Sveti Tripun, najstariji građanin Kotora

1
bazilika Svetog Tripuna

Don Belan

don Anton Belan

Crkva liturgijski danas slavi blagdan Svetoga Tripuna, koji je svetac nepodijeljene crkve.

Rođen je u Maloj Aziji, gdje je i stradao mučeničkom smrću u Niceji oko 250. godine, podsjeća za Skala radio don Anton Belan, generalni vikar kotorske biskupije.

U Niceji se održao i prvi sabor 325. i zadnji zajednički sabor zapadne i istočne crkve 787 godine na kojem je učestvovao i kotorski biskup Ivan, koji je primio moći Sv. Tripuna kada su 809. donesene u Kotor.

Ovaj grad od tada, dakle već 1205 godina čuva, časti i ukazuje poštovanje Sv. Tripunu kao najstarijem sugrađaninu, kazao je don Belan.

Bez razlike ga poštuju i istok i zapad.

Prve crkve u čast Sv. Tripuna građene su već u prvoj polovini 6. stoljeća u Carigradu a već i u 11. stoljeću i u Rimu.

Prisutnost ovog sveca u Kotoru je zalog trajnog blagoslova i bdijenja, ne samo Sv. Tripuna nego i ostalih svetaca, čije se relikvije nalaze u kotorskom relikvijaru a koji, po njihovom  broju i bogatstvu spada u jedan od najbogatijih relikvijara na Mediteranu.

Vanjska proslava Sv. Tripuna će se održati u nedjelju 9. februara a svečanost će predvoditi uzoriti kardinal Vinko Puljić, mitropolita i nadbiskup vrhbosanski.

Bokeljka mornarica 809 uz svoj ceremonijal, doček odreda mornarice iz Herceg Novog i Tivta, tradicionalnim kolom obilježava ovu feštu.

Nakon liturgijskog slavlja u katedrali, po običaju, gradom će biti u procesiji pronešene moći Sv. Tripuna i ostalih svetaca da tako blagoslove ulice Kotora i njegove stanovnike bez razlike, jer Sveti Tripun ne poznaje granice zato što svetost ne poznaje granice.

Ako je neko svet, onda je svet za svakoga, zaključio je don Belan za Skala radio.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].