Survivor po sred Podgorice

32
Transparent najbolja slika svijesti: "Jeeeee li što osim nas"?

Subotnja povorka od Crnogorskog univerziteta pa do zgrade Vlade, predvođena mutantima zrelim da se suoči sa izazovima savremene medicine, bojim se bez pozitivnih rezultata, pokazala je svojim prostaklukom, uvrijedljivim porukama, pomanjkanjem dostojanstva i besprizornim neartikulisanim urlikanjem đe im je mjesto na vrijednosnostom stubištu moralnom, etičkom i civilizacijskom.

Jedino što je par hiljada uzvikača uspjelo da pokaže je niska svijest u maloumnim porukama kojima je bezuspješno pokušavala da šarmira one koji su sa strane posmatrali što radi cirkuska parada.
Mali mozak operacije nije ništa naučio sa prethodne cirkusijade. Osim Milo lopove i poruka Lukšiću da ode da mu ona ne bi došla da ga miče, i niza prostačkih transparenata, od inspiratorke unutrašnje uzavrelosti, i znojnih krugova ispod pazuha, ništa više. Ćorak.
Zanimljivo je kako su prozivali i obišli lakrdijaši sve koji su navodno korumpirani, lopovi i nesposobni, a mirno prošli pored zgrade tabloida Vijesti đe sjede procesuirani organizovani kriminalci, inače lični prijatelji haosa na ekonomskom i političkom nebu naše države. To su i podržaoci i prijatelji predimenzionirane milionerke MANS-ovog produkta čije zamućene oči najbolje govore o količini mržnje prema jednom jedinom čovjeku, za čije neuspješno rušenje koristi, pokazalo se neupotrebljivu rulju čije su glasovne mogućnosti jedini argument.
Ona ima jasan cilj, da pokuša makar da uličnim protestima smijeni vladu, pozivajući se pritom na pripadnost evropskoj civilizaciji i usvojenim standardima koje Evropa propisuje.
Inspiratorka ne prepoznaje u svojem plaćeničkom naumu, jer ona bez novca ne radi ništa, da Evropa ne poznaje smjenu vlasti na ulicama. Prošlo je vrijeme balvan revolucija. Sada su demokratski izbori jedini reper a povjerenje će građani dati onima kojima vjeruje. Zna inspiratorka da na političkoj sceni nema šanse, pa bi ovako da rješava sopstvene frustracije. Nudili su joj osnivači buduće partije, čiji je šef sjenka iz sjenke Miško Kesedžija (ime preuzeto iz literature) da stane na čelo, jer je kriminalizovana grupa potpuno bez autoriteta, ali je inspiratorka svjesna da je milione stekla upravo slušajući pasus iz strofe kantautora, inače provjerenog crnogorskomrzca Borivoja Bore Đorđevića: Za ideale ginu budale. Shvatila je da treba ispred sebe da isturi masu koja će umjesto nje da krene kao stampedo. Stampedo je, u svu buku i halabuku i nesebičnu medijsku pomoć prijatelja performansa bio mali, jer više ni brava nema kao nekad.

Treba podsjetiti da je inspiratorka više dana uvježbavala scenario za svoj lakrdijaški pohod. Očekivala je vaskoliku Crnu Goru, jer su u organizaciju međunarodnog performansa, jer je finansiran sa više strana i brojnih adresa uloženi pozamašni novci. Zakupljeni su autobusi čija je uloga bila da prevozi masu čija bi fizička sila bila upotrijebljena za oburdavanje aktuele vlasti.
Osvrćuću se iza sebe inspiratorka nije mogla da sakrije razočarenje koje nijesu mogli da poprave ni vjerni urlikači koji bi se izbezumili kad god bi ona gorostasna stisnula pesnicu kao ukradeni simbol nekog ranijeg vremena. Bilo joj je jasno da iza nje baulja neubjedljiva minijatura pogubljene svijesti. Sa njom na čelu, slika je bila zaokružena cjelina značajnog dijela (makar finansijskog) našeg nevladinog sektora i opozicionog ustrojstva koje joj je dalo i moralnu i logističku podršku.

