujete
   istoriju, odnosno istorijske statističke podatke o nacionalnom
   izjašnjavanju stanovništva Boke Kotorske.
   Da bi istoriju (iliti povijest) pravilno pisali, a ne prepričavali,
   pogledajte donje podatke.
   Nakon tzv. Druge austrijske okupacije Boke i Bečkog kongresa
   1814. – 1815., Austrija je provela prvi temeljiti popis stanovništva
   u Boki 1818. godine.
   Nije postojala rubrika za nacionalno izjašnjavanje (Srbin, Hrvat).
   Upisivala se samo vjeroispovijest (Rimokatolik, Grčkopravoslavni).
   OPŠTINA KOTOR __KATOLICI –1019 —PRAVOSL.–1203 — UKUP.2222
   ” Dobrota __ ” — 1399 — ” 0 — ” 1399
   ” Prčanj __ ” — 1064 — ” 122 — ” 1186
   ” Stoliv __ ” — 609 — ” 36 — ” 645
   Kontada kotorska __ ” — 2534 — ” 2167 — ” 4701
   ” Perast __ ” — 1355 — ” 1060 — ” 2415
   ” Risan __ ” — 13 — ” 3119 — ” 3132
   ” Grbalj __ ” — 1 — ” 3638 — ” 3639
   ” Budva __ ” — 187 — ” 4106 — ” 4293
   ” H. Novi __ ” — 408 — ” 5859 — ” 6267
   UKUPNO: —————- 8589 —————–21310 ——- 29899
   *Pod Kontadom kotorskom obuhvaćena je Luštica, Tivat, Krtole i Lastva.
   U daljim popisima, austrijska “Centralna komisija za statistiku” prikazuje ove podatke po godinama:
   1857. —-KAT.—- 9421 PRAV. —- 24332 Ostali —-22
   1869. ” —- 8350 ” —- 22173 ” —-40
   1880. ” —-10960 ” —- 22735 ” —-62
   1890. ” —-11823 ” —- 22794 ” —190
   1900. ” —-12737 ” —- 24130 ” —228
   1910. ” —-14523 ” —- 24794 ” —1265
   Uzgred, kome ti to pripisuješ prijateljstvo sa Pavelićem, čovječe?
   Te statističke podatke si baš uzeo iz Pavelićevog arhiva.
   Gdje su povijest zapisali na smetlištu (bunjištu).

 4. jesu li ti anketirani kotorani sa $evera? ili sa severa?
  ne pricajte lude o samostalnosti boke moji $ori
  jedva je i cg dobila nezavisnost

  • Господине Никола,
   У Боки се увијек говорило сјевер,ова прва ријеч коју сте употребили је дио говора из залеђа Боке.
   Овом реченицом да је и Црна Гора једва добила независност априори стављате Боку которску у индиферентан положај.То је типично препотентно размишљање црногорских политичара у односу на Боку.
   Матрица је одавно позната.Актуелна власт у Црној Гори,заједно са великим дијелом црногорске опозиције(да не кажем цијелом) на Боку и Бокеље гледа као “лисица на кокошку”.
   Комплетна црногорска јавност са подсмијехом гледа на могућност аутономије Боке полазећи од погрешне предпоставке да је Бока неотуђиви дио Црне Горе,чак је називајући црногорским приморјем.
   Историјски веома незналачко и нетачно тумачење.
   Бока которска никад није добила право на своје државно опредјељење.
   Хоће ли у будућности,зависиће од много фактора а највише свијести Бокеља.
   Гдје има дима,има и ватре.

 5. Говор предсједника ДПС Мила Ђукановића на конгресу те странке сликовито је показао да је он као политичар остао досљедан ригидној, хибридној националистичкој реторици лишеној елементарне логике и здравог смисла. У том средњевјековном, популистичком, говору постоји мноштво спорних порука изречених испод нивоа елементарне политичке културе и духа новог времена. Рецимо, тврдња Ђукановића да је један од кључних задатака ДПС-а “учвршћивање националног и духовног идентитета”, супротан је претпостављеној грађанској профилацији те странке, као и Уставу Црне Горе по којем држава треба да једнако штити и развија националне идентитете свих народа, а не само једног.
  Апсолутно је споран и дио говора гдје предсједник ДПС протежира “културни искорак и достигнуће” у виду стандардизације црногорског језика, “који не би био само језик Црногораца”, као и потребу наводног обједињавања православних вјерника и промјене канонског статуса Православне цркве у Црној Гори. Звучи смијешно да Ђукановић може порадити “на јединству православног народа” када не поштује национална, вјерска и језичка опредјељења православних грађана разних националности, као ни неопходну одвојеност Православне цркве од државе и своје партије. Ако се подсјетимо да је већина православног народа у Црној Гори била против оваквог државног статуса Црне Горе, против признавања независности Космета, за другачије државне симболе и службени језик од оног који је донесен новим Уставом, остаје закључак да је господин Ђукановић у протеклом периоду апсолутно предвидљиво и очигледно радио против воље и жеља тог истог православног народа. Он је тај православни народ, дакако, и до сада уједињавао- али увијек против себе и сопствених “стратешких политичких одлука”.

