Stop ljudskoj pohlepi u izlovu ribe, poručuju iz Evropske komisije

2

Nikola Bartolini

Nikola Bartolini

Ribarstvo ima veoma značajnu ekonomsku, socijalnu i kulturnu ulogu na Mediteranu.

Crna Gora je, u skladu sa zahtjevima integracionih procesa i izgradnje održivog i efikasnog sektora koji će biti konkurentan na širem tržištu, krenula u proces usaglašavanja politike ribarstva sa budućim obavezama kao punopravni član evropske porodice naroda, čemu u mnogome doprinosi Institut za biologiju mora u Kotoru.

Ovo se nedavno  čulo na otvaranju renovirane zgrade Instituta.

Nikola Bartolini, šef operativnog sektora u delegaciji Evropske komisije u Crnoj Gori je kazao da je Institutu u Kotoru,  ugovorom o uslugama vrijednim 560 hiljada eura, pružena tehnička pomoć Evropske komisije za  čitav niz projekata sa ciljem promovisanja održivog ulova i izlova ribljih resursa u Crnoj Gori.

Takođe je kroz 4 ugovora o pomoći u opremi vrijednih 380 hiljada eura, olakšan svakodnevni rad  organa u oblasti  administracije ribarstva, kazao je Bartolini za Skala radio.

Iskustva iz svijeta pokazuju da je isuviše lako obavljati pretjerani izlov ribljig resursa, što dovodi do velikog smanjenja količine ulova, a u nekim slučajevima i do potpunog gubitka ribljeg fonda.

Uzroci za takav prekobrojni izlov su mnogobrojni i uključuju ljudsku pohlepu i ljudsku kratkovidost.

Zatim, pretjerane investicije, neodgovarajuće upravljanje, kao i slabo sprovođenje propisa koji su osmišljeni da bi upravo štitili riblji fond, ukazao je Bartolini.

2 KOMENTARI

  1. Ako se gleda samo legalno ribanje kod nas nema prekomjernog ulova, li su problem ilegalci kojima se i ne pokusava stat na put vec 20 god.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].