Teško se živi. Sigurno teže nego ranijih godina. Ekonomska kriza nam je samo osvijetlila nespremnost vlasti koja je morala znati kako da odgovori izazovima koji su joj, godinama unazad išli u susret. Nije to uradila i svakako da je izazvala nezadovoljstvo građana. Ćutali su krivicu svaljujući na svijet i krizu koja nas je prave zdrave zahvatila. Ćutao je i NVO sektor. Do prošle godine dok se inspiratorka nije sjetila, uz pomoć i podršku nalogodavaca i finansijera da bi mogla malo po pjacama i trgovima da prospe otrova i da proba da kontaminira prostor naše države.
Onako kako je ona to uradila, pobogla je vladajućoj koaliciji mnogo više od njenih najzagriženijih pristalica. Pokazala je da na žalost u Crnoj Gori ne postoji alternativa. Zbog njihovog bezmozgovanja, vlast je stabilna i nepromljenljiva. Onoliko dugo koliko oni budu postojali na društvenoj i političkoj sceni Crne Gore.
Zanimljivo će biti kako će četvrti nastavak protesta izgledati za desetak dana. Teško da će im srbijanski mediji, poput tamošnjeg nacionalnog servisa posvetiti toliku pažnju zbog sopstvenih problema i upetostručiti broj prisutnih. Dobro je da organizuju autobuse po gradovima jer to ipak omogućava onima kojima je svaki cent važan da besplatno dođu do Podgorice, oposle što imaju i vrate se svojim domovima.

A porukom otvorene prijetnje premijeru Lukšiću i vladi da ih ne čeka, jer ako nakon deset dana ne pokupe svoje stvari ne odu, ne piše im se dobro, treba da se bave bezbijedonosne struktura jer se može tumačiti i kao poziv na ubistvo, linč ili nešto iz šireg repertoara inspiratorkine maloumnosti.

Slavko Mandić

32 KOMENTARI

 1. Dirljiva je, g. Mandiću, vaša odbrana države. Entuzijazam na početku karijere, ili…?

  U svakom slučaju, odabrali ste dobar način da se nađete uz Pericu Đakovića, Emila Labudovića, Darka Šukovića i druge etičke i novinarske veličine… možda nijeste odabrali baš pravo vrijeme, ostaje da vidimo 🙂

 2. vanju Ćalović na mjesto premijera, predsjednika države i parlamenta. Ona treba sva tri mjesta da pokriva jer je lajava da može postić sve na sve tri strane. Onda treba da polako preuzima i druge funkcije uz pomoć ovih srbijansko domaćih expewditio stručnjakinja koje se groze životom i tako bi rado rušile državu. To im je i jedan od zadataka kad su osnovane u Beogradu.

 3. Ti si Gogo bio umjeren. Protiv vlasti na što imaš potpuno pravo. Ali ako si jedne zvao lopovima kako ti onda ovi ne smetaju. Znaš ko je V anja Ćalović, znaš da onoga boksera iz željezare plaća Daka Davidović, znaš ko je Keković, znaš što rade Vijesti, Monitor i Dan. Pa zar misliš da je dobro jedne napadat a druge branit ili je dobro sve negativne pojave napadat.

  • Iskreno ne znam ko je Vanja Calovic i sto je toliko skrivila da bi je nazivao lopovom. Mozda imas informacije koje ja nemam, pa bi bilo lijepo da podijelis.
   Moj stav je da je danasnja vlast imala dosta vremena da se pokaze. Nazalost, cini mi se da se ne popravljaju stovise moje vidjenje buducnosti u CG je sve crnje i crnje. Mislim da malo ko moze osporiti cinjenicu da je privreda u sve gorem stanju (uglavnom radi raznih losih privatizacija iz nekih licnih ili nepoznatih razloga).
   To receno, ja dajem podrsku onima koji pozivaju narod da kaze svoje “Dosta je bilo”. To ne znaci da ja volim Vucinica ili Kekovica ili bilo koga od predvodnika protesta. Ovo nisu izbori gdje se glasa za Vucinica za predsjednika drzave.
   Sto se tice Vijesti ili Monitora (Dan me nikad nije interesovao kao novina), ja sam vec bio rekao da su oni pravi primjer profitera i zbog toga su za kritike. Sad su u fazi velike opozicije vlasti. Ako forsiraju da budu kontra vlasti ne znaci i da sve sto pisu nije istina (sjeti se raznih KAPa, Telekom, Zavala, AVala…).

 4. Nešto se pitam i baš hoću na glas-kako su grlate i agilne gospođice iz kotorskog Ekspedicija ma ih niđe tako jakim glasovima ne bi kad se gradilo i gradi, devastira po Boki. Sve brošure i analize, implementacije u paketu sa putovanjima i stanovima a konkretno slabo. zato se takmiče u izjavama bukvalno protiv ove države iz koje veći dio njih nije ali su se Bogme u Crnoj Gori izvanredno udomile.
  Pa da im vjerujemo !!!!!!!

 5. Onaj ko brani lupaže sam je lupež. Gdje si ti tu Altaire. Koga ti braniš. Ko lupeža ne meće na sajt da je lupež. Samo ti brani pa je jasno ko si i gdje si. Adio Altaire prepametni.

  • Dragi Mikane,

   Ajmo nesto da se dogovorimo,znam da cemo se sloziti(osim ako nisi u vlast).

