Premašen plan turističkih posjeta Kotoru

0
sve veći broj turista

Ema Radulović

Ema Radulović

Za devet mjeseci ove godine Kotor je posjetilo preko 201 hiljade izletničkih turista, što znači da je premašen plan koji je bio projektovan na 200 hiljada izletnika do kraja godine.

Najbrojniji posjetioci su iz Francuske, Velike Britanije, Rusije, Njemačke, Španije i Japana.

Zapažen je i veliki broj turista iz Njemačke, Koreje, Tajvana i SAD, kazala je za Skala radio Ema Radulović, stručna saradnica Turističke organizacije Kotor.

Najveći broj izletnika koji posjećuje stari kotorski grad su sa velikih kruzera uz njhovo sve duže zadržavanje u kotorskoj luci.

Do kraja godine u najavi  je oko 350 brodova, a za devet mjeseci ove uplovila su 273 broda, sa oko 188 hiljada, što je 4 odsto više brodova i 22 odsto više putnika u odnosu na isti period prošle godine, i preko 1.300 jahti sa oko 5.500 putnika ili 17 odsto više putnika i 3 odsto više jahti nego lani.

Kada je riječ o jedinstvenom lokalitetu Rimskih mozaika u Risnu iz II vijeka naše ere do 1. oktobra ih je posjetilo preko 12 hiljada turista, od čega je pojedinačnih posjeta bilo oko 40 odsto, a grupne oko 70 odsto.

U odnosu na prošlu godinu, broj posjetilaca Rimskih mozaika je uvećan za oko 40 odsto, individualnih za oko 4,5 odsto, a grupnih za oko 62%.

Od izletničke takse, koja od januara ove godine iznosi jedan euro po izletniku u organizovanim grupama sa vodičem, do sada je naplaćeno preko 181.000 eura, kazala je Radulovićeva.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].