Strateški pravac kulturnog razvoja Kotora je njegov poseban status u kulturi Crne Gore

2
Kotor

Tijana Čađenović

Tijana Čađenović

Program razvoja kulture Kotora za period od 2013. do 2017. godine je usvojen na posljednjoj sjednici kotorskog parlamenta, a njegova izrada započeta je 2011. godine u saradnji sa NVO Expeditio u okviru njihovog programa “Sostenuto” koji je dobio podršku opštine Kotor, podsjetila je za Skala radio Tijana Čađenović, sekretarka Sekretarijata za kulturu.

Mnogobrojni strateški pravci kulturnog razvoja opštine Kotor proizvod su višegodišnjeg rada, a oni koji se izdvajaju po svojoj posebnosti su obezbjeđenje posebnog statusa opštine Kotor u kulturi Crne Gore.

Ovo se može sprovesti, prema riječima Čađenovićeve, kroz usvajanje adekvatne zakonske regulative, političkim i građanskim aktivnostima, jačanjem postojećih kulturnih institucija, što je planirano programom od 2013. do 2021. godine.

Sljedeći strateški pravac je objedinjavanje svih muzeja u jedan muzej grada Kotora takođe do 2021. godine, kao i formiranje tzv. kotorske kartice što znači jedinstvene ulaznice koja omogućava jednokratno razgledanje kulturno istorijskog nasljeđa Kotora.

Za ovu aktivnost, kao i za inicijativu formiranja dječijeg pozorišta u Kotoru planirani rok je do 2017. godine.

Osim pomenutih aktivnosti u toku je usvajanje Agende 21 za kulturu, zatim uspostavljanje strateških partnerstava opštine Kotor sa gradovima sličnih profila i kapaciteta, kao i organizovanje tematskih, putujućih izložbi u regionu i Evropi.

Ovo su aktivnosti koje su počele i odvijaju se i prije zvaničnog usvajanja programa razvoja kulture, kazala je Čađenovićeva.

2 KOMENTARI

  1. Ne samo kulturni. Boki je potrebno vratiti autonomni proctor ….Buducnost Boke treba da je u rukama onih ciji su korijeni duboko na tom prostoru i u stanju su da artikulisu nove ideje koje dolaze iz tradicija i istorijskog pamcenja.
    EU je dosla do granice i pokidane veze sa nekadasnjom civilizacijskim prostorom postale su obnovljive – prilika za Crnu Goru ukoliko rezim iskreno misli o ukljucenju u post modernu Evropu
    Momenat da se pokrene civilizacijsko pitanje povrataka bokeljskih starosjedioca koji su u vrijeme sovinisticke retorike i dubrovacke oluje, pometeni u izbjeglistvo.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].