   Da su ti tata i djede u vlast 20 i kusur godina i da su najbolji bili i da su nam ruze cvjetale,i da su JE.ALI ISTA DRUGO OSIM NARODA …..bi li im rekao:

   “Tata i djede,puno vas volim,najbolji ste,najpametniji,takih u svijet nema ali ajte odmorite malo,zasluzili ste”.

 6. Lupetaš Bokelju. kakve veze ima privatni radio i jadni servis. Nijesi nikad čuo za stav. To ti je nepoznato. Ništa tu ne smrdi osim tvoje razmišljanje za koje misliš da je jedino ispravno a pokvareno je potpuno. Skala opominje. ne mogu lupeži da smjenjuju vlast, pogotovo ako je vlast kako kažeš lupeška. To tebe ne interesuje. Misli malo ako imaš čim.

 7. Zanimljivo je Bokelj koliko si nerazuman ili ostrašćen. Mislim ipak da jako malo znaš. Da nije tako bila bi ti poruka jasna. Ti stalno pričaš o lopovima ali su ti lopovi samo s jedne strane. Nema drugih. Kad se taknu onda su režimski oni koji o tome govore. Zar nijesi pročitao do sad koliko je bilo priče i tekstova protiv vlasti. Malo ti je. Ti bi volio da ih neko likvidira. Kad se lupeži taknu, ti odma na Mila, Brana, Veska. Mogu ovi drugi bit. Oni su tvoja opcija pa mogu krast. Što nešto o Vijestima i njihovom lopovluku ne kažeš. Ćutiš jer si isti kao oni. Stidi se.

 8. Umjesto šireg komentara, rekao bih samo vječnu istinu: Onaj ko
  brani ili pokušava braniti lupeža – sam je lupež!

  A svi oni kojima nije jasno ko finansira MANS, pogledajte na
  njihovom sajtu.

 9. Sve što piše i ja bi kad bi tako umio. Moj je posa drugi ali vidio đe ovo vodi. Prvi put se javljam i sad ću kad god treba ovima reć istinu u brk. Bravo Skala.A ko oće s ovom žutom srećno mu bilo.

 10. Da malo razmisliš Vasko Jovoviću ne bi ti bilo teško uć u motive pisanja ovoga teksta. U njemu je sve već rečeno. Vlas se ne skida na ulici vikom i grajanjem. Da bi nekoga mijenjao moraš bit potpuno čist. Ovi nijesu čisti. Ni ta Ćalovićka koja je tebi junakinja a ni ostali. Nijesu ni objektivni pa da udare jednako po svima. Na Vijesti i Monitor neće ni Dan jer su njihovi. To nije dobro i zbog toga ih je manje svaki put a spremaju se kao da će na olimpijadu. Moraš Vasko da znaš da čitaš tekst a ne samo slova da prepoznaješ. Ali možda previše tražim. Zato svaka čast autoru jer je objasnio nastojanja nekih NVO i Ćalovićke. I političke opozicije zbog kojih i smatra da će ova vlast vladati doživotno.

 11. Pokusavam da proniknem u motive ovog Vaseg teksta g.Mandicu?
  Nikako da shvatim koja je motivacija vlasniku privatne,lokalne,nezavisne radio stanice da potpise ove redove?
  Promislio sam da mozda inspiracija nije zelja za istinom i pravdoljubljem?
  Mozda ste shvatili da je vrijeme poslije dvadeset godina vlasti da se ovome narodu sa grbace skinu raznorazni Mansovci,KAP-ovci,zeljezarci,radnici Bokeljke,Riviere,Livnice,Fjorda,Jugooceanije,Prekookeanske……..radnici sa sjevera,centra,juga Crne Gore,Boke kotorske……dosadise vise i Bogu i narodu,popljackase jedinstveni Dps,pa sadasnji Dps pa naivni Sdp,Miska,Ranka,Bora,Rocena,Luksica,zavedenog Novaka Kilibardu i ko zna koga sve…..e dosta je bilo njihovoga,vrijeme je za promjene,vrijeme je da ovaj narod povedu posteni,nekorumpirani……..,vrijeme je za koga drugoga nego Dps i Sdp,RTCG i Pobjedu,Dnevne novine i Prvu banku!
  Mozda su Vam inspiracija bili oni stanari jedne podgoricke zgrade od prije dva,tri dana koji su se spontano, samosvjesno,samoorganizovali i jajima poslali jasnu slobodarsku poruku Vanji i ekipi sto misle o njihovoj dvadesetgodisnjoj tiraniji ovog naroda?
  Mozda Vam je (lokalni) motiv bio sto zbog lose nedomacinske politike MANS-a Kotor ostade bez ijednog hotela?Sto nam politiku u Kotor vode iz Podgorice?

