Stopirani kanalizacioni radovi u naselju Sv. Stasije zbog arheološkog nalazišta

5
radovi na donjem putu

Elena Zaputović

Elena Zaputović

Prilikom zemljanih radova – iskopavanja u okviru realizacije Projekta izgradnje i revitalizacije kanalizacionog i vodovodnog sistema u Kotoru, čiji je investitor kotorski Vodovod, a izvođač radova preduzeće “Jedinstvo” iz Užica, na dijelu trase saobraćajnice koja se nalazi sa zapadne strane kompleksa kulturnog dobra crkve Sv. Eustahija u Dobroti pronađeni su ostaci zidova nekog objekta, grobovi i kosti.

Uprava za zaštitu kulturnih dobara je formirala stručnu komisiju koja je obavila uviđaj otkrivenog nalazišta.

Konstatovano je da se radi o arheološkom nalazištu, te da je neophodno sprovesti zaštitna arheološka istraživanja.

S obzirom na karakteristike ovog nalazišta i vrstu radova koji se izvode, kao i činjenicu da se u austrijskom Katastarskom planu na ovoj lokaciji nalazi starija crkva Sv. Eustahija, za koju se pretpostavlja da potiče iz XIV vijeka, ocjenjeno je da je za nesmetano sprovođenje zaštitnih arheoloških  istraživanja, neophodna  privremena obustava radova u trajanju od mjesec.

Nakon rezultata arheoloških istraživanja, odlučiće se o daljim postupcima, vezanim kako za nastavak radova na istoj ili eventualno izmještenoj trasi  i o načinu čuvanja i prezentovanja pronađenih arheoloških nalaza, kaže se u saopštenju Uprave za zaštitu kulturnih dobara-područna jedinica Kotor.

* * *

Iz preduzeća “Vodacom” je potvrđeno Skala radiju da su zaustavljeni radovi na izgradnji vodovodne i kanalizacione mreže u naselju Sveti Stasije zbog arheološkog nalazišta koje se otkrilo prilikom prokopavanja.

Kompanija “Dahlem”, koja je nadzor nad ovim radovima, ponašaće se u skladu sa zvaničnim stavom Uprave za zaštitu kulturnih dobara o obustavi ovih radova u roku od mjesec dana, kazala je za Skala radio Elena Zaputović, PR “Vodacoma”.

Ovu odluku poštovaće i investitor preduzeće “Jedinstvo” i “Vodacom”.

Arheološko nalazište uticaće na dinamiku izvođenja radova na ovoj lokaciji, pa će izvođač radova svoje aktivnosti usmjeriti na druge dionice na kojima su radovi u toku, a to su obalni kolektor i izgradnja sekundarne mreže, kažu nam iz “Vodacoma”.

5 KOMENTARI

  1. Bilo bi cudo da se nesto ruzno i ne desi…jedino svi ti ljudi koji upravljaju institucijama zaboravljaju da u Dobroti zivi narod koji , izmedju ostalog iz sezone crpi izvore da bi prezivio godinu.Kao da ih je bas briga..U pravu je episcopus…znalo se za to od kada je nastalo…samo cinovnici urade sve da bi otezali zivot ispacenom narodu.Mozda je doslo vrijeme da se rasceraju sve te neznalice, i vlast preda narodu.Do kada cemo zivjeti i slusati one koji manje znaju od najobicnijeg gradjanina ovog grada.Sada ce se , nizati komisije , strucnjaci, (neko ce napisati magistarski ili doktorat), i tako u nedogled.A sezona na pragu.Zele da skrate i ta dva mjeseca, da bi lakse upravljali sa nama.Dokle???

  2. Pa svi znamo da je tu bila stara crkva Sv. Eustahije, a kada je izgradjena nova – sadašnja na tom mjestu je bio izgrađen spomenik sa križom koji je kasnije slomljen i bačen u more, a dio se nalazi u sklopu sadašnje kafane. Stara crkva se nalazi u svim starim kartama i to nije nikakvo otkrice. Ona je bila postavljena uz samu cestu ( pogledaj austrougarski katastar), Groblje je preneseno iza nove crkve .
    Moguće da je neki neobilježeni grob ( samoubice i sl. se nisu kopali u groblju) ostao izvan tadasnjeg groblja.

      • Glavno je Tri da svi razumijemo sto je kriz i zato sjedi doma i muci, a je li kriz ili krst, kruva, krua, lebac hleb ili hljeb, secer, cukar. Svi pametujemo a manji smo od makova zrna kad dodje stani pani. Bice da tebe smetaju i creve na noge i kosa na glavu.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].