Sve je više prevarenih žiranata – kako im pomoći?

1

Halil Kalač

Halil Kalač

Niski moral to jest kriza morala, loši karakteri, prevare, čak i u tradicionalno kumskim vezama u Crnoj Gori, o čemu svjedoči sve veći broj ljudi koji su žiranti prijateljima, rodbini, kolegama i koji lako potpišu kredite na visoke cifre od 10 i više hiljada eura koji im nakon dvije tri godine stignu na naplatu.

Tada shvate da su prevareni, a kuma, prijatelja, kolege uglavnom nema, jer nemaju sredstava da vraćaju  kredit bankama.

Pozvali smo bankarskog Ombudsmana Halila Kalača i pitali ga zašto banke daju velike namjenske kredite, a ne interesuje ih kako se troše sredstva i zašto država ne reaguje.

On nam je odgovorio da banke prate gdje daju novac, ali se ne poštuje takozvani kreditni rizik u ovom vremenu ekonomske krize i zato je i konstituisan bankarski ombudsman da pomaže klijentima i žirantima.

Bankarski ombudsman je pozvao oštećene klijente i žirante da dostave neophodne podatke za pokretanje šire akcije za uspješnije sprovođenje njihove zaštite i povećanje nivoa edukovanosti u odnosima sa bankama i mikro-finansijskim institucijama.

Država je van bankarskog sektora kojeg čine subjekti tržišne orjentacije.

Zato je red da se banke sa klijentima dogovore kako da naplate sredstva koja teško naplaćuju, a država sa svojim resornim mistarstvom i Centralnom bankom mora da učini povoljnijim ambijent za izlazak iz krize, kako bi i pravna i fizička lica što bolje izvršila svoje obaveze prema bankama.

Bankarski ombudsman prikuplja podatke od klijenata i žiranata kako bi se doiplo do podataka, broja i structure, kao i odgovora što žiranti smatraju prevarom.

Mnogi klijenti i žiranti visok rizik smatraju prevarom, što se ne može po krivičnom zakonu okarakterisati kao prevara.

Zato će ombudsman pomoći žirantima koji u vansudskom postupku mogu da riješe probleme koji se tiču prevare ili visokog rizika.

Ono što bankarski ombudsman ne može da riješi vansudskim putem, u sudskom postupku je zaštita potpuna, kazao je Kalač za Skala radio.

1 KOMENTAR

  1. Država mora da interveniše i nešto učini kada su u pitanju banke kojima je stalo da odgule žirante. Oni daju kredite namjenski ali ih nije briga što se sa tim novcem radi. Kada klijent ne vraća oni odma napadnu žirante i sa dosta arogancije traže da vrate sve, predaju advokatima koji odma presaviju tužbu da bi i oni odrali žirante. Nikoga nije briga. Zato vjerujem da će ombudsman nešto učinjet.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].