Suprotni efekat

4
Pipi i ajkula

Zoran Vučinović

Zoran Vučinović

Veliku kotorsku teatarsku bajku i ove godine pratila je bogata slikovnica, a u njoj junaci koji su simbolično iz svakog kantuna pozivali na dječiji pozorišni festival.

Podsjetimo, na originalnoj velikoj klupi kod glavnih gradskih vrata mnogi mališani i gosti su se fotografisali i iz Kotora ovoga ljeta ponijeli lijepu sliku.

Klupa je bila prvo mjesto za odmor armiji mališana koji su došli na ovogodišnji Kotorski festival pozorišta za djecu.

Vrteška i klackalica ukrasile su parkić gradske kafane “Dojmi“, a na glavni gradski trg ponovo je sletio veliki galeb.

Bila je tu i stolica festivalska, da se zna ko stoluje Kotorom julskih dana.

Đirom po veselom Kotoru, čije ključeve grada djeca čuvaju od 1. do 12 jula, roba se sušila po kotorski, sa velikim štipavicama, ispod ljetne pozornice na kojoj je svake večeri bila teatarska čarolija, a sa Gurdića osmjeh festivalu poklonila je i čuvena Pipi duga čarapa.

Ekološka riba za otpatke takođe je imala svoju poruku, da čuvamo more i životnu sredinu, a Pipi sa Gurdića koja ima najdužu čarapu na svijetu je od pomenutih instalacija bila najpopularnija.

Morski pas u rijeci ispod bedema bio je najmiroljubivija aždaja, a vitraži na klupama rivom takođe su pričali svoju priču, panoi za fotografisanje na pjaci Sv. Luke bili su isto tako originalno mjesto.

Sve u svoje vrijeme i u svoju svrhu.

Ali baš kao kada djeca izguštiraju slikovnicu, pa je malo i pokvare, zgužvaju, šporkaju ili izbucaju na nekim mjestima, tako je i sa pomenutim simbolima i instalacijama koje od jula žegom i prvom kišom, jugom i burom izgubiše od sjaja i ljepote.

Danas, skoro tri mjeseca od Festivala neke od pomenutih instalacija i dalje su na mjestima sa kojih su davno trebala biti uklonjene.

Turisti, kažu nam vodiči od morskog psa koji više nije ni originalan niti lijep ne mogu da fotografišu zidine,

Pipi sa Gurdića izblijedila i očerupana daje suprotni efekat, vitraži su ulubljeni i oštećeni.

Pozvali smo Komunalnu policiju, čiji je načelnik Zoran Vučinović kazao da će preduzeti sve aktivnosti da organizatoru naloži da se scenografija koja je bila efektna i lijepa i imala svoju simboliku, ali kada joj  je bilo vrijeme, ukloni sa zidina i ostalih lokacija starog grada.

“Zatečeni smo nemarom organizatora koji je trabao da ukloni scenografiju odmah po završetku festivala pozorišta za djecu. Komunala policija će iz svoje nadležnosti preduzeti aktivnosti da se to ukloni, a zidine dovedu u stanje koje je prirodno i istorijski značajno”, rekao je Vučinović.

Zidine nijesu mjesto za reklamiranje ni jedne manifestacije, nego imaju mnogo šire istorijsko, kulturno i duhovno značenje, kazao je Vučinović.

4 KOMENTARI

  1. E moji Kotorani, nikad vam ništa ne odgovara… Ni ovo niste zaslužili kad cijenit’ ne umijete. Grad bi mrtav bio bez festivala, ne računajući turiste, jer oni ne čine ovaj grad. Ništa za vas nije n’o ćakule.

  2. ne znam ja, niko od turista koje sam vodio se nije zalio, vec im je svima bilo i jeste i dalje simpaticno.

    • To nije tačno ja sam lično opravdavala ajkulu u Škurdu pred turistima i to kazla Skala radiju.

  3. Fala Bogu da se neko sjetio progovorit jer je zaista dosta.
    Dok su bili lijepi i imali svoju ulogu neću reć, bilo ih je i simpatično vidjeti ali sada strašila.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].