  И уопште, да се примијетити да Ђукановићу много боље иде од руке обједињавање других конфесија и властима блиских секти против православног народа, него улога “православног објединитеља”, коју је сада себи ставио у домаћи задатак. Свакако, било много љепше и сврсисходније када би лидер ДПСа “протежирао јединство грађана” кроз форму социјалне сигурности и социјалне правде, јер је у области духа и културе, судећи према говору на конгресу, крајње некомпетентан и неадекватан промотер.

 6. Lijepo je što je forum odušak za neke,a možda je ovo pokušaj da se konektuju sa stvarnošću današnjice?

 7. Iskreno me cudi da je propustena prilika da se na ovaj divni praznik ne pozove da bude gost Skale “ugledni” (kill) Bil Klinton
  E kako bi ga przio g.Mandic sa Murinom,Lusticom,Danilovgradom..
  Steta.

 8. @ Trifun
  Prošeći do knjižnice pomorskoga fakulteta… Što piše na ulazu? Komu bi ti volio da pripada Boka? Jugoslaviji, Austrougarskoj?
  Śedi molim te i počini malo. Nije Crna Gora na lutriji dobila ovaj zaliv…
  Da si vječna CRNA GORO!!!

  • Jednako pravo na samostalnost kao i Crna Gora ima i Boka.Boka je komunistickim nasiljem pripojena socijalistickoj republici Crnoj Gori 1945 i to samovoljom druga Blaza Jovanovica,Crnogorca koji nikakve veze sa Bokom imao nije.
   Ne mislis valjda da se Boka “odusevljeno” udruzila sa Crnom Gorom kako bi dozivila ekonomski procvat(he,he,he).
   Politika,prijatelju moj….i nasilje tadasnje vlasti.
   Popravicemo.

   • Prijatelj… “agramer”, misli drugačije. Hm, što sad baćo?
    p.s.
    Baka mi je Italijanka, rođena u jednom mjestu u blizini Pule.

  • Prijatelju sve spominjes samo ne spominjes kraljevinu Dalmaciju odnosno Hrvatsku kojoj pripada i kojoj je uvjek pripadala.

   • Драги пријатељу,
    Бока которска кроз своју историју никад Хрватској припадала није.
    Препоручујем Вам да не бркате појмове са Хабсбуршком монархијом којо је припадала Краљевина Далмација од 1815-1918.
    Ово што спомињете Краљевину Далмацију нема апсолутно везе са данашњом Хрватском.
    Далмација тада није припадала Хрватској.
    Хрватска никад није била самостална до 1991,осим ако не бројите НДХ која такође није била самостална него је припадала Трећем Рајху.
    Поздрав.

    • Da, da niti za vrijeme zloglasne “ndh” (kada su kao fašističke sluge dobili na upravu najveše teritorija) ovaj zaliv nije bio dio te tvorevine.

  • Gospodine Mario, ako Crna Gora nije dobila Boku na lutriji, zamolio bi Vas, da mi objasnite, na koji nacin i kako je uopste dobila.
   Mozda nekim referendumom ili nekako drugacije?
   Bas me interesuju Vasa saznanja o tome činu.
   Hvala Vam unaprijed.
   Usput i jedno objasnjenje ostalima, a po pitanju lokaliteta i pojma: Dalmacija.
   Dalmacija je geografski pojam, isto kao i California. Kad neko izgovori Californija, misli se “vezuju” na saveznu drzavu Sjedinjenih Drzava, a “zabotravlja se pojam iste. Morat cete priznati, da je Californija vecim svojim djelom teritorije, ipak u Meksiku, a samo manjim djelom u Sjedinjenim Drzavama. Da bi imali prestavu o pojmu Dalmacija, pogledajte na ovom linku: http://en.wikipedia.org/wiki/Dalmatia
   Nadam se, da Vam je sada svima neinformisanima, malo jasniji pojam Dalmacia.

 9. Istorijski je pogresno kada Kotorani kazu da se “nasoj zemlji vratila samostalnost”?!U najmanju ruku nepoznavanje istorije.
  Kojoj zemlji?Kad je to kroz istoriju Boka pripadala Crnoj Gori do 2006?
  Ko Boki i Bokeljima podmece kukavicije jaje?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].