Svaka ulica poput one “Pušti me proć”

0
na hiljade turista

Mirza Krcić

Mirza Krcić

Kotorom se ovih julskih dana jedva prolazi i gotovo svaka ulica u starom gradu je kao ona najuža u starom gradu koju Kotorani zovu “pušti me proć” jer njom ne mogu dvoje uporedo.

Zuje kamere i foto aparati, čuju se megafoni vodiča na sve strane, a najviše ispred kotorskih crkava i katedrale Sv Tripuna, Pomorskog muzeja, na gradskim bedemima, ispred glavnih gradskih vrata kojima rijeke turista od ranog jutra ulaze u grad.

Posebna gužva i još uvijek nerješiv problem je saobraćaj jedinom glavnom saobraćajnicom, pa su kolone automobila od tunela “Vrmac” prema Dobroti duge nekoliko kilometara.

Zaobilaznice niti alternativnog rješenja nema, pa se gotovo svakodnevno događa čep u zagušujućem saobraćaju, posebno kada se u jednom danu kao juče, sa tri velika kruzera, u Kotor slije preko osam hiljada ljudi.

Saobraćajna policija pokušava da reguliše saobraćaj, pasarele ili podzemnog prolaza od gradske Luke prema gradu nema i sve se dešava preko dvije zebre kojima se mimoilaze turisti i automobili, stari i bebe u kolicima motori, pješaci, biciklisti.

Kuda sve ide bijeli svijet kada izađe sa broda i koliko potroše u Kotoru za par sati koliko traje izletnička tura, pitali smo Mirzu Krcića, direktora kotorske Turističke organizacije.

Prosječna potrošnja po izletniku je oko 47 eura.

Na osnovu ankete koju je radila Turistička organizacija uglavnom se potrošnja svodi na hranu i piće u iznosu od oko 22 eura, kupovinu suvenira desetak eura i ulaznice za obilazak kuklturno istorijskih spomenika i crkava oko 6 eura, kazao je Krcić za Skala radio.

Prema njegovim riječima veliki priliv turista i gužve koje su neminovno stvorene juče je dobro rješavala saobraćajna policija.

“Hitno je i neophodno nalaženje  rješenja, pogotovo pothodnika između Luke Kotor i starog grada”, rekao je Krcić.

“Pozitivni utisci turista i njihova impresija se odnosi na ljepotu starog grada i njih 99 odsto preporučuju Kotor kao destinaciju svojim prijateljima. Takođe su gosti zadovoljni čistoćom u starom gradu, a njihove primjedbe se odnose na bliže slike , kontakt zone u kojoj dominira zapušten nekadašnji hotel “Fjord”, poslovna zgrada “Jugoocenije”, “Autoboke” kao i divlje deponije koje su godinama prisutne starim serpentinama prema Njegušima”, nevao je Krcić.

Od ove godine turistima su na raspolaganju dvije novine, panoramski dvogled na San Đovaniju odakle puca veličanstveni pogled na grad, zaliv i Vrmac, kao i interaktivni ekran na kamenom kiosku ispred glavnih gradskih vrata.

Ovaj ekran od prije par dana turistima pruža bliže informacije o smještaju, ali i događanjima u gradu, kao i o svemu onome što treba posjetiti, sa neophodnim servisnim informacijama i važnijim telefonima, podsjetio je Krcić.

tesko ući u grad

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].