Svetkovina blagdana Gospe od Snijega u Škaljarima

0
Gospa od snijega

Blagdan Gospe od Snijega, sv. Misom i procesijom tradicionalno su 5. avgusta proslavili i stanovnici Škaljara.

Sv. Misu je predvodio monsinjor Srećko Majić, uz koncelebraciju nekoliko svećenika Kotorske biskupije.

U svojoj propovijedi don Anton Belan osvrnuo se na priču o nastanku prve crkve posvećene Gospi od Snijega, iz vremena pape Liberija kada su on i particij rimski Ivan usnuli identičan san, prikaz Bogorodice koja je tražila da joj na rimskom brežuljku na kome padne snijeg sagrade crkvu.

Snijeg je 5. avgusta pao na najvisočijem od 7 rimskih brežuljaka, Eskvilinu, na kojem se danas nalazi jedna od najstarijih i najljepših crkava Santa Maria Majore, koja datira iz IV vijeka.

“Vjera Bogorodice potrebna je i nama danas. Ona treba biti uzor vjere svima nama. Kad su mogli inji i inje zašto ne bi i ti Augustine, govorio je sv. Augustin koji je bio veliki štovatelj Bogorodice. Neka nam Ona bude poticaj da u nama, u sebi, oko nas, ojačamo našu vjeru u Krista spasitelja”, istakao je don Anton Belan.

Kako je to običaj u mnogim mjestima širom Kotorske biskupije, nakon svete Mise održana je procesija kroz naselje, pozdravljena zvonima sa crkve sv. Luke.

Na Verigama u novoobnovljenoj crkvi Gospe od Snijega slavljena je sv. Misa, koju je predvodio msgr. Srećko Majić, peraški župnik.

Gospa od snijega na Verigama

“Crkva se prvi put spominje 1515., kada je ovdje bilo i jedno vjenčanje . Crkva  je sigurno starija od te godine. Vaš dolazak je znak ili vjerskog motiva, ili iz kulturnog motiva – kao kulturnom spomeniku, ili iz nekoga drugog razloga. Treba odati poštovanje prema onima koji su sagradili ovu kapelicu i ostavili spomen svoje vjere, svoje kulture i svoje civilizacije“, naglasio je peraški župnik te izrazio zahvalnost svima koji su učestvovali u obnovi ove prekrasne crkvice.

tekst i foto: Radio Dux

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].