Svaka škola da identifikuje najbolji način organizacije nastave tokom pandemije

0

 

UNICEF, Udruženje Roditelji, Prosvjetna zajednica, Pedagoški centar, Unija direktora škola i Sindikat prosvjete pozivaju da se svakoj školi dozvoli da samostalno donese odluku o najboljim načinima da organizuje kvalitetno i inkluzivno obrazovanje tokom pandemije COVID-a-19, na osnovu sveobuhvatne procjene rizika i mogućnosti škole koju treba sprovesti u saradnji sa zdravstvenim stručnjacima, nastavnicima, roditeljima, učenicima i lokalnom zajednicom.

Ovaj apel potekao je sa prvog sastanka o pravu na obrazovanje tokom pandemije COVID-a-19 koji je UNICEF organizovao sa relevantnim lokalnim organizacijama prošle sedmice.

“Inkluzivna javna rasprava cilj je niza sastanaka sa relevantnim organizacijama koje UNICEF organizuje radi većeg uključivanja različitih grupa, prvenstveno učenika, roditelja i nastavnika, u javnu debatu o obrazovanju tokom pandemije COVID-a-19. Svi oni imaju pravo da budu konsultovani kako bi se njihovi stavovi uzeli u obzir prilikom donošenja odluka. Uvjereni smo da će najbolje odluke biti donijete kroz kontinuirani dijalog sa svim zainteresovanim stranama i zdravstvenim stručnjacima”, istakao je Huan Santander, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori.

Prosvjetna zajednica istakla je da bi odluka o ponovnom otvaranju škola trebala da se zasniva na temeljnoj analizi situacije u svakoj školi, koju treba sprovedesti u tijesnoj saradnji sa zdravstvenim stručnjacima, nastavnicima, roditeljima i učenicima.

”Apelujemo na svaku školu da uključi nastavničko vijeće, savjet roditelja i đačke parlamente u dijalog sa zdravstvenim stručnjacima i upravom škole kako bi brzo prepoznali sve probleme i zajedno pronašli njihova najbolja rješenja na nivou škole. Jedan od njih je svakako opremanje svih škola, nastavnika i učenika novim tehnologijama i vještinama da se one koriste“, poručila je Olivera Leković iz Prosvjetne zajednice.

Pedagoški centar ukazao je na potrebu da se s posebnom pažnjom saslušaju poruke djece sa smetnjama u razvoju, kao i romskih i egipćanskih porodica

„Jedinstveno rješenje za sve škole i svu djecu zanemaruje razlike u potrebama učenika na koje bi kvalitetan obrazovni sistem trebalo da odgovori. Pozivamo Ministarstvo prosvjete da osigura fleksibilan sistem koji može zadovoljiti različite potrebe različitih učenika. Ovo je ključni princip kvalitetnog, inkluzivnog obrazovanja i njega treba slijediti i tokom pandemije COVID-a-19 “, istakla je prof. Biljana Maslovarić iz Pedagoškog centra.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].