  Ne znam,mogao bih ovako godinu dana nabrajati sve ono lose sto je u zadnjih dvadeset godina uradio MANS, radnici crnogorskih preduzeca i oni nezaposleni gradjani (koji se istini za volju po statistici smanjuju svake godine) koji unistise fabrike i izadjose na ulice prodavati cigarete uprkos nadcovjecnim naporima Dps-a da sacuva privredu a samim tim i njihova radna mjesta.
  Ipak necu!!!Strah me da ce me pojedini dezurni,samosvjesni,spontani gradjani prozvati da sam spijun i placenik Dps-a koji samo hoce da obali ove pljackase- radnike sa vlasti.

  Kako god bilo,siguran sam da su Vasi motivi za pisanje ovog teksta g.Mandicu odraz visokih moralnih normi koje posjedujete.Uostalom kao i uvijek do sada.

  Srdacan pozdrav.

  • Vasko, tebe neka vodi Vanja prodana i ostali nevladini junaci koji su sve za sebe lijepo završili u ovoj istoj državi po kojoj pljuju.
   A meni i te kako trebaju baš ovakvi tekstovi da više čujem i sama odlučim odnosno formiram mišljenje. Zato je Skala i njen vlasnik moj omiljeni medij.Ima nas što neko piše ovdje vjeruj Vasko , samo se ztapitaj okle Vanji i družini tolike pare i što ne demantuju svoje bogatstvo i finansijere svojih NVO .

   • Ovo je zemlja cuda…….

    Zadovoljni narod se pita :”Okle Vanji i druzini tolike pare???”

    A isti taj zadovoljni narod se ne pita OKLE PARE MILU,ROCENU,PRVOJ BANCI,PRVOJ SESTRI,BAROVICU I DRUZINI????KO NAM JE UNISTIO PRIVREDU,KO JE RADNIKE ISCERAO NA ULICU???

    Zemlja cuda……

    ps.gdjo Ljiljana,da ovi iz vlasti imaju bilo sto osim da se oznojila ispod pazuha, protiv Calovicke,budite sigurni objavili bi..

    • Od zla i histerije vjeruj, a uvjerićeš se i ti i tebi i njoj slični!
     kad bi pravi za pravdu se borili ne bi ni vlast 2000 godina stolovala. Ovako neka caruju i pristoji Milu svakako. Mnogima njegovima i to prvima iz Kotora mjesto jeste u Spuž. I o tome je Sklaa i te kako kad niko nije . Prisjetiite se malo , Nemojte kratke pameti već kad analizirate.

 12. kosto, što u tekstu nije istina. Moraš biti objektivan pa sagledat iz svih uglova.Lijepa poruka na transparentu. Ako ideš sa kćerkom baš bi se lijepo osjećao. Sramota je podržavat ovakvu dernjavu i lajanje. Greške vlasti se kažnjavaju na izborima. Kako stanje stoji više narod vjeruje ovakvoj vlasti nego vama koji podržavate one koji su skloni raznim prevarama i malverzacijama. Ako se boriš za vlast moraš biti čist. Tvoji drugovi nijesu. Zato nemoj imat toliko žuči za nečije drugačije mišljenje.

 13. Amo ća u provod na sljedeći , besplatna je karta prugom do Podgorice. Pa onda svi u Delta siti.Vanja će nam kupiti kolača, bombona i naranče dvije, i jednog malenog zeku …..

 14. Ćalovićku neko dobro plaća . Šteta,mogla je energijom i mladošću boljim putevima. Meni je baš bila simpatična, više ni malo.

 15. Qq, kako vas sramota nije da ovo pišete…Pa ni radio Kotor koji se finansira iz budžeta Lukšićeve države, ovakve bljuvotine ne piše. Stidim se što u gradu u kojem sam rođena postoje mediji koji ovako neprofesionalnom pišu i koji ovakve stvari karikiraju. Sramite se!

  • Kakvi Radio Kotor, jadan Kosto?.
   Kada si pročitao i jedan njihov stav ili komentar? Bez mišljenja, bez šuga i bez karaktera. Istina Srpstvo izbija jer su to, a i to ne umiju na pravi način pa da otvoreno kažu ko su . Našao si da kritikuješ radio Skalu koju mnogi mediji citiraju i koja ima svoju boju pa sviđala i ti se ili ne. Što je slušaš, zašto čitaš i pišeš komentare koje ti demokratski puštaju zar se nijesi zapitao? Lijepo mi stoj Kosto

   • Gdja Dijana,

    Je li Vama logicno da “privatna,nezavisna” radio stanica iz minuta u minut glorifikuje vlast i krpi po svemu sto je oportuno istoj a lokalni javni servis to ne radi?
    Nesto tu nije jasno,a?
    Smrdi malo?Cuje se?

 16. Što jače iz mozga , slabije se čuje, draga gospodo koja se prodajete za demokrate. Inače nijesam ničija članica niti ću biti osim Udruženja za zaštitu životinja.
  Partije me ne interesuju niti politike ali ovo je SPRDNJA.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].